Jurnalistul Ion Mânzală acuză: ACT DE RECUNOŞTINŢĂ NECUVENITĂ OFERIT DE BISERICA SFÂNTA...

Jurnalistul Ion Mânzală acuză: ACT DE RECUNOŞTINŢĂ NECUVENITĂ OFERIT DE BISERICA SFÂNTA TREIME DIN ŞCHEI PRIMARULUI BRAŞOVULUI

3 561

Pandemia „Covid” şi psiho-pandemia creată de această boală, necunoscută până acum pe Planetă şi întregii populaţii a Globului, a creat multă durere şi suferinţă, multe drame şi tragedii şi în rândul Poporului Român.

Şi a dat o lovitură, la fel de perfidă, întregii societăţi româneşti, instituţiilor publice şi mediului social-economic, paralizând viaţa şi activitatea normală aproape în toate domeniile şi la toate nivelurile sociale. Situaţie perfidă şi la fel de neînţeles, accentuată sau agravată şi prin măsurile, multe abuzive şi aiuritoare, luate de autorităţi în gestionarea crizei. Este vorba, atât despre autorităţile centrale, cât şi despre cele locale. Ba, mai mult decât atât, prin unele măsuri, aplicate diferit unor categorii sociale şi de vârstă, acestea au învrăjbit oamenii şi au perturbat relaţiile normale, în familie, în societate, la locul de muncă sau în spaţiul public.

Cea mai neaşteptată lovitură au primit-o, însă, la fel de bizar (şi, deocamdată, ne scapă unei înţelegeri mai profunde), Bisericile Creştine. Care s-au trezit în pragul Sărbătorilor Pascale din acest an, în imposibilitatea instituţională de a oficia Sfânta Slujbă de Înviere pentru întreaga obşte omenească de credincioşi, aşa cum a făcut-o bimilenar, fără întrerupere.

În România, Biserica Noastră Ortodoxă Strămoşească a fost pusă, practic, în imposibilitatea de a transmite direct oamenilor cel mai mare Dar al anului, Sfânta Lumină a Învierii Mântuitorului, prin participarea de obşte la Slujbă, aşa cum se face în mod tradiţional. Distanţarea socială între slujitorii din Altar şi Popor, cu uşile bisericilor închise accesului credincioşilor, dar deschise sufletului acestora, prin harul de neoprit al Duhului Sfânt, chiar dacă a creat un disconfort, ne-a întărit pe toţi în credinţă.

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România şi a fost dăruită credincioşilor prin preoţi şi corpurile de voluntari, sprijinite de Jandarmerie şi de Poliţie. La Braşov, Lumina Sfântă a fost împărţită prin preoţi şi delegaţi desemnaţi de consiliile parohiale de pe lângă fiecare biserică ortodoxă, cât şi prin reprezentanţi ai seniorilor din Zona Metropolitană Braşov şi Corpul de Voluntari coordonat de profesorul Liviu Pandele şi ai Ordinului Militar „Sfânta Maria”.

Dacă Noaptea de Înviere a fost o ceremonie vie pe străzile Braşovului, prin Lumina Sfântă neîntrerupt curgătoare, a doua zi, a fost o veritabilă Bucurie, izvorâtă din Harul Celei care s-a bucurat de Darul Ales de-i fi Maică Născătoare Fiului Sfânt. Icoana Sfântă Făcătoare de Minuni a Fecioarei Maria, Ocrotitoarea Braşovului, a fost purtată pe străzi, de către acelaşi Corp de Voluntari ai Ordinului Militar, cu suportul logistic al acestui Ordin şi al Protopopiatului Braşov şi cu asigurarea desfăşurării în siguranţă şi ordine a procesiunii de către Poliţia şi Jandarmeria Braşov.

A fost o adevărată Sărbătoare a Luminii şi Bucuriei în toate bisericile din Braşov, care a acoperit cu binecuvântare şi har locurile de carantină, spitalele cu bolnavi, străzile şi cartierele Braşovului, zecile de mii de creştini urmărind de la balcoane ceremoniile şi primind Sfânta Lumină şi Binecuvântarea Învierii lui Hristos.
De aceea mi se pare hilar că evenimentul a fost confiscat post-factum, după mai bine de două luni, în scop partizan politic şi electoral, prin împăunarea cu merite necuvenite şi recunoştinţă necinstită, acordate de o parohie din Braşov unor personaje care n-au avut niciun merit în promovarea şi susţinerea evenimentelor. Ba, dimpotrivă, au şi zădărnicit instituţional implicarea voluntarilor seniori, pe motive de vârstă, aducând nu doar discriminare socială, ci şi atingere onoarei şi spiritului de voluntariat, care îi caracterizează pe aceştia.

Culmea, tocmai primarul Braşovului, George Scripcaru, primeşte, printr-o „diplomă de merit” acordată de Biserica Sfânta Treime din Şcheii Braşovului, o onoare care nu i se cuvine şi care aruncă în derizoriu meritele reale ale celor care, prin voluntariat, au asigurat evenimentelor o organizare adecvată şi de mare impact public şi religios.

Deşi primarul n-a mişcat un deget, a confiscat şi mişcarea de voluntariat „Vă ajutăm din Braşov”, condusă de doamna Flavia Boghiu, cu sute de voluntari, care au asigurat vârstnicilor şi persoanelor fără posibilităţi de mişcare cele necesare vieţii şi sănătăţii în perioada stării de urgenţă. Atribuindu-şi-o sieşi şi PNL-ului local, prin adaos de geacă galbenă la oamenii săi lipitori de „afişe Covid” pe uşile de la intrarea în blocuri. Şi acum, o confiscă post-factum şi pe cea a seniorilor voluntari, printr-o impostură, care lezează, prin complicitate, şi Biserica Ortodoxă.

Imaginea pe care o reproducem, cu George Scripcaru şi un procuror DIICOT, ţinându-se de câte o diplomă oferită de preotul Aurelian Reit, discriminatoriu şi fără merite reale, a devenit, începând de ieri, cel mai colorat subiect al presei braşovene. Mulţi şcheieni se întreabă dacă „recunoştinţa” pentru primar se referă la faptul că, în mod iresponsabil şi interesat, acesta a distrus, prin dispoziţii personale şi instituţionale, fizionomia arhitecturală a acestui cartier şi centru tradiţional spiritual creştin ortodox şi cultural. Afectând circulaţia şi buna desfăşurare a Paradei Junilor şi sfidând mediul prin autorizarea construcţiei unor mastodonţi în arhitectura colinară a zonei, care amintesc de kitsch-ul proletcultist comunist de altădată.

Sârguinţa şi credinţa organizatorilor reali ai Evenimentelor Pascale de la Braşov nu are nevoie de vreo apreciere publică. Cu condiţia să nu fie însuşită pe nedrept de către impostori. Ei ştiu că munca lor de obşte nu cere răsplată şi că este văzută de Dumnezeu. Probabil, o dojană părintească din partea Înalt Preasfinţiei Sale Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, cu privire la acest gest gratuit, cu conotaţii politice şi electorale într-o biserică, ar reaşeza firescul în puterea adevărului.

De fapt, acordarea acestor „diplome de merit” este doar faţada. Pentru că incinta parohială a găzduit şi a mijlocit şi o întâlnire „de taină”, cu conotaţii penale. Lângă primar, tot cu o diplomă de „merituos”, apare în fotografiile evenimentului şi procurorul Marian Drilea, cel care s-a implicat serios în acţiuni, nu doar sociale şi religioase, ci şi de acoperire a unor falsuri ale Primăriei Braşov pe site-ul de licitaţii SEAP, după cum precizează „Ştiri din Braşov”. Este vorba despre 39 de licitaţii modificate pe pagina naţională de achiziţii publice, pentru a le da aparenţă de legalitate. Achiziţii publice făcute prin negociere directă, fără publicare de anunţ şi „cosmetizate” de persoane care deţineau parola site-ului de licitaţii publice, astfel încât, să nu fie sesizate neregulile.

Potrivit site-ului citat, falsul a fost descoperit de către fostul şef al BCCOA Braşov, Gabriel Florescu, cel care a sesizat ilegalitatea la DIICOT.
Plângerea lui Florescu a fost preluată, însă, de procurorul Marian Drilea, care nu a făcut niciun demers pentru a cerceta aspectele reclamate. Şi care a dat rezoluţie de clasare, deşi, în acest dosar se află în incompatibilitate, fiind obligat să se abţină şi să sesizeze procurorul-şef, pentru ca plângerea să fie repartizată altui procuror.

COMENTARII

  1. Faptul ca „diplomele” au fost date de reit, spune totul despre valoarea lor… Iar Benga tragandu-se in chip cu medaliatii, dovedeste ca nu e departe de ei.. Pacat!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.