În „Memoriile“ sale, Elena Lupescu descrie cum a decurs ultima zi din...

În „Memoriile“ sale, Elena Lupescu descrie cum a decurs ultima zi din viaţa fostului suveran,Carol al II-lea precum şi refuzul fiului său, Regele Mihai I, de a-l vizita pe patul de moarte!

0 348

Carol al II-lea şi Elena Lupescu,cei doi vechi amanti,reusesc sa  se căsătoreasca în exil, pe 3 iulie 1947.Evident Duduia tine si un jurnal :Trăiam fericiţi la Estoril, eram încă destul de viguroşi, Carol avea 59 ani, eu 54. În casele fericite, Moartea intră uneori brusc, pe neaşteptate. Slăbise mult, eram înnebunită de bănuiala că ar putea ascunde un cancer. Nu ne-am schimbat, însă, rosturile vieţii. Primeam musafiri, ieşeam în oraş, vedeam filme, luam masa pe malul mării, ascultam muzică, Carol scria, se ocupa de corespondenţă, notam şi eu câte ceva pe câte o filă de caiet, zile şi nopţi de oameni care se iubesc.
Era 4 aprilie 1953, ne întorseserăm din oraş, unde luasem masa. Carol, ca de obicei, a mâncat languste şi fructe de mare. Ascultam muzică şi deodată am auzit un strigăt de durere. L-am văzut pe Carol ghemuit pe un fotoliu, strângându-şi cu braţul partea stângă a pieptului. N-am ştiut ce să fac, de disperare, înlemnisem. Carol se uita neputincios la mine
“, relatează Duduia. 

Când a sosit doctorul, însă, s-a ocupat tot de… Lupeasca, în loc să vadă ce are Carol. „Iar asta s-a întâmplat chiar la îndemnul lui Carol. „Când a sosit doctorul, durerea din piept şi din braţul stâng îi trecuse. Eu, însă, tremuram. Carol i-a raspus zâmbind doctorului. În timp ce doctorul mă consulta pe mine, am auzit iarăşi un strigăt de durere. Carol îşi dăduse duhul. Zăcea prăbuşit în fotoliu, cu ochii larg deschişi, minunaţii lui ochi albaştri, acum fără strălucirea vieţii. Doctorul încerca să-l readucă la viaţă, în timp ce eu umblam disperată. Pe neaşteptate, Carol mă lăsase singură. Mi-amintesc cum îngenunchiată lângă trupul lui încă cald, îi reproşam asta ca o smintită”.
Lupesca scrie că timp de câteva zile s-a simţit pe altă lume, dar grija pentru imagine n-a părăsit-o„Parcă înnebunisem. Am avut, însă, grijă ca şi după moarte, Carol să arate bine, l-am îmbrăcat într-un costum închis în dungi, trupul său a stat câteva zile expus în salonul vilei“. 

Carol al II-lea a fost înmormântat în capela regilor portughezi – Pantheon of the House of Braganza din Mănăstirea São Vicente de Fora din Lisabona.
Fiul său legitim Mihai nu a venit să-l vadă nici pe ultimul drum. Duduia notează amărăciunea alintându-l
„Mihăiţă“ pe acela căruia-i dezbinase familia. „Mihăiţă n-a venit să-şi vadă pentru ultima data tatăl, nici la înmormântare n-a participat. Din întreaga familie regală, doar Prinţul Nicolae a participat. Dar tot neîmpăcat cu fratele său mai mare era. Nu mi-a spus nicio vorbă de compasiune, dar printre dinţi mi-a clarificat ca nu ma iarta! Lupeasca i-a întors si ea spatele lui Nicolae, care-i purtase ranchiună lui Carol pentru pedeapsa primită, în fond, pentru aceeaşi greşeală făcută, ca si taica-sau, se îndrăgostiseră de femei de rând, sub statutul cuvenit unei partenere monarhiste. Culmea, Carol al Duduii fusese cel care-l judecase cel mai aspru pe Nicolae pentru amorul înflăcărat care-l lega de Ioana Doletti-Dumitrescu, o doamnă din Buzău, cu care s-a şi căsătorit până la urmă renunţând pana si la la succesiunea la tron. Nicolae îl ura pe Carol II şi mai ales o ura pe Duduia care-l făcuse să aibă un comportament duplicitar.

La înmormântarea fostului rege Carol au participat „ foste capete încoronate , prinţi, şi oameni importanţi din Europa şi chiar din America“. Guvernul României, condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej, n-a trimis niciun reprezentant. Strângând la piept o şuviţă din părul lui Carol, Elena Lupescu a făcut o ultimă scenă de cocota parasita,  – a strigat că vrea să moară şi să fie îngropată odată cu el: „Cine sunt eu fără Carol? Pur şi simplu Elena Lupescu, o femeie al cărui trecut şi present sunt îngropate alături de omul-rege pe care l-a iubit dincolo de limitele omeneşti. Cine sunt eu fără el? O simplă femeie nefericită, care i-a stricat viaţa şi a stricat viaţa României. Iubitul meu, dragostea mea infinită, unde eşti să mă aperi?“
Asta cam asa era…Elena Lupescu a trăit încă 24 ani, murind la 28 iunie 1977,

dupa ce i-a vandut „drepturile de urmas” lui… Paul Lambrino. Şi-a găsit loc tot în panteonul regal din Lisabona. La 13 februarie 2003, sicriele lor au fost aduse în ţară, la Curtea de Argeş, unde Carol al II-lea se odihneşte la mănăstirea domnească, iar Duduia – în curtea unei bisericuţe de lemn din apropiere.Cu niciunul dintre fiii săi…recunoscuti, Carol Mircea Lambrino (rodul dragostei cu Ioana Zizi Lambrino, prima soţie, nerecunoscută oficial) şi Mihai (moştenitorul la tron), Carol al II-lea n-a avut relaţii bune.
Primul, Carol Mircea Lambrino, a vrut să-şi vadă o dată tatăl şi a apărut neinvitat la vila Mar y Sol de la Estoril. Secretarul particular al lui Carol, Ernest Urdăreanu, l-a gonit de la uşă: „Fugi de-aici, domnule, Majestatea Sa Carol al II-lea nu are decât un fiu, pe Regele Mihai şi acela e acum la Bucureşti!“. Ce nota insa si Duduia: Cu Mihăiţă, stabilit în Elveţia, fostul rege Carol nu se vedeau, rar felicitări prin poştă de zilele onomastice. Nici când „Mihăiţă” l-a făcut bunic, Carol n-a fost invitat.
Carol suferea  şi spera să spargă odată răceala de gheaţă a lui Mihăiţă. 
Duduia explică…  „totul se datorează Reginei Elena, care aşa l-a educat încă de mic pe Mihăiţă, să fie distant cu Carol. Cât timp am fost lângă el, Mihăiţă era altfel, dar după plecarea sa din România a crescut sub influenţa nocivă a Reginei“, nota Elena Lupescu în „Memoriile“ sale, publicate la Editura Teşu din Bucureşti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.