Mihai Viteazul un spectacol-demitizare în bătaie de joc la Tg Mureș

Mihai Viteazul un spectacol-demitizare în bătaie de joc la Tg Mureș

2 70
La Târgu Mureș a avut loc premiera spectacolului „Mihai Viteazul”, al dramaturgului de origine maghiară Szekely Csaba, iar afișul spectacolului prezintă România sub forma unei bucăți de carne pe grătar.
Spectacolul își propune să „rescrie istoria omului, nu a eroului Mihai Viteazul, și propune alături de regizorul Ándi Gherghe un spectacol-demitizare despre motivațiile și căutările sale, despre cine a fost și de unde a pornit, într-o tentativă de umanizare și înlăturare a emfazei patriotice, omniprezentă în manualele școlare”, scrie Decât o Revistă.
Piesa prezintă personajele istoriei într-o formă caricaturală, folosind, nu de puține ori, un limbaj obscen. Într-o scenă, „Mihai Viteazul” are un dialog imaginar cu bunica lui, care este „o ghicitoare” și în care se exprimă astfel: „Ce tărâțele mele pișate mă tot luați cu Voievodu’ Valahiei aici, buni?”. Iată cum arată un dialog între „Mihai Viteazul” și „Doamna Stanca”, ambii interpretați de actori români:
Autorul nu uită nici de Transilvania și sugerează că se vorbea numai maghiară pe vremea lui Mihai Viteazul: scenele din Ardeal se joacă în maghiară, supratitrate în română, iar scenele din Praga, de la curtea împăratului german, se joacă în germană, supratitrate în română și maghiară.
În aceste condiții, nu este de mirare că scenariul acestui spectacol a fost premiat în Ungaria în 2013, iar în 2015 a primit premiul de piesa anului în țara vecină.
Din fericire, marile instituții de cultură ale Târgu Mureșului nu au dorit să se asocieze cu piesa, așa că spectacolul s-a jucat inițial într-o sală foarte mică din Sinagoga Ortodoxă din oraș. Deocamdată, nici la Cluj sau Arad, spectacolul nu a fost bine primit.
Portalul finanțat de BRD Societe Generale, Scena 9, recomandă acest spectacol cititorilor săi. Scena 9 s-a poziționat de mai mult timp împotriva valorilor naționale și a celor creștine, mai multe asociațiiprotestând față de politica BRD în acest sens.
Regizorul spectacolului a anunțat că „pregătește un meta-spectacol despre Centenar, care va fi jucat chiar de 1 decembrie la Sfântu Gheorghe”.
Deputatul PMP Marius Pașcan a cerut retragerea afișului piesei „Mihai Viteazul”, considerând-ul o „bătaie de joc”.
„Încă o bătaie de joc la adresa României, în acest an al Centenarului Marii Uniri! Teatrul Național din Târgu-Mureș anunță punerea în scenă a piesei dramaturgice ,,Mihai Viteazul”, de Szekely Csaba. Pe afișul de promovare a spectacolului, afișat pe panotajul oficial de la intrarea în Palatul Culturii, putem ,,admira” o Românie conturată ca o bucată de carne însângerată, o fleică numai bună de pus, probabil, pe grătarul încins al iredentismului”, afirmă deputatul PMP.
Marius Pașcan, deputat de Mureș, mai spune că „exprimările și expresiile artistice sunt libere, însă trebuie întemeiate pe ponderație și bun simț, pentru că propria libertate de exprimare ține până la granița exprimării celuilalt iar limita trebuie să fie întotdeauna bazată pe respectul reciproc”.
„Mă întreb, oare de ce cofinanțează Primăria municipiului Târgu-Mureș o asemenea batjocură, apărând cinic pe acest afiș calomnios la adresa României?! Solicit de urgență retragerea respectivului afiș insultător!”, a adăugat deputatul.
Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

 1. Nu cred ca asa trebuie convinsi ca au si datoria de cetateni romani,
  chiar daca au …doua cetatenii.
  E treaba lor daca au jurat credintza pe doua Constitutii,
  Eu n-am cum ,LEGAL, sa-i votez si s-ai accept
  in functii publice ofiale locale,daca au dubla cetatenie!
  Legal nu poate „functiona” asa ceva!!

 2. Romanii ar trebui sa faca si ei spectacole in care sa-si bata joc de personalitatile istorica ale bozgorilor. Nu ar strica sa-si bata joc de Maria Tereza celebra lor regina care-si omora soldatii din garda ei personala dupa ce se regula cu ei. Se spune ca se regula si cu cai fiindca era nesatula. Ar fi foarte placut pentru bozgori sa-si auda REGINA CURVA nechezand de placere in sula calului.
  Romanii trebuie sa le raspunda bozgorilor cu aceasi moneda.
  Singura bogatie a bozgorilo sant curvele lor mici in gura si nesatule care se iau la intrecere cu curvele olandeze ce sant la fel de nesatule dar enorm de largi. Si vacile le invidiaza pe curvele olandeze

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.