Incredibil! Guvernul Poloniei copiază PSD-ul: adio, forță de muncă ieftină!

Incredibil! Guvernul Poloniei copiază PSD-ul: adio, forță de muncă ieftină!

0 46

Varșovia a fost întotdeauna vocea nonconformistă din lagărul sovietic și la fel rămâne și-n prezent, interpretând rolul actorului care își scrie propriile replici.
Unii i-ar spune calcul politic, alții arată cu degetul spre o mârșavă campanie electorală, însă dincolo de orice rămâne anunțul sec al premierului Mateusz Morawiecki – dacă partidul său câștigă un nou mandat, va crește salariul minim pe economie până la 4000 de zloți! Adică, aproape 1.000 de euro pentru muncitorul polonez angajat la multinaționala cea hrăpăreață!

muncitori 720x478 Guvernul Poloniei copiază PSD ul: adio, forță de muncă ieftină!

Și, totuși, despre ce vorbim în știrea asta? De salariu minim pe economie? Păi, nu urlau corporațiile și scumpele, foarte scumpele lor trompete din presă că nu mai există în lume salariu minim pe economie?
Cum vine treaba acum? Are Polonia așa ceva? Și la Varșovia guvernează „ciuma roșie”? Nu?!
Atunci, înseamnă că politica socială a PSD n-a fost chiar atât de păguboasă, de vreme ce și alte state europene merg pe același drum. Iată, și Polonia realizează că muncitorul trebuie protejat de hinghereala corporatistă, din care nu câștigă decât patronatul strain.

Ca reprezentant al partidului Lege și Justiție, Mateusz Morawiecki nu are o imagine foarte bună în ochii Occidentelui. PiS a deranjat Bruxellesul prin politica naționalistă dusă, însă, spre deosebire de România, și-a convins electoratul că urmărește binele țării, iar ultimele sondaje arată că populația va vota, aproape de 50%, cu partidul lui Morawiecki.

„Era forței de muncă ieftine s-a terminat în țara asta!”.

O declarație de război semnată de primul-ministru Mateusz Morawiecki, vorbe care în mod cert nu vor trece neobservate de patronatul din Polonia.

După ce a deschis larg porțile multinaționalelor din Europa dornice să atace piața estică, iată că Varșovia impune condiții „grele” pentru continuarea activității – salariu minim pe economie de 4000 de zloți.
Aproape 1.000 de euro! Un adevărat coșmar pentru firmele obișnuite să plătească forța de muncă la cel mai mic nivel, oricum sub jumătate din „prețul” cerut în Vest.

Doar campanie electorală pentru alegerile din această toamnă? Se prea poate, însă polonezului de rând pare să nu-i pese de ce zice Occidentul.
Sondajele de opinie creditează partidul Lege și Justiție cu un scor de aproape 50%, departe de speranțele Bruxellesului progresist.
Evident, la fel ca în cazul României, și la polonezi au apărut specialiștii care avertizează că o creștere rapidă a salariului minim va afecta economia țării, deoarece costurile pentru angajatori se vor majora foarte mult. Răspunsul guvernului de la Varșovia?
În 2020, Polonia va avea un buget fără deficit, o premieră în istoria post-comunistă!

https://www.national.ro/

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.