În anul Centenarului Marii Unirii, cei care se unesc sunt… ungurii

În anul Centenarului Marii Unirii, cei care se unesc sunt… ungurii

0 74

Liderii celor trei formaţiuni maghiare: Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania au semnat, luni, o luare de poziţie comună în vederea alinierii conceptelor de autonomie ale celor trei formaţiuni politice

Liderii celor trei formaţiuni maghiare: Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania au semnat, luni, o luare de poziţie comună în vederea alinierii conceptelor de autonomie ale celor trei formaţiuni politice.

Pactul nu produce efecte juridice, susţine deputatul UDMR de Brasşov Izabella Ambrus. În schimb, a produs Statutul minorităţilor, care a fost deja depus la Parlament.

Deputatul Izabella Ambrus susţine că pactul nu trebuie privit ca o cutie a Pandorei, ci înseamnă doar că maghiarii îşi doresc un parteneriat, să poată discuta despre ce îi interesează pe ei.

Practic, maghiarii vor garanţii în plus pentru respectarea drepturilor unde există comunitate maghiară.
Un astfel de demers nu deschide în niciun caz calea spre autonomie, mai spune deputatul Ambrus, care nu vede nicio legătură între astfel de iniţiative şi anul Centenarului Marii Uniri.

Rezoluţia nu are efecte juridice, însă va avea Statutul Minorităţilor, care a fost deja depus la Parlament, în nume propriu, de o persoană din Sf. Gheorghe.

Vifor Rotar

COMENTARII