LOVITURĂ DE OSÂNDĂ PENTRU MUGUR ISĂRESCU! La Parlament s-a depus un proiect...

LOVITURĂ DE OSÂNDĂ PENTRU MUGUR ISĂRESCU!
La Parlament s-a depus un proiect de lege pentru repatrierea aurului de la Londra!

2 375

Un proiect de lege depus miercuri la Senat de Liviu Dragnea si Şerban Nicolae prevede modificarea Legii de funcţionare a BNR. Un singur articol conţine acest proiect. Iniţiatorii vor ca 95% din aurul României să fie repatriat. 

Potrivit proiectului de lege, BNR mai poate lăsa în băncile din afara ţării doar 5% din rezerva totală a României. Aceste procent e condiţionat de obţinerea de venituri.
Dacă nu obţinem dobândă din aurul depozitat în bănci din afara ţării, atunci cantitatea de aur depozitat în afara ţării va fi zero.

„Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul oținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5 % din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

Proiectul de lege poate fi consultat aici.

„Din informațiile deținute, în prezent, rezerva de aur constituită de BNR potrivit dispozițiilor legale se găsește în proporție de 65% în străinătate. Pentru această cantitate de aur BNR nu mai realizează niciun fel de venituri (…) ci dimpotrivă achită contravaloarea costurile de depozitare”, potrivit expunerii de motive a celor doi inițiatori ai proiectului de lege.
Liviu Dragnea și Șerban Nicolae susțin că „nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costuri aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată și suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din țară”.
Cei doi propun și eliminarea termenului „internaționale” din sintagma „rezerve internaționale” din cuprinsul Capitolului VII Operațiuni cu aur și active externe în Legea privind Statutul BNR.
De asemenea, Liviu Dragnea și Șerban Nicolae vor ca BNR să informeze „de îndată” Guvernul și Parlamentul în cazul în care există pericolul diminuării rezervelor până la un nivel care ar periclita tranzacțiilor internaționale ale statului, precum și în cazurile în care diminuarea s-a produs.
Actuala lege de funcționare a BNR prevede acest mecanism, însă fără termenul „de îndată”:

(3) Dacă există pericolul diminuării rezervelor internaţionale, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României va prezenta Guvernului şi Parlamentului un raport privind situaţia rezervelor internaţionale şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei.

Unul din raţionamentele iniţiatorilor pentru acest proiect este că, de 10 ani România ţine o mare parte din aur în banca Angliei şi nu primeşte dobândă, ba chiar plăteşte chirie pentru a-l ţine acolo.
Mai mult guvernatorul Mugur Isarescu este cel care a „lucrat” una din cele mai bizare acțiuni – pierderea (renunțarea) sigilului de marcare a aurului, știind faptul ca România este pe primul loc la zăcămintele de aurifere din Europa. Trebuie menționat faptul ca dreptul de deținere a acestui sigiliu este vechi de aproape 100 de ani.

Ce spunea Isărescu despre aur, în 2016

„Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ţine aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internaţională. E rezerva internaţională. Nu e rezervă internă.
Toată rezerva internaţională a unei ţări se ţine în exterior, că de-aia se numeşte rezerva internaţională. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ţinem în ţară. Dacă i-am ţine în ţară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ţinem în conturi în străinătate. Aşa se ţine”
, declara cu emfază guvernatorul BNR.

„Nu, nu ne crede nimeni dacă am avea banii în ţară. Ei pot să fie verificaţi în orice clipă pe plan internaţional în sistemul de conturi. Aşa funcţionează economia mondială”, a mentionat doct Isarescu.

Povestea Italiei – Guvernul italian vrea să folosească rezervele de aur pentru a ţine sub control deficitul bugetar

În Italia, ţară intrată în recesiune de curând, Guvernul populist propune utilizarea rezervelor de aur pentru acoperirea găurilor din buget. „O idee interesantă”, au catalogat-o oficialii executivului de la Roma.
Discuţiile referitoare la utilizarea rezervei de aur vin după ce liderii coaliţiei la putere în Italia, formată din două partide antisistem, au atacat în repetate rânduri conducerea Băncii Centrale pe care au învinovăţit-o pentru eşecurile economice dar şi pentru falimentul unor bănci.

Aurul de la banca Italiei aparţine italienilor, nu altora – a spus unul din vicepremierii italieni în timp ce presa din peninsula susţine că Guvernul de la Roma analizează posibilitatea utilizării unei părţi din rezerva de aur a ţării, care este păstrată la Banca Centrală a Italiei, pentru a ţine sub control deficitul bugetar în acest an şi a evita o programată majorare a TVA în 2020. E doar un nou episod din războiul purtat de populiştii italieni împotriva băncii centrale.

Banca Naţională a Ungariei(NBH) anunţă că a finalizat repatrierea, de la Londra la Budapesta, a rezervei sale de aur, informează agenţia MTI.

În opinia Băncii Naţionale a Ungariei, păstrarea rezervei de aur în interiorul ţării poate consolida şi mai mult încrederea pieţelor financiare în tabilitatea economica si financiara a Ungaria. NBH adaugă faptul că şi alte bănci centrale din Europa, precum cele din Olanda, Germania şi Austria, au decis să repatrieze o parte din rezervele lor de aur.

Cotidianul nostru a publicat mai multe articole pe tema aurului românesc. Daca Ion Antonescu (cu un Mircea Vulcănescu responsabil direct România a ieşit plină de aur din război. Cum a „colaborat” Antonescu cu Hitler!) a putut salva aurul atat de nemti cat si de rusi, iată că peste timp, vine Mugur Isărescu care instrăinează zeci de tone din Rezerna de aur a Romăniei.

Va invităm să urmariți și articolele de mai jos:
De ce nu ne răspunde BNR la această întrebare? 
De ce stă aurul României la Londra, în loc să producă bani pentru ţara noastră?

BNR respinge ferm orice însinuare care pune în discuție certificarea și legalitatea administrării rezervei de aur!!!

Vlad T.

COMENTARII

  1. De cine se teme dl acad. Daianu? De clasa politica? Adica un academician si un membru in CA al BNR, ar putea sa ne spuna ca toti din Parlament sau de la Palatul Victoria pana la Palatul Cotroceni sunt niste tradatori? Or fi printre ei, dar nu atatia cat sa puna-n pericol aurul, asa cum au facut-o cei care atunci, cand se cara aurul in Anglia, faceau praf economia Romaniei in frunte cu Mugur Isarescu, cu acesta de pe pozitia de vesnic guvernator sau de premier. Se teme acad. Daianu de armata? Sau se teme de servicii? Adica sa tinem aurul la Londra cand este atata tensiune intre britanici si europeni? Nu Europa a scos Anglia din UE ci structurile politice si statale ale britanicilor. Sustinerea pozitia guvernatorului, dle Daianu, in conjuctura actuala, cu un Brexit imprevizibil in consecinte, cu exemplul altor state care si-au repatriat rezerva de aur atrage dupa sine multe suspiciuni. Nu cumva suntem in fata unei tradari a mai multor membri ai CA al BNR in frunte cu Mugur Isrescu? O tradare ce tine de „3 decade”, ca sa va citam. Poate ca elementele patriotice din Servicii vor incepe sa faca cunoscut cine sunt cu adevarat tradatorii acestei tari, de la cei care au negociat si aplicat PSAL 1 si 2 pana la cei care au proiectat si realizat sistemul actual de represiune DNA&SRI. De la cei care au facut praf economia prin politici monetare economia pana la cei care au lasat sa fie distrusa fabrica cu fabrica fara sa intervina. Tradatorilor!

  2. Javrele au sarit in sprijinul lui Mugurel. Iata cum vrea sa ne „faca” fiul unui mare macar in securitatea comunista, dl academician Daianu.
    „Aurul României trebuie să fie cât mai bine protejat. Rezervele României sunt plasate astfel încât ele să fie protejate și ca valoare, și fizic. Viața unei țări poate cunoaște și momente mult mai dramatice decât cele pe care ni le imaginăm după 3 decade de tranziție într-o Europă care nu a cunoscut un război mare european. Trăim vremuri care nu devin mai benigne, dimpotrivă, mai periculoase. Poți să faci cu aurul operațiuni mai mult sau mai puțin riscante, punctul meu de vedere e că e mai bine să nu faci operațiuni. Eu cred că important pentru România e să facem plasamente acolo unde avem certitudinea, pe baza unei analize geopolitice, că sunt protejate mai bine”, a spus el.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.