„Marea Unire din 1918″! Sașii și șvabii in acord vocația istorică a...

„Marea Unire din 1918″!
Sașii și șvabii in acord vocația istorică a tuturor provinciilor românești!

0 699

Declarațiile ințelepte ale Președintelui Johanis se bazează și pe atitudinea ințeleaptă a sașilor transilvăneni!

Marea Unire a dovedit nu doar că reprezintă împlinirea vocației istorice a tuturor provinciilor românești, ci și că este reperul nostru identitar fundamental. Ea a fost, este și va fi inspirație pentru toți cei care înțeleg că niciun efort nu este prea mare atunci când facem politici adresate binelui public”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul sesiunii solemne a Academiei Române — ”Marea Unire din 1918″Sasii originari din Transilvania, stabiliti la Bucuresti, inca pe data de 11 decembrie au declarat ca: „Au luat cu mare bucurie si cu satisfactie cunostinta despre declaratia Adunarii nationale a tuturor romanilor din Ardeal, Banat si Ungaria”.
Sasii ardeleni si-au exprima parerea la Adunarea Consiliului National Sasesc, ce a avut loc la Medias, in ianuarie 1919. Aici a fost adoptata o rezolutie cu majoritate de voturi, prin care pe baza dreptului la autodeterminare, adera si ei la Unire, si solicita celorlalti etnici germani (svabilor din Banat) sa urmeze exemplul lor.
Un lider remarcabil al sasilor, Rudolf Brandsch se va exprima in acest sens, cu prilejul vizitei facute in fruntea unei delegatii sasesti la Consiliul Dirigent. Sasii au trimis o alta delegatie si la Bucuresti, (la regele, guvern si parlament) prin care au anuntat adeziunea lor la Unire.
Ceva mai tarziu si svabii din Banat au aderat la unire, prin Congresul lor national din 10 august 1919. Hotararea svabilor a fost inaintata si Congresului de pace de la Paris, sub semnatura a catorva importanti lideri germani. Ei au declarat ca votand rezolutia de unire cu Romania, se simt legati de populatia romaneasca cu care convietuiesc de multa vreme.
Etnicii germani din Transilvania, datorita faptului ca au fost primii dintre minoritatile (mai numeroase) care au aderat la unire, recunoscand ca daca fac acest pas, pot sa-si mentina scolile, institutiile, si datorita starii lor economice favorabile, pot asigura in continuare o stare materiala peste media pe tara!
Pe langa sasi si svabi si o adunare a evreilor a declarat in 1918, aderarea la Unirea Transilvaniei cu Romania.

In foto Rudolf Brandsch

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.