Măsuri în farmacii, pentru evitarea cumpărării de medicamente contrafăcute

Măsuri în farmacii, pentru evitarea cumpărării de medicamente contrafăcute

0 28

Începând de la sfârșitul acestei săptămâni, toate farmaciile din România vor putea vedea dacă medicamentele vândute sunt autentice sau sunt cumva contrafăcute! Organizaţia de Serializare a Medicamentului din România (OSMR) a lansat Sistemul Naţional de Verificare a Medicamentelor, menit să protejeze pacienții împotriva medicamentelor contrafăcute.

„Acest Sistem naţional de verificare a medicamentelor presupune existenţa unei baze de date unde seria fiecărei cutii cu medicamente va fi sicată, iar în clipa în care medicamentul va fi eliberat farmacistul va verifica seria medicamentului. În momentul în care se introduc medicamentele în cutie se imprimă pe ea acel cod matriceal care conţine datele unice de identificare ale cutiei respective. Ori adaptarea liniilor de fabricaţie la aceste cerinţe presupune investiţii de ordinul sutelor de mii de euro pentru fiecare linie de ambalare”, a explicat preşedintele OSMR, Dan Zaharescu.

Pe de altă parte, românii nu vor mai putea cumpăra nici pastile ”la bucată”. Farmaciștii nu vor mai avea voie să desfacă cutiile de medicamente pentru a comercializa fracții din acestea. „Aceasta este situaţia normală. Nicăieri în ţările UE nu se acceptă o asemenea procedură. Noi am făcut o excepţie. Autorităţile împreună cu producătorii vor trebui să găsească soluţii pentru ca procedurile care vor fi puse în practică să nu îi afecteze pe pacienţi”, a mai spus Zaharescu.

D.D.

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.