Lasata secului – inainte de Postul Pastilor

Lasata secului – inainte de Postul Pastilor

0 561

Lasata Secului pentru Postul Sfintelor Pasti are doua etape: Duminica Lasatului sec de carne (27 februarie) si Duminica Lasatului sec de branza (6 martie). In calendarul ortodox, Postul Sfintelor Pasti incepe pe 7 martie si se incheie pe 24 aprilie.
Duminica lasatului sec de branza este cunoscuta sub denumirea de Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. Sfintii Parinti au randuit ca inainte de Postul Sfintelor Pasti sa se aminteasca de caderea lui Adam, pentru a ne arata ca prin pacat, adica prin despartirea de Dumnezeu, omul pierde asemanarea cu El. Daca ne intrebam cu a fost posibil ca prin mancarea dintr-un pom, omul sa piarda raiul, raspunsul este urmatorul: In cartea Genezei toate roadele plantelor din rai erau oferite de Dumnezeu omului spre mancare (Geneza 1, 29). Orice era luat ca hrana era un dar al lui Dumnezeu, adica o realizare a relatiei cu El – o realizare a vietii ca relatie.
„Lasatul secului se mai numeste Zapostitul de Pasti si Duminica alba, pentru ca este ultima zi din saptamana alba“, a precizat Ovidiu Focsa, muzeograf in cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National Moldova.
Lasatul secului pentru Postul Pastelui ade intre 1 februarie si 8 martie, perioada se suprapune aproximativ inceputului primaverii, iar in comunitatile traditionale aceasta zi echivala cu o adevarata petrecere in aer liber, nu numai a tinerilor, ci a intregii comunitati“, a spus Ovidiu Focsa.
„Sunt foarte multe manifestari in aceasta zi, pentru ca urmeaza cea mai lunga perioada de post, postul de sapte saptamani, care initial avea chiar zece saptamani, sau noua“. Postul Pastelui are sapte saptamani de post, din care ultima saptamana, Saptamana Mare, este considerata de sine statatoare, in aceasta saptamana fiind tinut in mod traditional postul negru, dupa cum a precizat Ovidiu Focsa.
Inainte de intrarea in post avea loc petrecere. „Duminica seara se facea o petrecere, daca ar fi sa ii gasim un echivalent de acum ar fi petrecerea de Anul Nou, avea aceeasi importanta si amploare. Inca de sambata, cu o zi inainte de Duminica lasatului secului se pregateau foarte multe feluri de mancare, se faceau excese alimentare si bahice, se pregateau feluri fara carne, dar care continea din plin produse lactate, branza, lapte, smantana. La lasatul secului, toti se adunau si mancau, a spus Ovidiu Focsa. Oamenii incercau sa manance din toate, astfel ca pe perioada de renuntare sa nu le duca dorul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.