Ministrul Cuc – Gara Brașov va beneficia de investiții de 47 milioane...

Ministrul Cuc – Gara Brașov va beneficia de investiții de 47 milioane de euro

0 86

Aflat într-o vizită inopinată la Braşov, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a discutat din proprie inițiativă despre Gara Braşov.
Cuc a declarat că „De îndată ce primim decizia, semnăm contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor la loturile 1 (Braşov-Apaţa – n.r.) şi 3 (Caţa – Sighişoara – n.r.) din segmentul Braşov – Sighişoara.
Lotul 1, include şi Gara Braşov. Gara Braşov este inclusă în acest proiect de 700 milioane de euro”.
Despre campania Primăriei  Braşov de preluare a gării, Cuc a spus că „dacă nu exista un proiect ca acesta, de 700 de milioane de euro, care include modernizarea infrastructurii feroviare pe acest segment al căii ferate aş fi înţeles.
Dar, din moment ce semnăm contractul şi gara va intra în modernizare va fi o… altă gară.
Dacă nu mă înşel, valoarea va fi undeva la 47 milioane de euro.
Cred că este un proiect impresionant (…) va fi altceva faţă de ce este acum”, a declarat Cuc.
Reamintim că, începând cu anul 2012, Primăria Braşov a făcut mai multe demersuri la Ministerului Transporturilor pentru a prelua în administrare clădirea Gării CFR Braşov.
Intenţia, cel puțin declarativă a municipalităţii era să reabiliteze şi să întreţină gara.

Și gara Făgăraș va fi reabilitată
Compania feroviară începe demersurile pe partea de proiectare pentru reabilitarea Gării Făgăraş.
Totodată, CFR va plăti 3,17 milioane de lei pentru a realiza studiul de fezabilitate pentru opt staţii pe care le administrează. Singura gară la nivelul regionalei Braşov este cea de la Făgăraş, fiind de altfel inclusă într-un proiect mai amplu ce vizează lucrări în 47 de gări din ţară, proiect finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.
Obiectivele prevăzute în elaborarea studiilor de fezabilitate au drept scop asigurarea unor servicii de calitate într-un spaţiu modern, adaptat cerinţelor pieţei şi nevoilor călătorilor, cu accent deosebit pe: modernizarea şi repararea clădirilor de călători, inclusiv facilităţi pentru persoanele cu mobilitate redusă; înălţarea peroanelor în conformitate cu standardele europene, modernizarea copertinelor, a liniilor din staţii, pasajelor, pasarelelor şi asigurarea accesului la peroanele intermediare; asigurarea sistemelor de ventilaţie şi încălzire, montarea de panouri fonoabsorbante; modernizarea echipamentelor de telecomunicaţii şi de informare a publicului călător; înlocuirea instalaţiilor electrice, sanitare şi termice şi refacerea sistemului de drenaj şi asigurarea elementelor de siguranţă în staţii, prin construirea unor rampe speciale pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, balustrare, garduri de siguranţă între liniile din staţii etc.
Studiul de fezabilitate pentru gara din Făgăraş ar urma să fie efectuat de către compania Consis Proiect SRL, care a fost de altfel singurul ofertant la licitaţia lansată de CFR.

Întreaga documentaţie ar urma să fie definitivată în cel mult 16 luni, astfel încât să fie stabilită valoarea pentru lucrările efective ce ar urma să fie derulate pentru a moderniza această clădire.

I. Rinder

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.