În 23 iunie, de „Ziua Olimpică”, marcăm idelurile olimpice, afirmate în 1894,...

În 23 iunie, de „Ziua Olimpică”, marcăm idelurile olimpice, afirmate în 1894, de baronul Pierre de Coubertin

0 229

Din ianuarie 1948, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a stabilit 23 iunie ca fiind „Ziua Olimpică”, pentru a marca crearea forului olimpic internațional, la 23 iunie 1894, în Paris. In prezent, „Ziua Olimpică” este sărbătorită de sute de mii de oameni, în peste 170 de țări, așa cum se poate în această perioadă, marcată de pandemie, mai precis, printr-o serie de manifestări online. Această sărbătoare internațională are drept scop promovarea idealurilor olimpice de sportivitate, respect, perseverență, spirit de echipă și fair-play, iar în ultimele decenii, evenimentul a contribuit la răspândirea idealurilor olimpice în fiecare colț al lumii.

Ziua Olimpică este ziua cand celebrăm visul baronului Pierre de Coubertin, care a început pe 23 iunie 1894 la Universitatea Sorbona din Paris. El dorea să împărtășească lumii, valorile umane fundamentale ale sportului și, implicit ale vieții și societății. Pierre de Coubertin (1 ianuarie 1863 2-septembrie 1937) a fost fondatorul Jocurilor Olimpice moderne. El a câștigat încet sprijin și a fost capabil să organizeze prima Olimpiadă modernă la Atena , în 1896. El a fost membru fondator al Comitetului Olimpic Internațional și a fost președintele acestuia în perioada 1896-1925.

Viziunea lui, celebrată de Ziua Olimpică, se adresează tuturor, indiferent de vârstă sau calități fizice și reunește astăzi milioane de oameni, din toate colțurile lumii.
Sportul ne învață cum să ne străduim, pentru a atinge excelența în tot ceea ce facem; cum să trăim în prietenie și pace; cum să ne respectăm pe noi înșine și pe cei din jurul nostru dar, în primul rând, ne reamintește de capacitatea sportului de a scoate la iveală tot ce este mai bun în noi.

Devenise o tradiție ca „Ziua Olimpică”să fie marcată în satul turistic Șirnea, acolo unde profesorul Radu Frunteș a organizat, ani de-a rândul, numeroase evenimente culturale și sportive, care au însoțit sărbătoarea. Acum, din motivele legate de pandemie, tradiția a fost întreruptă, sperăm, temporar…

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.