Încă două programe de înzestrare MApN au fost aprobate!

Încă două programe de înzestrare MApN au fost aprobate!

0 98

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, salută aprobarea, exprimată în unanimitate marți, 6 iunie, de către Comisiile reunite de apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaţilor și Senat a celor două solicitări transmise Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor cu privire la inițierea de către MApN a procedurilor  de  atribuire  a contractelor de achiziție a platformelor de transport auto, multifuncționale – pe roți, prevăzute în prima etapă a programului de înzestrare, precum și a contractului necesar derulării activităților de modernizare a aeronavelor IAR-99 Șoim în configurația IAR-99 Super Șoim.

Solicitările au fost adresate în temeiul articolului 51 alin. (2) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 195/2012, care instituie obligația autorității contractante de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100 de milioane de euro, informează un comunicat de presă primit de la MApN.

Prin Programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei Române până în anul 2026 şi în perspectivă, document aprobat de CSAT în anul 2017, programul „Platforme de transport auto, multifuncţionale – pe roţi” a fost nominalizat ca program de înzestrare prioritar, deoarece contribuie nemijlocit la creşterea capacităţii operaţionale a Armatei Române.
Necesarul de platforme de transport la nivelul MApN este de 13.963 complete, iar abordarea achiziţiei se va realiza etapizat.
În prima etapă, respectiv pentru perioada 2018 – 2027, este prevăzută achiziţia a 3.385 platforme de transport, valoarea acordurilor-cadru fiind estimată la 737 milioane de euro, fără TVA, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurilor de achiziţie. În cadrul acestui program se are în vedere asigurarea condiţiilor pentru implicarea industriei din România în producerea platformelor de transport auto multifuncţionale – pe roţi şi dotarea în mod unitar a Armatei Române cu acest tip de tehnică.
radu-dobritoiu

Necestitatea demarării programului de modernizare a aeronavelor IAR-99 Șoim derivă din implementarea înzestrării Forţelor Aeriene cu avioane multirol F-16, care impune asigurarea unei platforme de antrenament avansat prin reconfigurarea sistemelor de avionică şi de control al zborului aeronavelor IAR-99.
Noua configuraţie a platformei IAR-99 Super Șoim va avea în vedere creşterea fiabilităţii instalaţiilor şi sistemelor de bord, extinderea duratei de viaţă a aeronavelor, formarea deprinderilor, abilităţilor şi aptitudinilor necesare îndeplinirii cu succes a misiunilor şi pilotării în siguranţă a avioanelor multirol, precum şi diminuarea riscurilor asociate obolescenţei componentelor şi echipamentelor tehnice.
Și acest program de modernizare se face cu implicarea industriei naționale de apărare, aeronava fiind de concepție și producție românească.

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.