La 1 noiembrie 2018 – Radioul Public din România împlinește 90...

La 1 noiembrie 2018 – Radioul Public din România împlinește 90 de ani!

0 329

1 noiembrie este Ziua Radioului Public din România. În urmă cu 90 de ani, 1 noiembrie 1928, se difuza prima emisiune a postului Radio România! De la celebrul ,,Alo, alo, aici e Radio!”, la emisiunile pentru copii difuzate începând din 1929, prima operă, Aida de Giuseppe Verdi, difuzată în direct în acelaşi an, primul meci de fotbal transmis în direct în 1930 sau celebrele conferinţe ale personalităţilor interbelice, toate sunt pagini de istorie și cultură, scrise şi păstrate de Radio România, pentru generaţiile viitoare.
În ziua de joi, 1 noiembrie 1928, la ora 17, s-a difuzat oficial prima emisiune a postului Radio România. Primele cuvinte au fost rostite de preşedintele Societăţii, Dragomir Hurmuzescu, ctitorul radiofoniei româneşti, după care a urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtună, în care Radioul românesc era definit ca „Un suflet nou”. La început, Radio Bucureşti – cum era cunoscută Societatea – avea emisiuni doar câteva ore pe zi, în program figurând ştiri, muzică de dans şi clasică, buletine meteorologice.
Treptat au apărut şi primele emisiuni complexe: „Ora copiilor”, „Ora veselă”, „Ora femeilor”, „Cronica muzicală”, „Cronica dramatică”, „Poşta amatorilor”.
Pe 12 ianuarie 1929 se difuzează prima emisiune pentru cei mici, Ora copiilor, apoi pe 23 ianuarie se transmite prima piesă de teatru – poemul liric O toamnă, de Alfred Moșoiu. La 14 aprilie se difuzează în direct, de la Opera Română, „Aida” de Giuseppe Verdi. În februarie 1929 se difuzează primele cursuri radiofonice de limba germană și franceză. În 1930 apare Universitatea Radio, emisiune ce transmite conferințe ținute de personalități ale intelectualitații românești, din perioada interbelică. Tot în acest an apar emisiunile Ora sătenilor și Ora școlarilor. Este transmis pentru prima oară un miting aviatic. În 1930 se construiesc primele studiouri adecvate sau săli de audiție, cum se chemau în acea perioadă, în imobilul din strada General Berthelot, nr 60. Pe 21 martie 1930, are loc prima transmisie a unei opere din studio (Bărbierul din Sevilla de Gioacchino Rossini). Pe 11 februarie 1932, se inaugurează Studioul Mare, din strada General Berthelot.
Pe 20 octombrie 1932 apare Legea pentru crearea unui fond necesar dezvoltarii rețelei naționale de relee. Aceasta oferă cadrul legal pentru dezvoltarea tehnică a rețelei naționale de radiorelee. 1932 este și anul când se difuzează primele emisiuni în limbi străine (franceză și germană), care pot fi considerate precursoarele postului Radio România Internațional: niște „miniaturi de emisiuni vorbite”, cu referire la specificul românesc, difuzate pe frecvența Radio România. Pe 11 iunie 1933 are loc prima transmisie a unui meci de fotbal internațional: România – Iugoslavia.
După doi ani de teste, la 1 ianuarie 1936 este pus în funcțiune emițătorul de la Bod, pe frecvența de 160 kHz UL, cu o putere de 150 KW.
Sunt acestea doar câteva repere din istoria de nouă decenii a Radioului Public…O istorie cu multe momente răsunătoare, care au rămas în inima celor care au trăit alături de Radio România.
În prezent, Radio România este cea mai importantă instituţie media din ţară, prin numărul de ascultători care aleg zilnic programele acesteia, prin campaniile în care se implică şi prin proiectele culturale de anvergură pe care le dezvoltă.
D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.