Klaus Johannis și penelista Mara Mareș, „specialiști” în drept, la trântă cu...

Klaus Johannis și penelista Mara Mareș, „specialiști” în drept, la trântă cu ministrul Tudorel Toader

0 225

Liberalii salută decizia prin care CCR a declarat neconstituţionale 64 de modificări ale Codului de procedură penală, sesizate şi de PNL. Practic, două treimi din totalul celor 94 de modificări nu respectau Constituția, favorizau infractorul şi compromiteau munca anchetatorilor

Liberalii salută decizia prin care CCR a declarat neconstituţionale 64 de modificări ale Codului de procedură penală, sesizate şi de PNL. Practic, două treimi din totalul celor 94 de modificări nu respectau Constituția, favorizau infractorul şi compromiteau munca anchetatorilor.
Președintele României, Klaus Johannis, Înalta Curte de Casație și Justiție, USR și PNL au atacat în vară la Curtea Constituțională modificările făcute de puterea parlamentară la Codul de Procedură Penală.

În opinia liberalilor, majoritatea parlamentară a fost preocupată ca mijloacele de probă să fie tot mai greu de obţinut. CCR a decis, însă, ca 64 de modificări sunt neconstituționale.
Modificarea articolelor care făcea imposibilă organizarea flagrantelor și ineficiente probele strânse prin supraveghere tehnică a fost declarată neconstituțională. La fel este prevederea potrivit căreia datele descoperite în timpul perchezițiilor informatice, care nu au legătură cu infracțiunea pentru care s-a obținut mandatul, ar fi trebuit șterse definitiv.
Tot neconstituțional a fost declarat și articolul prin care procurorul era obligat ca în termen de un an să identifice autorul faptei sau să claseze cauza dar și prevederea ca modificările aduse se aplicau inclusiv dosarelor aflate în curs de anchetă.
Controversată a fost și prevederea prin care inculpatul trebuia anunțat când i se fac percheziții la domiciliu sau când sunt audiați martori.
Potrivit Marei Mareș, deputat PNL, un exemplu de neconstituționalitate este acela al sintagmei indicii temeinice în cazul începerii unei urmăriri penale, formulă dorită de PSD şi ALDE. În urma deciziei CCR, sintagma va rămâne suspiciuni rezonabile.
Curtea Constituţională a constatat, pe 12 octombrie, că un număr de 64 de dispoziţii din legea de modificare a Codului de Procedură Penală sunt neconstituţionale.

Printre articolele declarate constituționale se numără interzicerea comunicărilor publice din dosare în timpul urmăririi penale, imposibilitatea condamnării unei persoane doar pe bază de denunțuri, fără dovezi, obligația ca suspectul să primeasca, la cerere, întregul material probator și denunțarea faptelor penale în decurs de un an de la comiterea lor.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.