Multinaționalele, abonate la bugetul statului român

Multinaționalele, abonate la bugetul statului român

0 174

Ajutoarele de stat de sute de milioane de euro oferite din bugetul României vor ajunge mai ușor în buzunarele multinaționalelor. Ministerul Finanțelor a decis să relaxeze foarte mult condițiile de obținere a acestora, reducând atât numărul de locuri de muncă create, cât și salariile românilor.

Sub pretextul dezvoltării regiunilor sărace, statul român pompează, din 2015, bani grei în companiile străine care își deschid afaceri pe teritoriul țării. Potrivit unei Hotărâri de Guvern din 2014, ajutoarele de stat se dau pentru încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni şi redresarea economiei româneşti, prin realizarea de investiţii şi crearea de noi locuri de muncă.

Firmele străine obțin cei mai mulți bani de la statul român

În prezent bugetul maxim al schemei de ajutor de stat este de 2.700 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării, bugetul anual maxim fiind de 450 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 milioane euro.
Perioada de derulare a schemei este 2014-2020 pentru emiterea de acorduri pentru finanţare, respectiv 2015-2025 pentru plata ajutorului de stat, sub formă de sume nerambursabile.
Urmare a analizei derulării procedurii de selecţie şi evaluare a cererilor de acord pentru finaţare a schemei de ajutor de stat, Ministerul Finanțelor Publice a constatat necesitatea unor modificări ȋn vederea simplificării şi flexibilizării prevederilor actului normativ.
Simplificările vizează însă aspecte extrem de importante ale condițiilor de acordare a ajutoarelor de stat.
Astfel, numărul obligatoriu de noi locuri de muncă înalt calificate și calificate create scade de la 30 la 15, pe motiv că se facilitează accesul la finanțare pentru județele cele mai slab dezvoltate.
Totodată, condiția de salariul minim brut lunar de 8.000 lei pentru un loc de muncă înalt calificat (cca. 4.600 lei net), devine salariu minim brut de 5.500 lei pentru un loc de muncă calificat (cca. 3.200 lei net).

Companiile care cer bani pot avea și datorii

multi Multinaționalele, cu mâna întinsă la statul român

Potrivit nouilor reglementări ale Ministerului Finanțelor Publice, multinaționalele și companiile care solicită ajutor de stat nu vor mai fi obligate să nu înregistreze debite restante la bugetul general consolidat al statului la momentul depunerii cererii de acord pentru finanțare.
De asemenea, au fost eliminați unii indicatori calitativi, dar și condițiile referitoare la crearea a minimum 10 locuri de muncă la depunerea primei cereri de plată, precum și la numărul maxim de cereri care se pot depune într-un an calendaristic.
Sunt considerate cheltuieli eligibile, care se pot achita din ajutorul de stat, costurile salariale pentru locurile de muncă nou-create, reprezentând salariul brut, în limita salariului mediu brut pe economie, şi contribuţiile obligatorii ale angajatorului aferente, înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi.
Ultima companie care a primit luna aceasta un ajutor de stat de 30 milioane de euro a fost Procter&Gamble, care va mai construi o fabrică la Urlați, în județul Prahova, pentru producția capsulelor de detergent.

https://www.national.ro/

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.