In perioada interbelică savanții maghiari puneau la punct un atac bacteriologic asupra...

In perioada interbelică savanții maghiari puneau la punct un atac bacteriologic asupra României!?…

1 183

La Alba Iulia românii au prezentat, prin Proclamația solemnă rostită în fața a 100.000 de „congresmeni” ardeleni, un program politic generos, prin care doreau să îngroape definitiv contenciosul româno-maghiar!

 Reporter– De cate ori s-a aflat în România, si o facea cu o nedisimulata agresivitate etnica – Viktor Orban  relua frecvent câteva dintre ideile fixe de bază ale revizionismului maghiar. A afirmat net, tranșant, că autonomia teritorială pentru maghiarii din România este ținta cea mai importantă a politicii guvernului de la Budapesta! În plus, și-a permis să se amestece și-n jocul electoral, îndemnându-i pe maghiari să-l susțină neconditionat pe Băsescu!
Cum comentați, domnule profesor ION COJA?

ION COJA: – Hai să examinăm puțin pretenția la autonomie teritorială, despre care fac atâta caz ungurii. Propaganda în sprijinul autonomiei teritoriale ei o întemeiază pe ideea că în Europa… mai funcționează asemenea formule administrative și că toată lumea este mulțumită în țările respective. Se dă exemplul Cataluniei, al unor insule nordice, al Tirolului… Exemplele acestea se potrivesc ca nuca-n perete! Nici vorbă să semene situația din Catalunya, de exemplu, cu cea din secuime!… Sau situația insulelor cu majoritate suedeza din Finlanda! Sunt… enșpe motive pentru a nu invoca aiurea asemenea modele! În primul și în primul rând e de luat seama la relațiile dintre cei în cauză, dintre suedezi și finlandezi, bunăoară!… Sunt relații normale, de sute de ani , se împacă între ei, nu s-au tăiat, nu s-au spânzurat, nu s-au otrăvit unii pe alții!… Suedezii care se bucură în Finlanda, ca si ungurii in Romnia, de toate drepturile europene pe care le-au cerut, nu au săvârșit niciodată, în istorie, vreun gest de adversitate față de statul finlandez! Loialitatea lor civică este insa deplină, fără reproș! Așa cum și cele două state și popoare nu au nimic de împărțit, nu au nimic important să-și reproșeze. În vreme ce între români și maghiari există,din pacate, un contencios extrem de încărcat, rivalități vechi, netranșate, spirit revanșard, răni nevindecate și mai ales lipsește dorința de a aplana, de a stinge vechile conflicte.

 Reporter: Din fericire – sau din nefericire!,- refuzul bunei vecinătăți vine preponderent dinspre partea ungurească! A Budapestei, vreau sa zic !
ION COJA: Există o întreagă literatură  maghiară a urii, ură stupidă și tâmpă, față de români, față de germani, față de slovaci, față deceilalți!… Nimeni nu repudiază în Ungaria această mizerie, acest șovinism manifest la toate straturile sociale, generalizat ca un cancer al sufletului maghiar!… Din nou  nu putem avea nicio încredere în Ungaria, ca stat, și nici în așa zișii reprezentanți ai maghiarimii din România nu putem avea încredere. Și, fără încredere, nimic nu se poate face durabil! Priviți comportamentul UDMR!… Jalnic! N-au pic de demnitate! Ca și politicienii noștri, desigur! Numai că opinia publică românească nu agreează nicicum acest comportament, noi românii ne-am dezis cu vehemență de această clasă politică. În vreme ce opinia publică a maghiarilor din România practic nu îndrăznește să critice, necum să înfiereze politicianismul și oportunismul udemerist, atât de jalnic, de josnic și de dezgustător! Deh, UDMR luptă pentru autonomie locală!… I se iartă orice golănie! .Si au obtinut tot ce le-a trecut prin cap… Orice matrapazlîc, mai ales dacă păgubitul este statul român! Si iata,ungurii si-au dat arama pe fatza!!

   – Reporter Bine dar după 1996 au fost miniștri udemeriști în fiecare guvern ;iar in Covasna – Harghita conducerea locala este eminamente ungureasca …
ION COJA:  Indifrent de „aliantze”, nu s-au putut abține să nu dea o copită de măgar la vreun interes românesc, să nu facă pe ascuns ceva care să lezeze drepturi sau valori românești! Pot să fac un lung pomelnic cu asemenea răutăți meschine, mici sau mari sabotaje ale unor funcționari publici maghiari! Fenomen care s-a petrecut și înainte de 1990, când structurile PCR și ale statului socialist român erau împănate, în poziții cheie, de comuniști maghiari…N-a existat niciun maghiar să ia calea codrilor, a munților, ca să lupte împotriva ocupantului străin bolșevic. Cumva, în adâncul sufletului lor, maghiarii se simțeau sufletește mai apropiați de ocupantul străin, sovietic, decât de românii pe care-i știau că-s oamenii locului, pământeni, băștinași, autohtoni?!…

Repet, printre partizanii din munți – fenomen politic de rezistență unic în lagărul comunistnu s-a aflat niciun maghiar, niciun secui, niciun sas sau svab, niciun minoritar!… Este un adevăr care trebuie să ne dea de gândit, mai ales în zilele noastre, când a fi minoritar în România este o afacere foarte rentabilă, minoritarii fiind discriminați pozitiv prin lege, printr-o serie întreagă de avantaje cu totul și cu totul nejustificate!… Mai rău ca în anii de după război! Să ne aducem aminte că la un moment dat, pe la mijlocul anilor 1950, în închisorile politice din Transilvania nu era niciun maghiar! Nu le displăcea maghiarilor regimul de teroare instituit de comuniștii maghiari și alți minoritari!… Era un regim anti-românesc, mai presus de orice alt calificativ! Trebuia susținut! Regimul comunist făcea victime numai printre români!…Unde esterecunoașterea cu regrete sincere a crimelor numerose ale  regimului horthyst, din perioada august 1940-octombrie 1944?

 –Reporter: Este adevarat ca in perioada interbelică savanții maghiari au pus la punct un atac bacteriologic asupra României!?
ION COJAEra foarte probabil pentru că ne vom găsi în tabere adverse!… S-a aflat târziu despre această ticăloșie! Nicio reacție publică sau oficială,niciun cuvînt maghiar rostit spre a dezavua asemenea preocupări demente! Mereu clocesc ceva împotriva noastră! Mi-e și lehamite să le fac inventarul, un inventar incomplet, desigur, căci cele mai multe ticăloșii și mizerii rămân necunoscute!… Cu un asemenea trecut în relațiile dintre noi și maghiari, nu putem copia modelul finlandez. Suntem încă departe de a avea relații normale. Iar zburdălniciile neobrăzatului Viktor Orban pe plaiurile românești sunt o dovadă în plus!…

 – Reporter: Ar mai fi multe de spus…!
ION COJA: Eu mă limitez la teza maghiară potrivit căreia la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, românii ar fi făcut o serie de promisiuni maghiarilor pe care apoi le-au uitat!… Un reproș prostesc, complet neîntemeiat! L-a reluat și acest Orban Viktor zilele trecute. Desigur, nu-i vina lui că spune așa de mari prostii, are și el niște consilieri, probabil. Deci, pe adresa acestor consilieri budapestani fac următoarele precizări colegiale: la Alba Iulia românii au prezentat, prin Proclamația solemnă rostită în fața a 100.000 de „congresmeni” ardeleni, un program politic generos, prin care doreau să îngroape definitiv contenciosul româno-maghiar! Acel program nu putea fi aplicat însă unilateral, ci numaidecât prin însușirea lui și de către celălalt partener, adică prin asumarea solemnă a acelui program și de către reprezentanții magiarimii. În urma Tratatului de la Trianon mai rămâneau câteva sute de mii de români,dincolo si dincoace de Tisa, în nou înființatul stat ungar. Cu gândul la acei frați ai lor,vreo 3-4 sute de mii românii au formulat la Alba Iulia un program politic generos pentru orice minoritate etnică.Un program prin care minoritarii să-și poată salva ființa națională!

  -Reporter : Ce a urmat după 1 Decembrie 1918 în Ungaria și în România?
ION COJA: Sa-i mai spunem domnului Orban Viktor, ca numărul maghiarilor din România a crescut după 1 Decembrie 1918, într-un ritm și într-o proporție care depășește ritmul de creștere al populației maghiare din Ungaria aceleiași perioade de timp:  Sau, dacă vreți, 1919 – 1990! În schimb, numărul românilor din Ungaria a scăzut dramatic, nu prin exterminare fizică, ci prin aplicarea celei mai agresive politici de deznaționalizare din Europa modernă, o maghiarizare forțată, pe toate căile imaginabile. Ținta au fost în primul rând românii și
germanii
 din Ungaria,apoi din Transilvania… Numărul românilor, al cetățenilor care mai aveau curajul să se declare români, a scăzut, de la aproape o jumătate de milion, la câteva zeci de mii… Cum comentați aceste cifre, domnule prim ministru Orban?! Cum mai aveți obraz, domnule Orban, să deplângeți soarta maghiarilor din România?!
Vă bate Dumnezeu pentru atâta minciună și nerușinare! Veți avea mult de pierdut dacă nu reușiți să vedeți legătura dintre declinul demografic al maghiarimii și practicile incorecte, deseori criminale, ale politicii ungurești de deznaționalizare a altor popoare , politică pe care o duceți de peste un veac și jumătate! N-ați reușit prin aceste metode barbare să vă sporiți cifra demografică! Ci doar atâta ați reușit: să stârniți repulsie în jurul vostru și să vă faceți vouă înșivă răul cel mai mare!
Sunteți, în momentul de față, poporul european cel mai expus extincției demografice, dispariției! Și continuați totuși să mergeți pe aceeași cale, folosind aceleași metode și sloganuri care v-au dus pe marginea prăpastiei! Acolo, la Budapesta!

 A consemnat Petre Burlacu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.