Junii au pregătit spectacolul din Săptămâna Luminată

Junii au pregătit spectacolul din Săptămâna Luminată

0 251

Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi îi invită pe brașoveni şi turişti să participe la sărbătorile tradiționale ale Junilor din perioada 16-23 aprilie 2017. Sărbătorile și evenimentele organizate de Uniunea Junilor în această perioadă sunt următoarele :

Duminică, 16 aprilie : Investirea Şerjilor Junilor Tineri din Duminica Paştilor (Piata Unirii); Momentul de constituire a Companiei Junilor Tineri, când preotul citește lista cu conducătorii junilor tineri din acel an şi le înmâneaza lentele şi buzduganele.
Şerjile – nume colectiv atribuit membrilor ierarhiei cetelor de Juni (vătafi, armași si sutași). Se pare că termenul de șarjă provine din jargonul militar din perioada habsburgică, fiind utilizat pentru cadrele militare in funcţie, care erau numite la modul general cu un termen fraţuzesc ,,chargé”

Luni, 17 aprilie : ,,Mersul la stropit al Junilor Tineri”, care reprezintă una dintre cele mai vechi tradiții ale șcheienilor, fiind atestată încă din anul 1741, când este amintit ca o tradiție veche a tinerilor din Șchei.
Junii Tineri organizați în două cete, conduse de șerji, colindă cartierul și intră în casele unde au fost invitați pentru a stropi cu parfum fetele nemăritate. Evenimentul începe în Piața Unirii unde în jurul orele 13.00 Junii Tineri cântă troparul Învierii la Crucea căpitanului Ilie Birţ, apoi se prind în străvechea horă a junilor și îndeplinesc ritualul aruncării buzduganului.

Marți, 18 aprilie, orele 17.00, Uniunea Junilor organizează în Piața Unirii evenimentul intitulat ,,Marțea cu plăcinte”, în cadrul căruia brașovenii și turiștii îi pot admira pe Junii Tineri jucând hora și alte jocuri tradiționale și pot savura plăcintele pe care aceștia în mod tradițional le oferă participanților.

Vineri, 21 aprilie, orele 17.00, Junii Tineri organizează în Piața Unirii, un eveniment tradițional spectaculos, ,,Aruncatu-n țol”, în cadrul căruia Junii tineri sunt aruncați spre cer cu ajutorul unui țol (cergă). Ritualul aruncării tinerilor spre cer este o reminiscență a unor vechi practici de confirmare a intrării în ceata de feciori.

Duminica Tomii, 23 aprilie, este binecunoscută ca fiind ziua în care are loc tradiționala paradă călare a Junilor din Șchei și Brașovechi. Aceasta sărbătoare constituie cel mai însemnat eveniment tradițional al comunității brașovene, unul dintre rarele momente când publicul are ocazia să vadă cetele Junilor, cu cai frumos împodobiți cu șalanguri, cu juni îmbrăcați în costumele tradiționale, considerate a fi cel mai bogat și frumos port tradițional din România.
Sărbătoarea Junilor începe în jurul orelor 11.00 în Piața Unirii, când va avea loc plecarea Junilor spre Cetate. Junii vor urma traseul devenit tradițional în ultimul deceniu: str. Brâncoveanu-Barițiu-Piața Sfatului- Mureșenilor- bd. Eroilor- Republicii-Piața Sfatului- Apolonia Hirscher-str. Porții Șchei- Prundului- Piața Unirii- Pe Tocile- Podul Crețului- Pietrele lui Solomon.
În jurul orelor 13.30 Junii ajung la Pietrele lui Solomon, descalecă, apoi cânta Troparul Invierii și joacă hora Junilor, îndeplinind astfel vechile ritualuri stabilite de tradiție.
La intrarea spre Pietrele lui Solomon va fi organizată o mare petrecere câmpenească și vor fi amenajate corturi, dotate cu bănci și mese, pentru amatorii de tradiții și de bucate tradiționale.
Evenimentul se va incheia la orele 18.00 cand Junii vor coborî de la Pietrele lui Solomon.

Dorin Duşa

COMENTARII