În sfârșit președenția și-a amintit de deținuții politici. Câți or mai fi!

În sfârșit președenția și-a amintit de deținuții politici. Câți or mai fi!

0 31

După o întârziere inexplicabilă, la sfârşitul lunii trecute, a fost în sfârșit promulgată legea care stabileşte îndemnizaţiile foştilor deţinuţi politici. Este vorba de o majorare de la 400 de lei la 700 de lei pentru fiecare an de suferinţă din cauze politice, precum şi acordarea unor indemnizaţii copiilor persoanelor care au avut de suferit din motive politice.

Ca urmare a intrării în vigoare a acestor modificări, aceste persoane au dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 lei pentru fiecare an de detenţie sau pentru perioadele în care au fost strămutare în alte localităţi, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu  pensionate.
Modificările decretului au intrat în vigoare de la 1 august. Ca principiu, persoanele nu trebuie să facă nimic. Avem în evidenţă 1.185 de persoane care beneficiază de prevederile Decretului Lege 118. Casa Naţională de Pensii ne-a trimis fişierul cu cele 1.185 de persoane ca să le şi verificăm iar, în momentul în care noi ne-am dat acceptul că persoanele respective îndeplinesc condiţiile, majorarea se va face automat, în sistemul informatic de la nivelul Casei Naţionale de Pensii din Bucureşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Braşov, Delia Tîrcolea 

Copiii persoanelor care s-au aflat în aceste situaţii au dreptul la o indemnizaţie lunară echivalentă cu cuantumul salariului minim brut pe economie. Indemnizaţiile acordate sunt neimpozabile şi nu se iau în calcul la stabilirea altor drepturi, potrivit legii.
Legea a fost adoptată de Parlament în luna iunie.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.