Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici cu multe noutăți prezentate la Antena 3 –...

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici cu multe noutăți prezentate la Antena 3 – Reformarea ANAF, Bugetul pe 2019, relația cu BNR…

1 47

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, duminică seară, într-o emisiune la Antena 3, a clarificat multe aspecte din zona sensibila a bugetului, schimbarea de la vârful ANAF, relatia cu BNR sau …vânzarea bunurilor confiscate.

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost schimbat deoarece este nevoie de reformarea sistemului
„Este o situație care a impus o astfel de decizie (n.r. – schimbarea președintelui ANAF), ca să schimbăm ceea ce spun de ani de zile. Nedorind să intru în discuții, au apărut încercări de a aduce argumente contra acestei schimbări”, a spus el referitor la numirea Mihaelei Triculescu ca președinte al ANAF în locul lui Ionuț Mișa. Ministrul Finanțelor a completat că orice leu trebuie adus la buget într-un mod corect, fără să se impună biruri, iar ANAF și Curtea de Conturi sunt cele două instituții care pot duce direcția unei economii. Astfel, dacă una dintre direcții, respectiv ANAF, nu este orientată „așa cum trebuie”, atunci este nevoie să fie schimbată.
”Am venit cu soluții, ne întâlneam și în weekenduri și în timpul săptămânii. Eu am propus această schimbare, doamna prim-ministru a analizat și a decis. Nu discutăm asta în cadrul partidului. Doamna Triculescu, e adevărat, nu are experiența de sistem. Tocmai ăsta poate fi un avantaj. Până acum toți cei de la conducerea ANAF au venit din sistem. Nefiind legată de acest sistem, dorința de a reforma poate fi și mai puternică. Va avea sprijinul de a schimba, va avea un sprijin total, nu va avea însă niciun fel de înțelegere dacă un lucru pe care și-l asumă nu îl duce la bun sfârșit” a spus Eugen Teodorovici. 
„Am nevoie de cineva alături de care să putem face reforma acestei instituții”, a subliniat Teodorovici. Oficialul de la Finanțe susține că, pentru a reforma Fiscul, a avut discuții cu Mișa aproape zilnic, și în weekend. „Eu am propus această schimbare (n.r. – numirea Mihaelei Triculescu). Nu ține de partid. Am prezentat o analiză, propunerea respectivă”, a precizat Teodorovici.
În plus, ministrul Finanțelor a mai spus că demiterea lui Mișa nu a ținut de nivelul colectării ANAF, ci mai mult de faptul că acesta este om de sistem și era nevoie de o schimbare a sistemului.
„Doamna Triculescu n-are experiență de sistem. Poate acesta este motivul care o va face să facă acele modificări. Neaparținând unei grupări, poate dorința de a reforma va fi mai puternică, având tot sprijinul prim-ministrului și a ministrului de Finanțe. (…) Pentru a se schimba, ANAF-ul avea nevoie de schimbare”, a subliniat Teodorovici.
De asemenea, ministrul Finanțelor nu a precizat care va fi ținta de colectare a ANAF pentru 2019, ci doar că aceasta va stabilită prin Legea Bugetului pentru 2019.

ANAF va vinde bunurile confiscate online, piața va decide prețul
În spațiul public au apărut informații confor cărora ANAF analizează noi metode de valorificare a bunurilor confiscate, prin utilizarea de siteuri de vânzări online, agenții imobiliare, case de licitații sau brokeri.
Fiscul ar putea renunța la evaluări, se va face licitațieMinistrul spune că există bunuri din confiscări care se depreciază, se fură sau sunt distruse, mii de mașini „care zac”, iar ANAF cheltuie ca să facă evaluări.
„Le vom vinde online, prin site-urile binecunoscute, iar piața va decide prețul. În cazul caselor, avem valorile cu care lucrează notarii”, a spus Teodorovici.

Mugur Isărescu invitat la Ministerul de Finanțe
Ministrul Eugen Teodorovici, susține că a venit timpul ca și guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, să mai treacă pe la Ministerul de Finanțe.
”Am să fac o invitație domnului guvernator să vină la Ministerul de Finanțe, că dânsul nu a mai fost de ani buni pe la Finanțe. Anul trecut am tot fost eu la BNR, fie la discuții bilaterale, fie la diverse întâlniri.
Eu cred că este momentul să mai vină și domnul guvernator la Finanțe pentru a avea o discuție deschisă. (…) Este timpul ca și domnul guvernator să mai dea răspunsuri.”, a declarat Eugen Teodorovici, la Antena 3.
”BNR are o abordare foarte conservatoare. Nimeni nu spune că trebuie să riști, dar unele lucruri trebuiesc schimbate.
Legat de Taxa pe lăcomie ministru a declarat ca în Bugetul pentru 2019 este prevăzut venituri zero, ordonanța a fost dată doar pentru a proteja populația și firmele. Acesta a pe langa detalii legate de procedura prin care se reduc beneficiile a prezentat un grafic legta de maniera de lucur a bancilor.
Legat de o eventuală criză Teodorovici a spus că el ca ministru „sunt obligat de lege să iau în calcul toate scenariile”. În Trezorerie există în permanență o rezervă care asigură funcționarea Statului 5 – 6luni.
Au fost și vor fi în continuare presiuni legate de această ordonanță.
Legat de modul in care se lucrează prin ministere, chiar o să vedeți, poate ar fi bine să prezentăm în mod public, felul în care pe acolo au dat puncte de vedere pe această ordonanță (OUG Taxa pe lăcomie). În aparatul de lucru al acestor ministere au rămas mulți care spun doar NU” a mai spus ministrul de Finanțe la ”Subiectiv”.

Teodorovici: ANAF se va concentra în acest an pe marii contribuabili

ANAF se va concentra în acest an pe marii contribuabili, pe multinaționale, pentru că trebuie să se ocupe de companiile ce recurg la optimizări fiscale pentru a diminua plățile de impozite către stat, a mai declarat duminică la Antena 3 ministrul Finanțelor.
„Nu micii agenți economici sunt problema, trebuie să cheltuim resursele pentru a vedea exact ce se întâmplă în economie”, a spus Eugen Teodorovici, potrivit Mediafax.
El a oferit exemplul unei companii reale, dar pe care nu a numit-o, sucursală a unei firme nerezidente, care a achiziționat bunuri, servicii și proprietate intelectuală de la societăți afiliate, la prețuri supraevaluate, plătind 105 milioane de euro în loc de 83 de milioane de euro. Prejudiciul de 22 de milioane de euro ar fi însemnat un plus de 3,5 milioane de euro impozit la stat.Eugen TeodoroviciUn alt exemplu a fost al unei bănci care a plătit dobânzi supraevaluate de 7 milioane de euro băncii mamă, valoarea prejudiciului fiind de 1 milion de euro.
Teodorovici a vorbit și de firme mamă care obligă sucursalele locale să țină conturile la anumite bănci sau să cumpere doar o anumită marcă de mașină.
„Vom trimite controale și dacă se vor constata astfel de fapte, vom reveni cu decizii de impozitare și vor plăti”, a spus Teodorovici.

„Proiectul bugetului de stat ar putea fi făcut public săptămâna viitoare”

Proiectul bugetului de stat ar putea fi făcut public săptămâna viitoare și discutat în Parlament la începutul lunii februarie, după întâlnirile cu partenerii sociali, a mai declarat la Antena 3 ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.
Deficitul bugetar nu va fi cel avansat în spațiul public, de circa 5%, ci la jumătate, a insistat ministrul. O serie de politicieni au anunțat că ministerul are probleme în întocmirea bugetului pentru că deficitul pentru acest an este de circa 5%.
Ministrul a precizat că proiectul de buget a fost întârziat de amânarea discutării în CSAT survenită în decembrie, care a „scos din calendar” procesul de adoptare a actului normativ.

Ponta a luat obiceiul de a baga bățul prin gard
Eugen Teodorovici spune că Victor Ponta îl atacă în ultima perioadă și încearcă să-l asocieze cu introducerea de noi taxe. Ministrul de Finanțe spune că el i-a spus lui Victor Ponta, în vremea când era premier să scoată mai multe taxe ce erau pregătite în acea perioadă.
„Domnul Ponta am văzut că a declarat ceva încercând să mă asocieze pe mine cu taxele, de exemplu taxa pe stâlp. Vreau să-i readuc aminte că taxa pe stâlp s-a introdus în 2013, ca și supracciza care s-a aplicat din aprilie 2014, când eu eram la Miniserul Fondurilor Europene și chiar eu i-am spus de foarte multe ori că este o prostie să o facă și să o adopte.
Eu chiar am fost adeptul scoaterii acestei taxe, pentru că nu sunt adeptul taxelor. Domnul Ponta vrea să bage bățul prin gard că așa îi place să facă. Spune că eu și doamna prim ministru suntem pasibili de ce? Să-și aducă aminte că tot ce a făcut așa cum i-a spus, când a făcut altfel decât i-am spus, a făcut rău. Mai multe nu spun,” a spus Eugen Teodorovici la Subiectiv.
Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

  1. unul dintre cei mai capabili oameni ai acestei tari,alaturi de daniel zamfir, olguta vasilescu, liviu dragnea, daea…

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.