Lumea comemorează 75 de ani de la bombardamentul atomic asupra orașului japonez...

Lumea comemorează 75 de ani de la bombardamentul atomic asupra orașului japonez Hiroshima

0 262

Ziua Hiroshimei, comemorarea victimelor primului bombardament nuclear, are loc, în fiecare an, marţi, 6 august. Pe 6 august 1945, Statele Unite ale Americii au lansat prima bombă atomică, asupra oraşului japonez Hiroshima, soldată cu aproximativ 140.000 de victime. La 6 august 1945, bombardierul B-29 „Enola Gay” a decolat de pe aeroportul militar american din insula Tinian, aflată în arhipelagul Marianelor, iar bomba pe care o transporta a fost lansată spre Hiroshima în jurul orei locale 08.15. Proiectilul a explodat după 45 de secunde, deasupra centrului oraşului japonez.Trei zile mai târziu, bomba „Fat Man” a provocat distrugerea localităţii Nagasaki. După capitularea Japoniei, cel de-al doilea război mondial se sfârşeşte.

Circa 140.000 de persoane, aproape jumătate din populaţia oraşului, au murit în explozie sau în lunile care au urmat, din cauza radiaţiilor sau a arsurilor grave.

Din acel moment, au mai fost detonate peste 2.000 de arme nucleare cu scop de testare şi demonstrare a puterii lor. Pe lânga folosirea lor ca arme, explozivele nucleare au fost testate şi folosite şi pentru diverse scopuri nemilitare: minerit sau construirea de canale. Potrivit Tratatului de neproliferare a armelor nucleare a intrat în vigoare în 1970, semnat de 189 de membri, cinci state sunt declarate ca deţinătoare de arme nucleare: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China. Între timp, India, Pakistan şi Coreea de Nord au efectuat mai multe teste nucleare. În acelaşi fel, cu toate că nu recunoaşte oficial acest statut, Israelul se consideră că ar deţine undeva între 75 şi 400 de focoase nucleare.

În prezent, experţii în domeniu consideră că unele bombe nucleare care se află în dotarea celor mai puternice armate ale lumii sunt de aproape 50 de ori mai puternice decât cele folosite la Hiroshima şi Nagasaki.

În amintirea victimelor celor două atacuri, au fost instituite „Ziua Hiroshima” – ziua mondială a luptei pentru interzicerea armelor nucleare (6 august) şi „Ziua Nagasaki” (9 august), marcate anual la nivel mondial.

Stranie coincidență : Libanul a fost zguduit, zilele trecute, de o uriașă explozie, produsă de un depozit de azotat de amoniu, explozie care, prin desfășurare și amploare, prin imaginea deflagrației, a amintit tuturor de ceea ce s-a întâmplat în Japonia, la sfârșitul celui deal doilea război mondial!

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.