„Informare acasă! Siguranţă în lume!”

„Informare acasă! Siguranţă în lume!”

0 241

Ai găsit un loc de muncă în străinătate? Ai grijă la capcane, ca să nu deviin sclav sau sclavă sexuală. Este principalul mesaj transmis de reprezentanţii Ministerului pentru Românii de pretutindeni, în cadrul ediţiei a II-a a campaniei naţionale „Informare acasă! Siguranţă în lume!”, ajunsă la Braşov

Mii de români, reclamă în fiecare an că devin sclavi la angajatorii de peste hotare
Ai găsit un loc de muncă în străinătate? Ai grijă la capcane, ca să nu deviin sclav sau sclavă sexuală. Este principalul mesaj transmis de reprezentanţii Ministerului pentru Românii de pretutindeni, în cadrul ediţiei a II-a a campaniei naţionale „Informare acasă! Siguranţă în lume!”, ajunsă la Braşov.
Structurile competente din regiunea Braşov-Covasna s-au ocupat de peste 60 de cazuri ale unor victime ale grupărilor de trafic de persoane în 2017.
În urmă cu doi ani s-au înregistrat circa 100 de astfel de cazuri. Alte câteva mii de români, plecaţi din diferite colţuri ale ţării, reclamă în fiecare an că devin sclavi la angajatorii care îi momesc cu oferte, dar nu le respectă drepturile, nu îi plătesc şi îi ţin în condiţii mizere.
Pentru a preveni astfel de traume, oficialii români le reamintesc celor care vor să plece la muncă peste hotare că este nevoie să se informeze.
În primul rând, anunţurile de muncă din mediul on-line sau recomandările cunoscuţilor comportă foarte multe riscuri.Pentru a nu deveni victimă sigură, nu predaţi sub nicio formă buletinul sau paşaportul viitorului angajator. Nu plecaţi niciodată din ţară fără un contract de muncă legal, semnat şi tradus, pentru a şti ce aţi semnat. Dacă totuşi aţi ajuns într-o situaţie neplăcută, cereţi ajutor. Cei de la Consulat sau Ambasadă, împreună cu autorităţile de acolo, vă pot oferi sprijin, a anunţat la Braşov Victor Ionescu, ministru subsecretar de stat Ministerul Românilor de pretutindeni
Prima ediţie a campaniei „Informare acasă! Siguranţă în lume!” s-a adresat tinerilor. Cea de-a doua ediţie se adresează reprezentanţilor unităţilor administrativ-teritoriale, care vor avea sarcina să-şi informeze cetăţenii mai departe.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.