Monument iredentist, simbol al invadării Transilvaniei după Diktatul de la Viena, amplasat...

Monument iredentist, simbol al invadării Transilvaniei după Diktatul de la Viena, amplasat ilegal la Odorheiu Secuiesc!!!

2 65

Afișul evenimentului publicat pe pagina Primăriei Odorheiu Secuiesc conține fotografia inaugurării din 1941. FOTO: http://www.udvarhely.ro Un monument simbol al „întoarcerii” Transilvaniei de Nord la Ungaria, ridicat prima dată în septembrie 1941 în prezența primarului Budapestei,  a fost reamplasat de autoritățile locale din municipiul Odorheiu Secuiesc în prezența primarului actual al capitalei Ungariei, transmite portalul de limbă maghiară uh.ro, scrie jurnalistul Dan Tanasa pe site-ul său. 

Evenimentul a avut loc în data de 4 septembrie a.c. în centrul municipiului Odorheiu Secuiesc, în zona numită Potcoava. Evenimentul a fost organizat de Primăria Odorheiu Secuiesc, condusă de Galfi Arpad (PCM). Jurnalistul Dan Tanasă susține că Direcția Județeană pentru Cultură Harghita a fost sesizată cu privire la amplasarea acestui monument pe domeniul public al UAT Odorheiu Secuiesc, comunicând faptul că în cauză nu a emis aviz pentru amplasarea acestui monument.

Zona „Potcoava” din Odorheiu Secuiesc, cu referire la națiunea ecvestră, este una care simbolizează „întoarcerea” Transilvaniei de Nord la Ungaria, și împreună cu aceasta și a Odorheiului, în urma celui de-al Doilea război mondial. Potrivit portalului uh.ro, zona a fost pentru prima oară celebrată în data de 5 septembrie 1941, în acest loc fiind prezentate de la început 5 blazoane încastrate în ziduri (reprezentând Ungaria, Transilvania, Județul Odorhei, Odorheiu Secuiesc și Pestszentlorinc) și „demonstrând supremația ungară prin steagul național al Ungariei”.

Monument iredentist, simbol al invadării Transilvaniei după Diktatul de la Viena, amplasat ilegal la Odorheiu Secuiesc în prezența primarului Budapestei

La momentul respectiv nu ar fi suspectat faptul că asta nu va dura pentru totdeauna”, scriu cei de la uh.ro.  Potrivit celor de la uh.ro, Tarlós István, primarul Budapestei, „nu a ascuns faptul că suntem martorii unei revoluții în istorie, prin faptul că acum 78 de ani, Potcoava a fost cucerită în același fel, simbolizând apartenența sa la patria mamă. În contextul de astăzi, face același lucru, o copită a Ungariei în inima României. Primarul Budapestei și-a adus aminte de marșul glorios al soldaților ungari cu puțină nostalgie”. https://www.activenews.ro

COMENTARII

 1. Daca UDMR, – care este super-autoritate politica in Odorhei – permite promovarea unor
  asemenea provocari antiromanesti,de-acum in cele doua judete cu populatie majoritar
  maghiara se poate delclansa oricand „autodeterminarea”teritoriala”.In vremea asta candidati precum Barna,Ciolos si compania nici nu abordeaza „problema”etnica,exacerbata zilnic de maghiarofoni!

  • De ce Presedintele Johannis cu autoritatea unui minoritar luminat,nu a intervenit sa
   convinga confratii maghiari de consecintele provocarilor repetate ale revizionistilor
   maghiari?
   Nu a facut nimic sa atenueze cresterea continua a manifestarilor revizionistilor
   ce vor sa „sparga Romania?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.