Mitul suprapopulării! Este Tera în pragul unei catastrofe planetare!

Mitul suprapopulării! Este Tera în pragul unei catastrofe planetare!

0 268

„Cercetătorul Darrell Bricker și jurnalistul John Ibbitson au publicat cartea Planeta pustie: Șocul declinului populației globale(Empty Planet: The Shock of Global Population Decline). Teza principală a acestei cărți este simplă: scenariul suprapopularii planetei, care sperie ”mințile luminate” de la Malthus încoace, și mai ales în ultimele decenii, nu ia în calcul un factor esențial, și anume, răspândirea educației în rândul femeilor.

Cartea ne mai arată și cum științele sociale sunt deformate de stereotipurile de gen. Alegerea individuală a femeilor și strategiile de adaptare ale acestora la piața forței de muncă și la viața în marile orașele nu au fost luate niciodată în considerare în elaborarea previziunilor demografice.

De îndată ce vom începe să percepem situația cu demografia din perspectiva alegerilor pe care femeile le fac în viață, amenințarea suprapopularii globale este înlocuită de amenințarea depopulării globale. Iar acest fenomen nu are loc doar în țările dezvoltate. Rata natalității scade într-un ritm fără precedent și în țările în curs de dezvoltare.

De exemplu, Bricker și Ibbitson prezinta ca studiu de caz situația filipinezilor, unde rata natalității în ultimii cincisprezece ani a scăzut de la 3,7 la 2,7. În Statele Unite, o scădere similară a natalității a fost înregistrată cu 150 de ani in urma, începând cu anii 1800 și terminând cu perioada de după cel de-al Doilea război mondial.

În condiții ideale, pentru reproducerea populației este necesar ca o femeie să nască în medie doi copii în timpul vieții (ideal ar fi trei), astfel încât rata natalității să fie de 2,1. În condiții reale, ținând cont de mortalitatea infantilă, această cifră este de 2,3. Cu alte cuvinte, menținând dinamica actuală a natalității, Filipine se vor confrunta în curând cu așa-numita criză demografică.

Colapsul natalității este înregistrat pretutindeni, din India până în America Latină. Vechea fobie  despre cum lumea dezvoltată se va prăbuși din cauza suprapopularării globale nu se confirma: femeile din întreaga lume nu mai doresc să facă din nașterea copiilor principala menire a vieții lor. Și într-adevăr, cum obligi o femeie educată să nască trei copii, cu argumentele patriotice și cu alte idei abstracte?

Și nu vorbim despre femeile heterosexuale radicalizate de miscarea childfree, ci despre atitudinea modernă care consideră că unu-doi copii sunt suficienți într-o familie. Dacă majoritatea omenilor de pe planeta îmbrățișează această idee, populația planetei va începe să scadă.

Iar Bricker și Ibbitson susțin că imediat ce un număr suficient de femei vor obține educație și dreptul de a alege, această tendință de „dispariție” va deveni ireversibilă. Datele statistice prezentate în cartea lor sunt confirmate prin interviuri realizate cu tinere din 27 de țări. Majoritatea nu iau în considerare ideea de a-și dedica viața maternității.

Se pot trage trei concluzii de aici.
În primul rând, se pare că istoria creșterii populației umane la scara actuală a fost de fapt o istorie a ”violenței împotriva femeilor”. În baza religiei, a culturii patriarhale sau a coerciției fizice directe în cadrul „căsătoriilor legale”, femeile au fost forțate să aibă 3-4 sau mai mulți copii în timpul vieții, fără nicio șansă de a refuza.
În al doilea rând, singurul instrument eficace de constrângere spre reproducere este încă asociat cu misticismul și religia, care invoca cel mai des idei precum „datoria unei femei” și „porunca lui Dumneze”.
Este posibil ca actuala creștere a religiozității în întreaga lume să aibă o natură ecologică: în populație sunt activate mecanismele culturale care vizează transmiterea genelor către generațiile viitoare și combaterea natalității în scădere.
Subiectul „refuzul femeilor de a-și îndeplini datoria” devine unul global. Recent, vicepremierul japonez Taro Aso, a vorbit despre acest subiect, spunând că femeile sunt vinovate de depopularea din Japonia.

Întrebarea etică finală la care va trebui să răspundem este dacă vrem să luptam împotriva depopulării cu prețul forțării femeilor să facă copii? Pentru ca, altfel, cine își poate imagina o persoană care să nască copii din iubirea abstractă față de omenire sau din patriotism.

Oleg Cojocaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.