În Săptămâna Naţională a Voluntariatului s-a lansat: „Fii voluntar în oraşul tău!”

În Săptămâna Naţională a Voluntariatului s-a lansat: „Fii voluntar în oraşul tău!”

0 106

Este îndemnul celor de la Direcţia de Servicii Sociale, din cadrul Primăriei, în Săptămâna Naţională a Voluntariatului. Deşi din voluntariat au de câştigat şi instituţia, dar mai ales voluntarul, nu prea se arată doritori. Principalul motiv – timpul

Este îndemnul celor de la Direcţia de Servicii Sociale, din cadrul Primăriei, în Săptămâna Naţională a Voluntariatului. Deşi din voluntariat au de câştigat şi instituţia, dar mai ales voluntarul, nu prea se arată doritori. Principalul motiv – timpul. Nimeni nu are timp.
Multă vreme, voluntariatul în România a fost echivalat cu munca patriotică. Încet-încet, începe să devină ceea ce este cu adevărat – implicare şi o modalitate de a oferi ceva înapoi societăţii. Tinerii sunt cei mai deschişi activităţilor de voluntariat; ei au fost vizaţi de angajaţi ai DSS Braşov care au ieşit ieri într-un marş pe strada Republicii, menit să atragă tineri care să se implice.

Condiţiile sunt minime: cel puţin 16 ani împliniţi şi dorinţa de implicare, spune Monica Chelban, purtător de cuvânt DSS Braşov. Tinerii, pe de altă parte, deşi agreează ideea de voluntariat, spun că acum nu prea au timp.
Un voluntar la DSS se poate implica oferind sprijin fie persoanelor vârstnice, copilului şi familiei, persoanelor cu dizabilităţi, persoane fără adăpost, persoane aflate în situaţii defavorizate.

De exemplu, poate face cumpărăturile unui senior aflat în evidenţele instituţiei, poate sta de vorbă cu seniorii de la Căminul din Noua, chiar poate ieşi cu ei la plimbare sau se poate implica în activităţi creative cu copiii aflaţi în centrul de îngrijire de zi pentru copii aflaţi în situaţii de risc „Astra”.

Pe de altă parte, voluntarul poate câştiga experienţă, poate învăţa lucruri noi, îşi asumă o responsabilitate şi în cele din urmă înţelege care sunt problemele comunităţii în care trăieşte.
Săptămâna Naţională a Voluntariatului se desfăşoară în perioada 14-20 mai.

Vifor Rotar

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.