Măsuri de limitare a răspândirii gripei la Spitalul de Boli Infecţioase

Măsuri de limitare a răspândirii gripei la Spitalul de Boli Infecţioase

29 de pacienţi, dintre care 19 copii, sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase cu gripă. Din cauza numărului mare de internaţi, conducerea unităţii medicale a instituit măsuri pentru limitarea răspândirii bolii

29 de pacienţi, dintre care 19 copii, sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase cu gripă. Din cauza numărului mare de internaţi, conducerea unităţii medicale a instituit măsuri pentru limitarea răspândirii bolii. În plus, în fiecare gardă, medicii au de consultat şi peste 100 de persoane care vin şi acuză simptome specifice gripei. Asta în timp ce mulţi dintre ei ar putea fi consultaţi şi de medicii de familie sau în centrele de permanenţă.
La Spitalul de Boli Infecţioase, pentru fiecare bolnav este permis accesul unei singure persoane care să îl viziteze, în interval orar 17-18. Aparţinătorul trebuie să poarte papuci de unică folosinţă şi mască. La intrare este pus la dispoziţie şi dezinfectant. Până acum nu s-a înregistrat niciun pacient grav, spun medicii.
Totuşi, zilnic, la unitatea medicală ajung zeci de pacienţi care acuză simptome de gripă. Până acum, la Spital au fost confirmate în laborator, prin teste rapide, peste 90 de cazuri de gripă, însă cei mai mulţi au primit medicaţie acasă.
La Spitalul de Boli Infecţioase se face şi testare Real Time, însă doar pentru grupe de risc, care au şi prioritate la internare, dacă se impune: este vorba despre gravide, copii sub 5 ani, vârstnicii peste 65 de ani, pacienţii cu boli cronice oncologice, hematologice, HIV. Medicii vă sfătuiesc, în cazul în care nu vă simţiţi bine, să mergeţi mai întâi la medicul de familie sau în centrele de permanenţă.
Dr. Ramona Ionescu, directorul Spitalului de Boli Infecţioase, spune că prezenţa celor cu simptome de gripă pe holuri îi expune la contractarea bolii pe cei care îşi aşteaptă rândul, cu boli digestive sau boli grave, abdomen acut, cu traumatisme, oameni care urmează să fie operaţi.
Simptomele gripei care vă pot trimite la spital sunt mai multe.
După o zi două de afebrilitate, – gripa evoluează cu febră înaltă. Medicii recomandă, dacă simţiţi că sunteţi mai bine şi apoi din nou apare febra şi tusea se accentuează sau aveţi junghi în spate, să vă prezentaţi la consult.

Medicii vă reamintesc că, pentru a vă feri de boală, este nevoie să vă spălaţi frecvent şi corect pe mâini, să evitaţi aglomeraţiile, să vă îmbrăcaţi corespunzător temperaturilor de afară. De ajutor sunt şi consumul de fructe şi legume, precum şi hidratarea. La primele semne de boală, mergeţi să consultaţi medicul de familie; dacă deja v-aţi îmbolnăvit, urmaţi tratamentul recomandat de medic şi staţi acasă, pentru a nu-i îmbolnăvi pe alţii.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.