În anul Centenarului, românii sunt mai dezbinați și mai puțin uniți

În anul Centenarului, românii sunt mai dezbinați și mai puțin uniți

Nu măcar în cuget și-n simțiri, cum sună un vers al imnului național, ci mai degrabă în nemulțumiri și griji. Nici brașovenii nu sunt mai optimiști în privința viitorului țării și consensului național, chiar dacă cred că încă ne mai leagă ceva

Nu măcar în cuget și-n simțiri, cum sună un vers al imnului național, ci mai degrabă în nemulțumiri și griji. Nici brașovenii nu sunt mai optimiști în privința viitorului țării și consensului național, chiar dacă cred că încă ne mai leagă ceva.
Pe 1 decembrie comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România. La un secol de la Unire, brașovenii văd națiunea dezbinată.
„Mă uit între pensionari, cu totul alte puncte de vedere avem unii față de alții. Unii merg pe varianta că totuși ne-au dat ceva, dar nu se gândesc că din ceva-ul ăla nu ne-am ales cu nimic”.
„Românii sunt uniți în a fi nemulțumiți. Eu îmi iubesc țara și sunt mândră că sunt româncă dar e trist să vezi că sunt trişti”.
„Eu consider că există totuși ceva care ne leagă Nu știu exact care e elementul, dar avem o unitate mai mult sau mai puțin, nu știu dacă se vede” – sunt câteva din impresiile braşovenilor în ajunul Centenarului.
Dezbinarea dintre români se reflectă şi în decalajele între regiuni, care au crescut în ultimii 20 de ani consideră și brașoveanul Ionuț Țața președinte al Asociației Pro Democrația.
În timp ce București-Ilfov sau regiunea de Vest au ajuns la fel de prospere ca regiuni din Vestul Europei, alte regiuni ale României sunt printre cele mai sărace din Europa. Corupția și nereformarea statului sunt două dintre cauze, crede Țața.
„Practic este nevoie acum, la 100 de ani, de încă o reformare a societății și a economiei dar într-un format european aliniat la valorile europene”, consideră Ţaţa.
Triști, apăsați de nevoi sau mai optimiști și încrezători în viitorul României, milioane de români sunt așteptați să participe la marea sărbătoare de 1 Decembrie.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.