Încă un pas pentru realizarea proiectului Spital Regional în doi ani la...

Încă un pas pentru realizarea proiectului Spital Regional în doi ani la Braşov!

Dacă proiectul trece de Parlament, Braşovul ar putea avea în doi spitalul regional pe care şi-l doreşte. Medicul Florin Orţan este convins că aleşii vor transforma în lege proiectul încă din acest an şi consideră că demersurile Primăriei, ale parlamentarilor de Braşov şi ale Guvernului sunt aproape „un noroc cosmic”

Cu putin timp în urmă se punea problema dacă proiectul trece de Parlament, Braşovul ar putea avea în doi spitalul regional pe care şi-l doreşte. Medicul Florin Orţan declara că este convins că aleşii vor transforma în lege proiectul încă din acest an şi consideră că demersurile Primăriei, ale parlamentarilor de Braşov şi ale Guvernului sunt aproape „un noroc cosmic”.
Florin Orţan spune că Primăria Braşov va primi încă 12 hectare de teren, pe care le va alipi celor 8 alocate deja pentru construirea spitalului regional, astfel că unitatea va fi construită pe o suprafaţă de 20 de hectare. Votul în plenul Senatului este aşteptat săptămâna viitoare.
„Asigurarea suprafeţei de 20 de hectare de teren asigurată de Primărie vine ca o completare atât de naturală încât aproape că e un noroc cosmic, cu memorandumul Guvernului care defineşte unul dintre cele 5 spitale regionale ca fiind Spitalul Regional Braşov”, spunea la o conferinţa de presă a PSD în urmă cu o saptamna.

În Senat s-a dat vot favorabil pentru terenul Spitalului
Senatul României s-a pronunțat luni, în ședința de plen, în favoarea acordării unei suprafețe de 11,45 hectare de la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr, municipiului Brașov, pentru construirea unui spital. În favoarea proiectului de lege au votat 97 de senatori, iar împotrivă, 4. Prezent la vot a fost și ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, cel care s-a implicat în susținerea activă a proiectului, susțin social-democrații într-un comunicat de presă.
Proiectul de lege a fost inițiat de toți parlamentarii brașoveni și a fost aprobat cu un amendament propus de senatorul Florin Orțan. El a solicitat ca în textul de lege să fie prevăzut că spitalul va fi ”clinic regional de urgență”.

Vot  favorabil în Senat, pentru terenul Spitalului

Amendamentul schimbă în bine, pentru că fiind spital regional, toate formele de finanțare enunțate până acum în spațiul public rămân valabile, adică implicarea autorităților locale, Consiliul Local, Consiliul Județean, împrumuturi de la instituții de credit garantate guvernamental și bugetul de stat. Prin introducerea, în strategia națională de sănătate a Guvernului României, a acestui obiectiv de investiții, avem o mult mai mare deschidere către tot felul de forme de asociere. E o investiție, care probabil va costa în jur de 250 de milioane de euro, nicio instituție nu o poate derula singură. Alt avantaj este că plecăm de la Senat cu un proiect la care sper că toate forțele politice și civice raționale vor adera și hai să-i spunem Spitalul Pacienților din Brașov”, declară senatorul PSD Florin Orțan.
Va reamintim că Guvernul Tudose a aprobat de curând un memorandum în care este prevăzută construirea a spitale regionale, în cinci județe printre care și Brașovul, pe lângă cele trei deja aprobate. Potrivit memorandumului, identificarea terenului pentru construirea acestor spitale va fi făcută de Guvern împreună cu autoritățile locale. Finanţarea construirii spitalului este asigurată de Guvernul României, de autorităţile locale şi din fonduri europene.

Extrem de importante vor fi dotările menite să-i atragă pe medicii tineri de perspectivă să aleagă Braşovul. Senatorul PSD spune însă că un spital are nevoie de minimum 10 ani pentru recunoaşterea prestigiului unui centru medical.

Potrivit medicului Orţan, dacă totul va decurge normal, Spitalul Regional Braşov ar putea fi finalizat în doi ani.

Vifor Rotar & Horia D.R.

an.

”După cum știți, spitalele regionale de urgență, toate cele opt sunt prioritate în Programul de Guvernare, și la fel ca toate cele opt este cel de urgență din Brașov. Vreau să fac precizarea că în România funcționează un plan național de paturi. Acest plan nu se modifică, motiv pentru care cred că amendamentul introdus de coleg în ședința de Senat este foarte important, pentru că practic definește locul în care va fi plasat spitalul regional de urgență, într-o zonă cu o mai bună accesibilitate decât locația inițială și consider că e un câștig, atât pentru pacienți, cât și pentru sistemul național de sănătate”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății, după votarea proiectului.

Camera Deputaților este decizională în cazul acestui proiect de lege.

I.V.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.