Intentia de a taxa activele bancare …o răutate a unui parlamentar liberal!

Intentia de a taxa activele bancare …o răutate a unui parlamentar liberal!

0 282
„În urma solicitărilor transmise Ministerului Finanțelor Publice și a articolului apărut într-o publicație economică de prestigiu cu titlul „Pierderi masive pentru acțiunile bancare după declarațiile lui Florin Cîțu, membru al Comisiei de Buget Finanțe, care anunță o taxă specială pe active de 0,5%”, facem următoarea precizare:
Atât la nivelul Ministerului de Finanțe cât și la nivelul grupurilor de lucru din care fac parte reprezentanți ai societății civile cu care se dezbat toate proiectele legislative, nu există intenția introducerii unei astfel de taxe. De asemenea, pe viitor recomandăm tuturor să se raporteze doar la documentele și comunicările oficiale ale instituției noastre”, se arata in comunicatul Finantelor.
„Nu, deloc!”, a raspuns premierul Mihai Tudose intrebarii adresate de Bloomberg cu privire la intentia de a taxa activele bancare. Informatia a fost lansata in spatiul public miercuri de catre senatorul liberal Florin Citu, vicepresedintele Comisiei de Buget a Senatului.
Pentru a ilustra un posibil impact a declaratiilor aiuritoare ale unor oficiali (guvernamentali sau parlamentari), o parte din presă a scris despre actiunile Bancii Transilvania, cel mai tranzactionat emintent de la bursa romaneasca, se depreciasera cu 3%, la 2,375 lei, in timp ce titlurile BRD scazusera cu pana la 3,7% la 13,38 lei, cele mai abrupte scaderi de pe piata locala de capital. Intre timp, minusurile actiunilor bancare se apropie de 5 %.

Premierul a avut dreptate – calculele bancii pot fi eronate!
Marti seara, prim-ministrul Mihai Tudose a declarat ca a avut o experienta neplacuta cu bancile- mai exact un incident in care banca l-ar fi lasat fara cei 500 de dolari pe care ii avea in cont-  si ca prin urmare refuza ca salariul sa-i fie pus pe card, pentru ca banca sa nu beneficieze de comision la fiecare retragere.  Intrebat de ce nu are niciun cont bancar, Mihai Tudose a raspuns: „Am refuzat sa-mi pun leafa pe card ca sa-i dau bancii cate doi bani de cate ori folosesc cardul. Nu vreau sa-i dau. Consider ca nu-i merita”, a declarat el,.
Potrivit reprezentantului unei banci, ca o institutie de credit sa incaseze 550 de dolari (cei 500 din depozit plus 50 USD – comisionul pe care Tudose pretinde ca i l-ar fi solicitat banca) in comision de administrare cont curent in dolari, trebuie ca acest cont sa fi fost deschis acum 42 de ani, la o valoare medie de 1 dolar a comisionului lunar pentru un cont in USD. „Ca sa incaseze banca 550 de dolari in comision de administrare cont curent in dolari, trebuie ca acest cont sa fi fost deschis acum 42 de ani, la o valoare medie de 1 dolar a comisionului lunar pentru un cont in USD”, explica un oficial bancar.
Una peste alta declaratiile razboinice ale lui Mihai Tudosenu au cum sa nu lase urme pe Bursa. Acum cateva zile, fara a da vreun nume, acelasi Tudose a sustinut ca depozitele romanilor nu sunt in siguranta pentru ca, in acceptiunea lui, bancile care „nu au profit sunt pe pierdere si risca sa intre in faliment”.
BNR a reactionat atunci prompt, iesind public pentru a anunta ca banii romanilor din banci sunt in siguranta si depozitele garantate. Desi in comunicat nu era mentionat trebuie mentionat ca si Mugur Isarescu e bine merci si ca va rămâne guvernator la BNR – pe viață!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.