Maraton de transplant renal umanitar la Brașov

Maraton de transplant renal umanitar la Brașov

0 42

4 cupluri de pacienți vor fi transplantanți timp de trei zile la un spital privat. Pacienții din Chișinău, Iași, Sibiu și București sunt operați cu ajutorul unei tehnici chirurgicale de vârf, unică în peisajul transplantului din România

4 cupluri de pacienți vor fi transplantanți timp de trei zile la un spital privat. Pacienții din Chișinău, Iași, Sibiu și București sunt operați cu ajutorul unei tehnici chirurgicale de vârf, unică în peisajul transplantului din România. Unul dintre cupluri va suferi o intervenție în premieră chiar și pentru medicii elvețieni care participă pro bono la acest maraton: robotul DaVinci va fi folosit pentru implantarea ureterului și suturile vasculare.
Laurențiu și Mirela sunt primii pacienți din Europa de Est care beneficiază de această tehnică. Tânărul de 26 de ani a fost diagnosticat cu o boală autoimună a ridichilor și în numai un an a ajuns la dializă. Singura lui șansă la o viață normală este un transplant renal iar soluția salvatoare pentru tânărul bucureștean a venit de la Brașov.
Cum părinții nu au fost compatibili, Laurențiu a trebuit sa caute alt donator. Șansa a venit chiar de la iubita lui Mirela, care are aceeași grupă sanguină.
Avantajele intervențiilor cu ajutorul chirurgiei robotioce sunt importante pentru recuperarea pacienților.

Dr. Nicolae Crișan, medic primar urolog, enumeră printre avantajele chirurgiei robotice lipsa inciziilor, lipsa durerii pentru pacient, mobilizare foarte precoce, o externare rapidă și o reîntoarcere în familie și la activitatea profesională cât mai repede.
Toate cele 8 intervenții care au loc până sâmbătă la Brașov au caracter umanitar.

Medici din Elveția și Belgia, de la Târgu Mureș, Cluj și Brașov lucrează pro bono pentru aceste cazuri. Deoarece actuala Lege a transplantului nu permite decontarea prin casa de asigurări de sănătate a intervenţiilor de transplant efectuate în centrele private, costurile acestor intervenţii sunt suportate de pacienţi şi de fundaţia spitalului. Anul trecut au avut loc mai puțin de 100 de intervenții de transplant renal la nivel național.

Vifor Rotar

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.