Lucian Pătrașcu: Guvernul are un plan nu un pariu cu agricultura

Lucian Pătrașcu: Guvernul are un plan nu un pariu cu agricultura

0 78

Președintele Organizației Municipale a  PSD Brașov, secretarul de stat în Guvernul României Lucian Pătrașcu spune că România redevine o adevărată țară agricolă europeană.
Agricultorii români au fost multă vreme dezavantajați de competiția făcută de cei europeni. Aceștia beneficiau de subvenții date la timp, care le permiteau să cultive suprafețe întinse și să-și amortizeze cheltuielile făcute pentru a obține profit. Aceasta era situația în 2016, când așa zișii tehnocrați, reprezentanți ai USR azi, lăsau fermierii cu ochii în soare în ceea ce privește subvențiile. Prima decizie care se impunea, urgent, era cea a reglării plăților. PSD a făcut plățile chiar și mai devreme decât era planificat. Politica noastră a dat roade. PSD nu a avut un pariu, ci un plan cu agricultura. Iar România câștigă acum!”, afirmă secretarul de stat.

În cei trei ani de guvernare PSD, fermierii au început să beneficieze și de extinderea până la 1,4 milioane hectare a sistemului de irigații, cu apă furnizată gratuit, dar și de beneficiile sistemului anti-grindină. Așa s-a ajuns ca România să reușească și în acest an să fie pe primul loc la producția de grâu și porumb, după performanțe comparabile în 2017 și 2018.

,,Mai avem un plan, care începe să fie pus în aplicare, pentru ceilalți fermieri, care nu cultivă cereale. Micii producători încă nu se asociază, deși există o lege a cooperativelor agricole, inspirată de acte normative asemănătoare, din vest. Totuși, ne străduim să-i ajutăm să desfacă produsele lor, mai ales pe piața românească. De vreme ce asocierea le-ar oferi posibilitatea de a negocia cu marile lanțuri de magazine, dar exclus această opțiune, le oferim altceva. Magazinele ”Unirea” sunt o alternativa viabilă, atât la desfacerea prin hipermarketuri, cât și la samsarii din agricultură. Recentele închideri ale unor tarabe din piețele brașovene demonstrează că acolo a fost tolerată, atât evaziunea fiscală, cât și înstăpânirea celor care nu au nicio legătură cu agricultura, ci doar cu comerțul”, a mai declarat Lucian Pătrașcu.

I.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.