Maternitatea Braşov are un nou aparat radiologic pentru nou-născuţi

Maternitatea Braşov are un nou aparat radiologic pentru nou-născuţi

Echipamentul este o donaţie în valoare de 21.000 de euro, din partea Organizaţiei Salvaţi Copiii. Noul aparat va permite efectuarea investigaţiilor mult mai uşor pentru micuţii născuţi prematur.
Vechiul aparat de radiologie, vechi de 15 ani, era depăşit fizic şi moral. În plus, îi expunea pe nou-născuţii prematur la riscul de radiaţii.
La Maternitatea Braşov, anul trecut, au fost aduşi pe lume 4.066 de copii, dintre care 541 s-au născut prematur şi au avut nevoie de îngrijiri speciale.

Totuşi, gradul de prematuritate este în creştere, iar investigația radiologică este obligatorie în supravegherea medicală a prematurilor, atât în secția de terapie intensivă, cât și de pe secția prematuri, care tratează prematurii cronici.
Este cea de-a şasea dotare pe care o face Salvaţi Copiii la Braşov, în cadrul programului de dotare a maternităţilor din România.
În plus, Organizaţia derulează diverse programe medicale şi de sprijin pentru viitoarele mămici, în special în mediul rural, unde la categoria de vârstă de până în 17 ani sunt multe naşteri la fete chiar până în 15 ani, aproape 20.000 pe an.
Dotarea maternităților rămâne un obiectiv prioritar pentru scăderea mortalității infantile, pentru Organizaţia Salvaţi Copiii.

În cei şase ani de derulare a proiectului, rata de mortalitate a scăzut de la 10,1 la mie, la 7,3 la mie, însă în Uniunea Europeană, rata este de 3,6 la mie.

Organizația Salvați Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit, și îi invită pe contribuabili să susţină demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, menite să asigure asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Vifor Rotar

COMENTARII