Multă lume e deranjată că în România sunt cei mai mulți proprietari...

Multă lume e deranjată că în România sunt cei mai mulți proprietari de locuințe din Europa

0 244

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește proprietarii de locuințe: 96% dintre români locuiesc în imobilele pe care le dețin în proprietate și doar 4% în chirie, informează un comunicat de presă. S-a ajuns aici și prin acea lege, imediat după revoluție, care a permis ca toți chiariașii să-și cumpere, la prețuri extrem de atractive, locuințele de la stat.

În România 96% dintre cetățeni, inclusiv tineri, locuiesc în casa lor ceea ce reprezintă cei mai mulți proprietari de locuințe din Europa!

Românii se arată legați de casa lor și își doresc un anumit grad de independență și acest lucru se vede din numărul mare de proprietari și procentul foarte mic de chiriași.

Media europeană a chiriașilor este de 30%, în timp ce în România este de 4%. La polul opus se află Suedia, țară în care peste 35% dintre cetățeni locuiesc în casa altuia, cu chirie.

Semnele arată că situația nu se va schimba prea mult nici în viitor: generațiile tinere din România își doresc să aibă propria casă. Astfel, peste 30% dintre tinerii români cu vârste între 18 și 25 de ani iau în calcul cumpărarea unei case, iar 15% dintre aceștia au aplicat deja pentru o formă de finanțare care să le permită achiziția unei locuințe.

În 2014, fostul președinte Băsescu spunea că a deține o locuință personală este un reziduu comunist. Istoria îl contrazice

În trecut, fostul președinte Traian Băsescu critica dorința tinerilor de a-și cumpăra case, susținând că este un reziduu „de pe vremea comuniștilor”. În opinia sa, tinerii români ar fi trebuit să se inspire din filmele americane și să fie mereu cu valizele gata de plecare.
Etnologul Mihai Andrei Aldea spunea afirmațiile fostului președinte frizează absurdul, deoarece legătura românului cu casa și pământul său face parte din cultura noastră.
Acesta mai spunea că tocmai comunismul a dus cea mai aprigă bătălie împotriva proprietății private. „Un copac fără rădăcini este un buștean: poate fi dus oriunde, se poate face din el orice, nu mai are viață.
Un om fără istorie este un copac fără rădăcini: un buștean dus de valurile unor interese străine, din care se face orice și din care viața adevărată lipsește.
Istoria și sociologia arată foarte clar faptul că românii au fost întotdeauna legați de casa și pământul lor dar, în ciuda acestui fapt, au știut să aibă o mare mobilitate de câte ori a fost nevoie”, a replicat el pentru ActiveNews.https://www.activenews.ro/

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.