Iohannis se alătură lui Dragnea? Klaus Iohannes: o reformă administrativ-teritorială nu mai...

Iohannis se alătură lui Dragnea?
Klaus Iohannes: o reformă administrativ-teritorială nu mai poate fi amânată!

0 316
Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Gala Asociatiei Municipiilor din Romania, ca, in opinia sa, descentralizarea este „de departe una dintre prioritatile momentului” si ca, totodata, o reforma administrativ-teritoriala „nu mai poate fi amanata” pentru ca „aceasta este singura solutie pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare intre regiuni”.
Iohannes a aratat ca procesul descentralizarii a fost de-a lungul timpului un subiect indelung dezbatut si mentionat, insa „el nu a fost pus in practica din cauza, probabil, a superficialitatii cu care a fost tratat”.
„Iar zilele acestea traim iarasi unul dintre acele momente cand se incearca schimbarea intregii baze a Codului Fiscal fara ca aceste lucruri sa fie, in detaliu discutate, de exemplu, cu dumneavoastra. Sper sa reusiti sa convingeti guvernantii ca lucrurile pot fi rezolvate si mai bine”, le-a transmis Iohannis primarilor.

De asemenea o preocupare aproape cotidiana pentru toata lumea este infrastructura de transport si, de aceea, „trebuie facute serioase eforturi in aceasta directie” spune presedintele.

„Administratia publica are nevoie de o schimbare consistenta de paradigma, bazata pe o viziune pe termen lung, care sa nu mai sufere intreruperi determinate de frecventa schimbare a guvernantilor”, a subliniat Iohannis.Klaus Iohannis

Din discursul presedintelui Klaus Iohannis sustinut luni, la Ateneul Roman, cu prilejul Galei Asociatiei Municipiilor din Romania (sursa: Administratia Prezidentiala)

  • Succesul in administratie se masoara in impactul pe care il au in viata oamenilor deciziile pe care le luati. De aceea, ma bucur sa vad ca exista municipii care au facut performanta in domenii cheie, precum educatie, sanatate, digitalizare, antreprenoriat, transparenta sau turism, nu turism electoral.
  • Observ ca tot mai multe municipii devin fie „smart city”, fie „green city” si sunt convins ca promovarea acestor concepte si investitia in dezvoltarea lor reprezinta calea de urmat pentru viitorul comunitatilor noastre.
  • In ceea ce ma priveste, atat din experienta acumulata ca primar al municipiului Sibiu, dar si in calitate de presedinte, am convingerea ca administratia publica poate sa devina mai eficienta si mai performanta prin dialog, cooperare si lucru in echipa, atat cu cetatenii, cat si cu celelalte institutii, actori economici si organizatii ale societatii civile. Doar lucrand impreuna se pot construi oportunitati de dezvoltare pentru oamenii din comunitatile in care, cu onoare, activati.
  • Schimbarile reale nu se intampla de la sine, ci numai dupa ce sunt rezolvate o serie de probleme din administratia publica centrala si locala. Probleme care nu sunt de ieri sau de azi, unele treneaza de decenii.
  • Va spun, cat de poate de direct, ca administratia publica are nevoie de o schimbare consistenta de paradigma, bazata pe o viziune pe termen lung, care sa nu mai sufere intreruperi determinate de, recunoastem, cam frecventa schimbare a guvernantilor.
  • Dintre urgente, descentralizarea este, dupa parerea mea, de departe una dintre prioritatile momentului. Acest proces, a devenit de-a lungul timpului, un subiect indelung dezbatut si mentionat, insa el nu a fost pus in practica din cauza, probabil, a superficialitatii cu care a fost tratat. Iar zilele acestea traim iarasi unul dintre acele momente cand se incearca schimbarea intregii baze a Codului Fiscal fara ca aceste lucruri sa fie, in detaliu discutate, de exemplu, cu dumneavoastra. Sper sa reusiti sa convingeti guvernantii ca lucrurile pot fi rezolvate si mai bine.
  • Este o realitate trista, nu doar cazul mentionat, ci si in alte domenii cheie, o consecinta a faptului ca in Romania lipseste deseori viziunea unitara pe termen lung.
  • Acum, dupa zece ani de apartenenta la Uniunea Europeana, cred ca suntem cu totii constienti ca nu mai poate fi amanata o reforma administrativ-teritoriala.
  • Fara indoiala, aceasta este singura solutie pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare intre regiuni si singura prin care se poate asigura armonizarea economica si sociala intre acestea.
  • In acelasi timp, devenita aproape o preocupare cotidiana pentru toata lumea, infrastructura de transport ramane de multe ori restanta care performeaza doar „pe hartie”, in studii de fezabilitate sau in harti frumos colorate. De aceea, trebuie facute serioase eforturi in aceasta directie, pentru ca de aceste lucrari depinde, in definitiv, calitatea vietii oamenilor.
  • Cred ca a venit momentul in care nu trebuie sa mai cautam responsabili pentru esecul multor proiecte din tara noastra.
  • Este timpul potrivit sa ne asumam proiecte pe care sa le putem finaliza si care sa aduca schimbari reale. Si, tocmai pentru ca este nevoie de un alt mod de a administra pe termen lung comunitatile noastre, am demarat anul trecut „Proiectul de tara”, un plan care sa ne ghideze si sa ne faca mai responsabili, dar si mai eficienti.
  • Am convingerea ca un astfel de demers va furniza liniile directoare pe care Romania trebuie sa le urmeze in urmatoarele decenii.
  • Cred cu tarie in esenta acestui proiect, si anume atingerea unui consens national in jurul unor obiective care sa ne uneasca. Cu totii ne dorim o tara puternica si demna, o Romanie europeana, moderna si prospera.  Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.