Miticul de la Cluj…

Miticul de la Cluj…

In ultimii 15-20 de ani, o forma de manelizare pe criterii strict regionale a fost consacrata in peisajul publicUnii ardeleni, cu siguranta nu toti, au adoptat o formula nefericita de exprimare: ”miticii de la Bucuresti”, după expresia nefericitului Sabim Gherman.
Multi, aroganti, cei mai multi, ignoranticu siguranta intoleranti, acesti indivizi isi exprima astfel un soi de superioritate doar de ei înteleasa.
Adica “miticul” de la Bucuresti e mai prost, mai hot si mai demn de suduit. Asta functioneaza in paralel cu prejudecata “ardelenii sunt mai cinstiti, fac lucrurile mai bine si sunt superiori celor de la Bucuresti”.

Mandria ardeleneasca…ce s-a cam dus dreaqului , s-a manifestat intotdeauna fata de “regateni”. Adica cei din Regat… Sunt o gramada de povesti haioase cu parinti care spuneau copiilor, in pragul casatoriei : “Sa nu-mi aduci vreo regatzeanca in casa mea”.

Zilele acestea vad o stire: a fost arestat un mitic de la Cluj. Chiar asa il cheama pe “omul de afaceri“, Mitica.
Acest mitic de Cluj a dat spaga, a platit in stanga si dreapta si s-a invartit in cercuri de “iubitori zi de zi” ai Romaniei, neaparat… functionar cu gura, pe la tv.
Miticul nostru de la Cluj trecea drept un personaj influent, acceptat in multe familii importante, folosit ca sponsor, etc.miticii de la cluj

Povestea cu miticul de la Cluj vine dupa multe, foarte multe scandaluri de coruptie. Un alt “mitic” de Cluj era Sorin Apostufostul primar, condamnat pentru coruptie.
Apostu era omul de incredere al lui Emil Boc,
 fost premier intr-o perioada sinistra pentru Romania.
A urmat Horia Uioreanu, fost presedinte CJ, alt “mitic” arestat pentru coruptie.

Apoi vine si un articol din Germania (ah, Germania, cea adorata si ridicata in slavi la Cluj…) ca si Ioan Rus, al simbol clujean, este implicat in uriasul scandal de coruptie EADS.
Ce sa zici, s-a umplut Clujul de mitici…de-ai casei!

Convingerea mea ferma este ca cei mai multi locuitori al frumosului oras transilvan sunt oameni decenti, de bun simt. Si nu folosesc acest manelism verbal si comportamental cu “miticii”. Ca nu s-au saturat de Romania, ca pretuiesc aceasta tara pentru istoria si existenta ei nationala. Asta in timp ce politicienii sunt incapabili sa construiasca autostrazi sau spitale noi si tin pensiile mici in timp ce smecheresc sute de milioane de euro in contracte paguboase.
Dupa arestarile de la Cluj, sunt convins ca “miticii” au o repartizare uniforma pe teritoriul Romaniei, facand inutila si usor penibila aroganta regionala a catorva ardeleni.

 Radu Tudor

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.