Muncitori moldoveni şi vietnamezi la Braşov

Muncitori moldoveni şi vietnamezi la Braşov

0 106

La Braşov se construieşte tot mai mult. Datele statistice arată că în 2016 cele aproape 2500 de firme care activează în acest sector au avut o creştere a cifrei de afaceri mai mare cu 3% faţă de anul anterior. Piaţa este dominată de construcţii rezidenţiale şi comerciale unde, în lipsa angajaţilor braşoveni, au ajuns să lucreze muncitori din Republica Moldova şi chiar Vietnam

La Braşov se construieşte tot mai mult. Datele statistice arată că în 2016 cele aproape 2500 de firme care activează în acest sector au avut o creştere a cifrei de afaceri mai mare cu 3% faţă de anul anterior. Piaţa este dominată de construcţii rezidenţiale şi comerciale unde, în lipsa angajaţilor braşoveni, au ajuns să lucreze muncitori din Republica Moldova şi chiar Vietnam.

Cifra de afaceri a societăţilor comerciale din sectorul construcţiilor a fost în 2016 în valoare de aproape 2,3 miliarde de lei în creştere cu 3% comparativ cu anul anterior. Practic 11 % din firmele care activează în judeţul Braşov desfăşoară activităţi în acest domeniu.

Îngrijorător, este susţin cei care au analizat aceste date că această piaţă este dominată tot mai mult de lucrări de construcţii şi lucrări speciale în detrimentul celor de geniu cum ar fi lucrările de construcţii a drumurilor, autostrăzilor, podurilor sau căilor ferate sau alte proiecte inginereşti.

Anul trecut erau deschise la Braşov 72 de şantiere pe care era în construcţie cel puţin un bloc. La un volum aşa mare de muncă este nevoie de mulţi angajaţi. Peste 12800 de persoane lucrau anul trecut în construcţii, o parte din ce în ce mai mare în fiecare an, venind din afara ţării.

Potrivit lui Silviu Costea, preşedinte CCI Braşov, criza locurilor de muncă nu apare ca o criză de personal ci ca o criză de voinţă către un loc de muncă.
Sunt foarte mulţi oameni tineri care nu vor să vină către un loc de muncă în schimb sunt oameni în vârstă care îşi doresc un loc de muncă dar nu mai corespund cerinţelor noilor tehnologii de care au parte astăzi întreprinderile nou înfiinţate.
Deşi datele pe aceste an nu au fost încheiate, trendul ascendent în domeniul construcţiilor a continuat cel mai probabil şi în acest an.

Vifor Rotar

COMENTARII