Ministrul Justiției, Tudorel Toader, reacție după Raportul MCV: iz politic, multe interese,...

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, reacție după Raportul MCV: iz politic, multe interese, folosirea de standarde duble!

0 54

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a avut miercuri o primă reacție după publicarea Raportului MCV, el susținând că acesta are iz politic, folosește standarde duble și se raportează la obiective mișcătoare. El a mai susținut că este cam mult să se solicite, de exemplu, suspendarea legilor, iar acest lucru iese din tiparul MCV. Despre posibilitatea ca Guvernul să atace raportul MCV la Curtea Europeană de Justiție, Toader a spus că nu a vorbit nimeni cu el pe această temă, dar nu a exclus contestarea raportului la CJUE.
Ministrul Justiției a spus, miercuri, că România este atașată valorilor europene, respectă standardele europene, dar în același timp trebuie să aibă demnitatea de a legifera în acord cu Constituția și cu specificul național, în limitele constituționale pentru români.

„De data aceasta cred că raportul MCV are iz politic, sunt multe interese, folosește standarde duble și se raportează la obiective mobile, mișcătoare (…) Erau 4 recomandări, ulterior au ajuns 12, acum s-au adăugat 8, deci vom avea 20 de recomandări”, a afirmat ministrul Justiției.
El a susținut că recomandările din Raportul MCV nu au putere juridică peste legea națională. „Le evaluăm, le luăm în considerare și le respectăm prin această grilă”, a spus Toader.
Tudorel Toader

Întrebat despre posibilitatea ca Guvernul să atace raportul MCV la Curtea Europeană de Justiției, Toader a spus că nu a vorbit nimeni cu el pe această temă. El nu a exclus însă ca Guvernul să se adreseze Curții. „Cu mine personal nu a vorbit nimeni despre posibilitatea contestării. Am auzit că s-a spus că ministrul a refuzat. Repet, cu mine nu a vorbit nimeni acest subiect (…) Dacă voi fi întrebat voi răspunde. (…) Întâi să vedem dacă, să vedem motivele, și dacă voi fi eu ministru la momentul acela, voi reprezenta”, a afirmat Toader.

De asemenea, ministrul Justiției a susținut că este necesară o evaluare riguroasă a conținutului deciziei de instituire a a MCV și a obiectivelor pe care Comisia Europeană le urmărește.
„Trebuie puse față în față decizia cu obiectivele de monitorizare din 2006 cu obiectivele de azi, cele 20, să vedem dacă rămân în limitele deciziei din 2006. Dacă rămân în limite, este în regulă. Dacă se constată o ieșire din limitele din decembrie din 2006, atunci Comisia trebuia să emită o nouă decizie prin care să extindă monitorizarea. După ce facem această analiză, putem discuta dacă putem să ajungem la Curtea Europeană de Justiție. Astăzi nu vă pot spune”, a adăugat Toader.

Florin Iordache, șeful comisiei care a modificat legile justiției, a declarat că puterea ia în calcul atacarea la Curtea Europeană de Justiție a raportului MCV, susținând că „partea juridică a acestuia nu stă în picioare”.
„Analizăm. Putem discuta totuși să vedem dacă, discutând, analizând, atacăm sau nu atacăm. De la direcții politice la direcții juridice… Că ei pot face declarații e una, dar când ei îmi spun mie că nu trebuie să fac legile, să le opresc sunt chestiuni… Nu am o problemă cu dezbaterea politică, dar partea juridică nu stă în picioare”, a declarat Florin Iordache.
Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.