La Sânpetru, se va realiza prima creșă din localitate cu bani europeni!

La Sânpetru, se va realiza prima creșă din localitate cu bani europeni!

0 95

Primarul comunei Sânpetru, Ioan Rusu şi Directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu au semnat la Alba Iulia, contractul de finanţare pentru construirea primei creşe din această localitate.
Primarul comunei Sânpetru estimează că unitatea va fi gata până la finalul lunii august a anului 2022.
Valoarea totală a cererii de finanţare este de 5.522.170,70 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de 1.261.260 lei, respectiv peste 270.000 euro.

Creşa va fi construită în imediata apropiere a Grădiniţei şi a Școlii Gimnaziale din localitate. În această nouă unitate educaţională se vor realiza facilităţi sanitare moderne şi instalaţiile performante. Clădirea nouă a creşei va beneficia de un spaţiu exterior curat, cu zone verzi şi cu spaţii pentru activităţi în aer liber. Vor exista patru săli de grupă situate la parter, cu program de zi, pe categorii de vârste. Mâncarea va fi preparată în cadrul bucătăriei de la etaj şi va fi distribuită şi servită în sălile de grupă. Lenjeria se va depozita, spăla şi usca în spaţiile amenajate la subsolul clădirii, unde vor fi şi alte spaţii tehnice.
Etajul va găzdui spaţii destinate exclusiv personalului instituţiei.

Primarul Ioan Rusu a spus că de la bugetul local al comunei va fi alocată suma de 4,23 milioane lei, atât pentru cofinanţarea acestui proeict, cât şi pentru modernizarea  spaţiului din zona complexului educaţional, care include creşa, grădiniţa şi şcoala gimnazială.
Construirea unei creşe în această localitate este necesară, având în vedere că în comună au apărut mai multe zone rezidenţiale, iar potrivit estimărilor edililor, numărul de locuitori depăşind 10.000 de locuitori, devenind probabil cea mai mare comună din județul Brașov și una din cele mai mari din țară.

Comuna s-a mărit de peste patru ori în ultimii 20 de ani
Primarul comunei, Ioan Rusu a declarat că „Sânpetru este localitatea cu cea mai mare dezvoltare din judeţul Braşov. Pe terenurile comunei s-au dezvoltat în ultimii ani chiar şi blocuri cu apartamente. ”
Apropierea de oraş este doar unul dintre motivele care i-au atras pe investitori.
Astfel, spune sursa citată în anul 2000,, erau exact 912 numere de casă. Aveam 3.320 de locuitori şi 32 de străzi. Astăzi avem peste 10.000 de locuitori, peste 130 de străzi şi peste 2.500 de numere de casă, cu tot cu blocurile”.
În aceste condiţii, edilul a mai precizat că „ne-am stabilit ca obiectiv asigurarea dezvoltării durabile a localităţii şi asigurarea condiţiilor optime pentru generaţiile viitoare.
Prin acest proiect vom oferi comunităţii noastre un centru acreditat, care să se ocupe de copii sub 3 ani din localitate şi vom oferi o soluţie optima mamelor care au concediu maternal de 2 ani, iar copiii le sunt acceptaţi la grădiniţe doar de la 3 ani”.

Micuții din Sânpetru vor creşte într-un climat comparativ cu cel urban”
Directorul ADR Simion Creţu a declarat după semnarea contractului că „prin proiectul semnat azi, Comuna Sânpetru se aliniază demersurilor de îmbunătăţire a sistemului de învăţământ timpuriu din Regiunea Centru.
Avem deja semnate 30 proiecte în regiune pe acest domeniu, în valoare totală de peste 100 milioane lei.
Nu numai că se îmbunătăţeşte starea infrastructurii de educaţie ante-preşcolară pusă la dispoziţia copiilor şi cadrelor didactice, dar se eficientizează şi cheltuielile alocate în acest sens. Acesta este primul dintre proiectele administraţiei locale din Sânpetru pe acest domeniu, prin care finanţăm cu fonduri europene investiţiile în educaţie.
După realizarea lucrărilor de construcţie şi dotare a noii creşe, comunitatea va beneficia de o unitate de învăţământ ante-preşcolar care va oferi părinţilor, mulţi dintre ei tineri veniţi din municipiul Braşov şi din împrejurimi, să-şi crească copiii într-un climat foarte apropiat de cel urban. Activităţile didactice se vor desfăşura în condiţii mult mai bune şi vom oferi valoare comunităţii locale”.

I.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.