Lucian Pătrașcu acuză primăria de nepăsare în problema poluării

Lucian Pătrașcu acuză primăria de nepăsare în problema poluării

0 38

Secretarul de Stat în Guvernul României și președinte executiv al PSD Brașov, Lucian Pătrașcu auză faptul că ,, în Brașov sunt probleme mari cu poluarea. Lipsa unui transport în comun ,,verde”, dezvoltarea imobiliară haotică, traficul rutier, toate acestea duc la creșterea poluării în Brașov”.
Amintim că Agenția pentru Protecția Mediului a înștiințat Primăria Brașov cu privire la situația din oraș, dar, până în prezent, nu s-au luat măsuri concrete, chiar dacă semnalul de alarmă a fost tras în urmă cu câțiva ani.

Totul se rezumă la ,,hârtii și planuri”…
Pătrașcu mai spune că ,,Agenția pentru Protecția Mediului Brașov măsoară concentrațiile poluanţilor specifici reglementaţi în legislaţia naţională, care transpune Directiva 2008/50/EC privind calitatea aerului ambiental,  în stațiile de monitorizare a calității aerului din Rețeaua Naţională de Monitorizare a Calității Aerului, în municipiul Braşov, prin stațiile: BV 1 – Calea București, BV 2 – str. Castanilor, BV 3 – Bdul Gării,   BV 5 – Bdul Vlahuţă.
În ultimii ani, s-au evidenţiat depăşiri ale valorilor limită pentru NO2 (dioxidul de azot) şi PM10 (pulberile în suspensie, fracţia gravimetrică PM10) în aerul ambiental în Municipiul Braşov.
O sursă importantă de poluare şi, implicit, de diminuare a calităţii aerului este traficul rutier.
Intensitatea traficului duce la o creștere a concentrației pentru poluanţii specifici monitorizaţi – CO, NO, NO2 şi PM10, în intervalul orar în care traficul este mai intens Dar nu se face nimic. Totul se rezumă la hărtii și planuri”.

Potrivit APM Brașov, valori ridicate ale concentraţiilor poluanţilor din aerul ambiental şi, în special, ale pulberilor în suspensie şi dioxidului de azot sunt cauzate, în principal, de intensificarea emisiilor din traficul rutier şi de încălzirea rezidenţială, asociată cu condiţiile nefavorabile dispersiei poluanţilor – inversiune termică, viteza vântului scăzută, ceaţă şi umiditate ridicată.
De aceea Pătrașcu spune că ,,Având în vedere concluziile APM, cert este că în Brașov trebuie luate măsuri urgente pentru îmbunătățirea calității aerului”.

Pătrascu spune că investiția în RATBv nu rezolvă problema iar devoltarea imobiliară haotică o accentuează
Sursa citată mai spune că ,,Oare când se vor “trezi” și cei din conducerea Primăriei Brașov și vor trece la fapte, nu doar la vorbe în fața presei, așa cum se întâmplă acum?
Nu trebuie să fii specialist pentru a-ți da seama că achiziționarea a peste 100 de autobuze pe motorină nu va duce, în niciun caz, la reducerea poluării în municipiu.
La fel și în ceea ce privește construcția unui mall în Centrul Civic. Traficul rutier în zonă va crește mult în intensitate, ceea ce duce automat, la poluare.
Exact ce spune APM, despre traficul rutier.
Dezvoltarea imobiliară haotică este un alt factor important. Când sunt tăiate dealuri, distrusă vegetația, când sunt construite blocuri fără niciun pic de spațiu verde, este clar că la Brașov în loc să se îmbunătățească calitatea aerului, mai rău se distruge.

Lipsa parcurilor este o altă problemă. Nicio viziune clară din partea Primăriei Brașov privind creșterea suprafeței de spațiu verde per locuitor. În loc să crească, aceasta pare să se diminueze pe zi ce trece, lucru observat și cu ochiul liber. Brașovul este deficitar la capitolul  parcuri. Au ajuns cetățenii să vină cu propuneri pentru indentificarea unor terenuri care să fie transformate în parcuri. Oamenii simt nevoia unor zone verzi, în oraș!Dar ce fac angajații plătiți special pentru acest lucru? Unde sunt cei din administrația locală?”

Faptul că în municipiu sunt probleme inclusiv cu parcările este vizibil chiar și pentru un neofit.
Acest aspect a fost – în sfîrșit? – remarcat și de reprezentantul PSD . El se întreabă rhetoric ,,ce așteptări mai putem avea de la administrația locală, când în oraș s-au construit în ultimii ani 2 parcări cu probleme, unde ori plouă, ori nu parchează nimeni? Care a fost rostul lor, de ce au fost construite fără o analiză clară înainte? Oare banii publici trebuie aruncați pe proiecte eșuate?
Ca lider al Organizației PSD Brașov, solicit Executivului Primăriei și consilierilor locali ce au majoritatea în Consiliul Local, să vină în fața brașovenilor cu măsuri concrete pentru diminuarea poluării. Nu se poate ca un oraș de munte, înconjurat de păduri, să fie campion la poluare! Am ajuns rușinea țării la acest capitol și, totul, cu largul concurs al autorităților locale, care nu au fost în stare să gestioneze bine aceste probleme de mediu. Vrem pentru copiii noștri un mediu sănătos, curat, nu un oraș aflat pe locul 3 pe țară la capitolul poluare”.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.