404 Error - page not found
We're sorry, but the page you are looking for doesn't exist.
You can go to the homepage

OUR LATEST POSTS

1 6

„De ce Rusia câștigă?”
De peste doi ani încoace citim, ascultăm și urmărim afirmațiile hilare ale mașinii de propagandă mercenară despre „eșecul Rusiei”, publicații precum „New York Times” devenind efectiv tabloide în toate, cu excepția numelui, cu rapoarte că Rusia ar fi pierdut „sute de mii de militari”. Simultan, ei au continuat să citeze cifrele oficiale ale juntei neo-naziste despre „puțin peste 30.000 de trupe proprii morți în acțiune. Cu toate acestea, de când contraofensiva de anul trecut a eșuat,această formulare a început să se schimbe.  În ultimele luni, asta s-a transformat efectiv într-un mod de panică completă, fie cu „scenariile apocalipsei” apărând, fie cu secțiunile „războiului din Ucraina”, care debordau anterior cu rapoarte despre 1victoriile” regimului de la Kiev, recent înlocuite cu actualizări repetate despre… eclipsa de soare. Cu toate acestea, ignorarea realității nu va schimba situația și mulți oameni au pus întrebări despre situația de pe teren.
De ce, dintr-o dată, Rusia câștigă?
De ce nu funcționează sancțiunile?
Mai bine spus, de ce au un efect contrar, economia Moscovei bătând recorduri și devenind cea mai puternică din Europa, în timp ce Occidentul trece printr-o criză economică?
Și totuși, în loc să se uite în oglindă și să găsească o modalitate de a face față cu adevărat la toate acestea, polul de putere condus de S.U.A. recurge la mai mult de aceeași veche propagandă de război. Și anume, administrația Biden insistă acum că „Rusia s-a reconstituit aproape complet militar”.
Pe 3 aprilie a.c., secretarul adjunct de stat Kurt Campbell a afirmat acest lucru la un eveniment găzduit de infamul amestec pro-democrat și neoliberal-extremist-belicultor neoconcentrist Center for New American Security (C.N.A.S.). „Am evaluat în ultimele două luni că Rusia și-a refăcut aproape complet forțele din punct de vedere militar” (Kurt Campbell).
El a adăugat că acest lucru s-a întâmplat în ciuda sancțiunilor Occidentului, care trebuiau să „deterioreze proviziile, finanțarea și capacitățile militare [rusești]. „Defense News” a găsit evaluarea lui Campbell destul de surprinzătoare, aceasta „contrazicând afirmațiile Pentagonului și ale aliaților europeni ai S.U.A.”  
Și anume, chiar luna trecută, în cadrul celei de-a 20-a întâlniri a grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei (U.D.C.G.), secretarul american al Apărării Lloyd Austin a declarat că de la începutul operațiunii militare speciale (S.M.O.) „cel puțin 315.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți”.
El a adăugat, de asemenea, că Rusia ar fi cheltuit „până la 211 miliarde de dolari pentru a-și echipa, desfășura, întreține și susține forțele sale în Ucraina” și că acest lucru se presupune că o va costa „1,3 trilioane de dolari în creșterea economică anticipată anterior până în 2026”.
Dacă cifrele sunt adevărate, ar fi destul de impresionant pentru o țară care ar trebui să fie un „depozit cu bombe nucleare”.
Cu toate acestea, având în vedere istoria minciunilor flagrante despre aproape orice ale Occidentului condus de S.U.A., astfel de afirmații trebuie luate ca un camion de glume nesărate, cifrele reprezentând recunoașterea imenselor cheltuieli  N.A.T.O. și a pierderilor juntei ucrainene, deoarece ambele doar răstălmăcesc cifrele reale și le raportează pe cele care nu le plac drept presupusele „pierderi” ale Moscovei.
De așteptat, înaintarea trupelor rusești în mai multe sectoare ale frontului este atribuită „scăderii ajutorului american, ceea ce duce la lipsa de muniții pe linia frontului Ucrainei”. Interesant este că afirmațiile lui Austin au fost precedate de declarațiile ridicole ale altor oficiali occidentali că forțele Moscovei „ar avea nevoie de ani de reconstrucție”. Și anume, la mijlocul lunii ianuarie, Laurynas Kasčiūnas, președintele Comitetului pentru Securitate Națională și Apărare din Parlamentul Lituanian, a declarat că Rusia va avea nevoie de 5-7 ani pentru a-ți revigora forțele.
Și totuși, evaluarea lui Campbell sugerează că cele prezentate s-au întâmplat înntr-un interval de doar două luni, fapt care spune aproape tot ce trebuie știut despre „oficialii occidentali «bine informați»”.
„Defense News” atribuie „procesul de reconstrucție” creșterii cheltuielilor rusești pentru apărare, evaluând că acestea se ridică acum la 6% din P.I.B.-ul Rusiei. Totuși, economia sa nu este „în zdrențe”, și dacă acesta este cazul, de ce „răul Kremlin” este capabil să mărească cheltuielile?

Armata Ucraina 2024

Toate acestea arată că mașina de propagandă continuă să fie prinsă în în rețeaua propriilor minciuni și a „bulelor de realitate”. Cu toate acestea, Occidentul încearcă cu disperare să (re)construiască narațiunile sale de propagandă pentru consum intern. Acum ajunge până la a atribui „vina” rezistenței Rusiei nu numai Chinei, ci și Coreei de Nord și Iranului, conform afirmațiilor lui Campbell și a altui oficial înalt al administrației cu probleme – Biden.
„Am văzut într-adevăr [Republica Populară Chineză] a început să ajute la reconstruirea bazei industriale de apărare a Rusiei, umplând în esență comerțul cu partenerii europeni care a expirat când Rusia a invadat”, a declarat celălalt oficial în fața reporterilor, impunând condiția. de anonimat.
Se pare că președintele Joe Biden a făcut astfel de afirmații într-un dialog cu omologul său Xi Jinping, dar și secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, în timpul unei vizite recente în China. Beijingul pare complet nepreocupat, deoarece a afirmat în repetate rânduri că amenințările Washingtonului D.C. cu privire la legăturile sale strânse cu Moscova nu înseamnă nimic, mai ales că Statele Unite și statele satelite vasale continuă să escaladeze atitudinea agresivă în Asia-Pacific.
Se pare că pur și simplu menținerea unor relații economice și financiare normale cu Rusia se rezumă acum la „a ajuta” eforturile sale de a respinge agresiunea N.A.T.O. în Europa.
La urma urmei, chiar dacă țări precum China, Iran și Coreea de Nord construiesc legături mai strânse cu vecinul lor nordic, este de așteptat doar ca țările pe care politica Occidentului continuă să le amenințe să găsească modalități de a-și uni forțele.
Interesant este că raportul „Defense News” admite efectiv și pierderile uluitoare ale juntei kieviene, deoarece susține că „succesul Moscovei a adăugat presiune asupra guvernului de la Kiev, care în această săptămână a redus vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani, pe fondul pierderilor din partea linii de front”.
Dacă pierderile de forță activă ale regimului de la Kiev se ridică la doar 31.000, cu siguranță nu ar reduce vârsta de recrutare forțată. Mai rău încă, se ia în considerare chiar și posibilitatea de a accesa peste trei milioane de femei ucrainene fără copii, demonstrând încă o dată cât de disperată este situația.
Cu toate acestea, forța combatantă în sine nu înseamnă mare lucru dacă aproximativ 80-85% din militarii ambelor părți cad victime ale artileriei, a dronelor și armelor cu rază lungă de acțiune.
Datele câmpului de luptă arată că, în medie, tocmai Rusia are un avantaj de 10/1 în toate acele sisteme, ceea ce explică și mai mult pierderile ucrainene.

Autor: Drago Bosnic, (comentator geopolitic și militar independent)
Preluare: https://infobrics.org& https://www.globalresearch.ca
Sursa: art-emis.ro

0 6

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna martie până la 2,6%, de la un nivel 2,8% în februarie şi unul de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a treia lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, arată datele publicate miercuri de Eurostat.
În luna martie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Lituania (0,4%), Finlanda (0,6%) şi Danemarca (0,8%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (6,7%), Croaţia (4,9%) şi Estonia şi Austria (ambele cu 4,1%).
Comparativ cu luna februarie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 13 state membre, inclusiv în România de la 7,1%, până la 6,7%, a rămas stabilă în patru ţări şi a crescut în 10 state membre.
În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2,8% în ianuarie, până la 2,6% în luna februarie, pentru ca în martie să ajungă la 2,4%. De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 3,1% în martie, de la 3,3% în februarie. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut până la 2,9%, de la 3,1% în luna ianuarie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% în februarie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar serviciile cu 10,20%.

Conform sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna martie 2024 comparativ cu luna februarie 2024 a fost 100,45%. Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2024 comparativ cu luna martie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 6,7%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2023 – martie 2024) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2022 – martie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 8,3%.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

0 7

Cele paisprezece puncte ale presedintelui Wilson l-au propulsat pe conducatorul Statelor Unite in prim-planul politicii mondiale.
Un lider cu autoritate morala, cunoscut pentru eforturile sale de recunoastere a dreptului de autodeterminare al natiunilor si pentru ca a incurajat dezvoltarea regimurilor democratice, lui ii este inmanat Premiul Nobel pentru Pace in 1919, ca urmare a rolului sau central in constituirea Ligii Natiunilor.
Insa, cu nici cinci ani mai devreme, Woodrow Wilson daduse ordinul ca trupele Statelor Unite sa intre in Haiti si sa preia controlul micii tari din Caraibe, dupa ce presedintele pro-american al tarii este inlaturat de la putere.
Nemultumirile legate de regimul de ocupatie al Statelor Unite au erupt in cele din urma in 1918, cand in jur de 40.000 de haitieni s-au rasculat. In confruntarile ce au urmat cu soldatii americani, 2.000 de oameni si-au pierdut viata.
Desi ocupatia propriu-zisa se va incheia in 1934, guvernul Statelor Unite va continua sa detina controlul tarii prin dictatorii militari pe care i-a sustinut in urmatoarele decenii.
Woodrow Wilson nu a fost nici primul si nici ultimul presedinte american care nu a respectat suveranitatea tarilor latine. Doctrina Monroe, enuntata inca de la inceputul secolului al XIX-lea, dadea guvernului Statelor Unite dreptul de a interveni in orice tara a continentului sud-american.
Numita dupa presedintele american James Monroe, el a sustinut ca orice amestec al puterilor europene in Lumea Noua trebuie vazut ca o agresiune, Statele Unite avand obligatia morala de a interveni si de a proteja tarile latino-americane in fata acestor transgresii. In alte cuvinte, o imputernicire ideologica pentru justificarea propriilor tendinte hegemonice.
In acest fel, Doctrina Monroe a devenit piatra de temelie a politicii externe americane pentru o buna parte a urmatoarelor doua secole. Rasturnari de regim, lovituri de stat sau invazii militare, toate au facut parte din arsenalul intrebuintat de Statele Unite pentru a-si mentine necontestata dominatia asupra tarilor din America Latina. Pentru ele nu a existat niciun drept de autodeterminare.

Lovitura de stat din Guatemala din 1954 si patru decenii de razboi civil
Poate ca cel mai cunoscut exemplu in acest sens este al Guatemalei. In vara lui 1944, generalul pro-american Jorge Ubico este inlaturat de la putere in urma unei insurectii a studentilor, intelectualilor si a ofiterilor nemultumiti de regimul sau. Dincolo de politicile sale represive, el concesionase sute de mii de hectare corporatiei americane United Fruit Company pentru a-si asigura sustinerea Washingtonului.
In anii ce au urmat indepartarii lui Jorge Ubico, presedintii alesi democratic ai Guatemalei au implementat un numar de reforme sociale, urmarind totodata improprietarirea taranilor prin exproprierea pamantului concesionat. Nemultumiti de politicile liberale, magnatii guatemalezi au reactionat, acuzandu-l pe ultimul dintre presedinti, Jacobo Arbenz, de simpatii comuniste, sperand intr-o implicare a Statelor Unite.
Totodata, United Fruit Company s-a aflat in spatele unei campanii de denigrare a acestuia, starnind in presa americana zvonuri legate de asa-zisele eforturi ale presedintelui Arbenz de a impune un regim de factura sovietica in Guatemala.
Cuprinsi de „panica rosie” a epocii McCarthy, s-a reusit destul de usor manipularea opiniei publice din Statele Unite, incat interventia in tara central-americana nu a intampinat obstacole. Presedintele Eisenhower a redus ajutorul financiar si volumul schimburilor comerciale, cu repercusiuni economice grave pentru Guatemala si slabind din interior pozitia lui Arbenz.
Serviciile secrete americane il racoleaza pe colonelul Carlos Castillo Armas, un ofiter guatemalez exilat in Statele Unite si pe 18 iunie 1954, conducand un grup de mercenari, a intrat clandestin in Guatemala cu scopul de a-l inlatura pe Arbenz. Fortele navale ale Statelor Unite sunt desfasurate in apele teritoriale ale Guatemalei, iar aviatia americana incepe un bombardament al obiectivelor cheie ale tarii.
In acest context, confruntandu-se si cu revolta propriilor ofiteri, inspaimantati de zvonurile unei posibile invazii a trupelor americane, presedintele Arbenz decide sa nu prelungeasca inevitabilul si isi depune mandatul. Puterea este preluata de colonelul Carlos Castillo Armas, inaugurand patru decenii de dictaturi militare, toate primind consimtamantul Washingtonului.Ads
S-a trecut la eliminarea disidentilor politici si la reprimarea populatiei, in unele cazuri mergand pana la genocid. Raspunsul guatemalezilor nu s-a lasat asteptat. In intreaga tara s-au inchegat miscari de rezistenta, iscandu-se un razboi civil care a durat zeci de ani si in urma caruia au murit mai mult de 200.000 de oameni.
Luptele nu au incetat decat dupa ce Statele Unite s-au erijat in rolul de mediator al conflictului si au cerut guvernului militar incheierea unei paci cu factiunile rebele si intoarcerea la democratie, tocmai in 1996.

Doua secole de interventionism american
Inca de la insusirea Doctrinei Monroe, Washingtonul a intervenit de zeci de ori in tarile sud-americane, devenind principalul factor destabilizator al regiunii. Sunt finantate militiile rebele impotriva guvernului sandinist din Nicaragua, responsabile apoi pentru uciderea a mii de civili in urma unor actiuni teroriste de amploare.
In timpul razboiului civil din Salvador, serviciile secrete americane au sprijinit nu doar grupurile paramilitare, dar si fortele guvernamentale, instigand o perpetuare a conflictului care a luat viata a circa 80.000 de oameni.
Statele Unite au jucat un rol activ in separarea Panamei de Columbia si au ocupat Panama in mai multe randuri pentru a-si proteja interesele economice. In timpul invaziei din 1989, cand a fost inlaturat de la putere Manuel Noriega, capitala este bombardata, iar 2.000 de oameni sunt ucisi.
S-au cheltuit sume imense de bani pentru a destabiliza guvernul ales democratic al presedintelui brazilian Goulart, dupa ce reformele sale au incercat sa diminueze din influenta transnationalelor americane.
Toate acestea sunt doar o parte a nenumaratelor interventii pe care, apt-numitul „Jandarm al lumii” le-a intreprins in scopul promovarii propriilor interese in tarile latine, interventii care, in ciuda retoricii, continua pana astazi.

Sursa: Ziare.com

0 8

Corona Brașov a câștigat titlul de campioană națională la hochei, după ce a învins în finala ediției 2023-2024 Sport Club Miercurea Ciuc. Brașovenii s-au impus cu 2- 0 general, după două victorii : 3-2, la Miercurea Ciuc și 6-4 la Brașov. În fața propriilor fani, braşovenii au revenit incredibil, după ce au fost conduși cu 3-1 și 4-2,  marcând de 4 ori în ultimele 12 minute. Golurile Coronei Brașov au fost marcate de Sebastian Piche, Daniel Koger o dublă,  Albert Zagidulin, Radim Valchar și Philippe Cornet. Cu acest success, Corona Brașov încheie un sezon senzațional, în care a câștigat toate trofeele puse în joc, Cupa României, Erste Liga și Campionatul Național.

D.D.

0 5

Majoritatea românilor (68%) îşi doresc să călătorească în ţară în următoarele patru luni însă preferinţele în ceea ce priveşte destinaţiile favorite s-au schimbat, iar destinaţiile montane au, în prezent, câştig de cauză, potrivit sondajului Travelminit.ro pe tema intenţiilor de călătorie ale românilor.
Datele platformei de rezervări arată că
* 40% dintre români vor acum un sejur la munte,
* 21% dintre ei aleg staţiunile balneoclimaterice,
* 20% îşi doresc un concediu pe litoral,
* 12% vor city-break, pe când
* 9% sunt în căutarea unei alte destinaţii, fără să precizeze specificul ei.

Voturile românilor sunt şi o consecinţă a cererii lor constante de îmbunătăţire a serviciilor de pe litoralul românesc, un subiect intens dezbătut în fiecare sezon estival deopotrivă de autorităţi şi de turişti.
Pe de altă parte, chiar dacă au în plan o călătorie în perioada imediat apropiată, intenţia lor nu s-a concretizat încă într-o rezervare:
* 26% dintre ei spun că vor rezerva din timp cazarea,
* 40% oscilează între planificare de timp şi improvizaţie de moment,
* 28% susţin că deocamdată încă se gândesc la destinaţie şi la durata sejurului.

Datele arată încă o dată faptul că aceştia sunt acum mult mai spontani în ceea ce priveşte perioada călătoriei, fiind deschişi promoţiilor last minute, dacă acestea corespund bugetului şi dorinţelor lor.

* 61% dintre români vor să călătorească în timpul verii, perioada tradiţională a concediilor, pe când
* 10% dintre ei intenţionează să meargă în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte,
* cca 30% fiind momentan indecişi cu privire la data concediului.

Românii vor să călătorească şi anul acesta: e concluzia la care am ajuns după ce am văzut datele sondajului, date pe care le-am corelat cu numărul rezervărilor de pe platforma noastră, care este în continuă creştere.
Ne bucurăm să vedem că există o revenire în forţă a promoţiilor last minute, în funcţie de preţul oferit şi de destinaţie. Hotelierii au început şi ei să promoveze tot mai multe oferte din scurt, la preţuri foarte bune, astfel încât să îşi ocupe din locurile libere rămase şi să aibă un grad de ocupare cât mai mare, aşa că le recomandăm turiştilor noştri să urmărească platforma pentru oferte noi, de tip last minute şi nu numai”, a declarat Timea Imecs-Ambrus, CEO Travelminit.ro.
Potrivit platformei de rezervări, hotelierii se pregătesc pentru cea mai mare minivacanţă din 2024, mai ales că românii au început deja să îşi contureze planurile de călătorie pentru perioada cuprinsă între 1 şi 6 mai şi au anunţat încă de la începutul anului că vor face punte între Ziua Muncii şi Paşte.
Această regulă este valabilă pentru cei care lucrează la stat, dar este de aşteptat ca şi companiile din mediul privat să le ofere opţiunea unei zile libere cu recuperare angajaţilor acestora.

Sondajul a scos la iveală şi preţul ideal pe care românii susţin că ar fi dispuşi să-l plătească pe o cameră dublă/noapte:
* 67,5% susţin că ar plăti între 150-300 de lei,
* 15,5% au optat pentru 300-500 de lei,
* 15% au ales alte opţiuni de tarif.

În realitate, însă, aceste tarife pot fi diferite, uneori cu 5-10% mai mari în comparaţie cu opţiunea votată de respondenţi, mai ales pentru pachete de cazare care includ şi mese sau servicii suplimentare (cum ar fi accesul la centrul Spa sau la locul de joacă, de exemplu).
De asemenea,
* 36,5% dintre turişti intenţionează să aleagă cazarea la pensiune,
* 24% au votat pentru un hotel de 1-3 stele,
* 21% vor hotel de 4-5 stele, iar
* 10% aleg apartamentele, pentru a se bucura de mai multă intimitate, dar şi de un preţ redus.

În decizia turiştilor de a alege o unitate de cazare în detrimentul alteia se numără următorii factori: preţul (67% din voturi), poziţionarea cazării (60% din voturi), condiţiile de igienă (59% din voturi) şi aspectul camerei (58% din voturi).

NOTA
Compania Travelminit, fondată în Cluj-Napoca, este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţă rezervărilor hoteliere din România din 2017, cu un portofoliu care conţine 7.500 de unităţi de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din România.
Din 2020, Travelminit face parte din Szallas Group, care are în portofoliu 12 platforme hoteliere în Centrul şi Estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Cehia, Croaţia), cu vânzări de peste 200 milioane de euro şi peste 500 de angajaţi.
În 2022, Szallas Group (inclusiv Travelminit) a fost achiziţionat de către Wirtualna Polska Holding, una dintre principalele companii de e-commerce şi media din Polonia, cotată la bursă şi cu sediul în Varşovia. (V.T.)

0 5

Gruparea din liga a doua de fotbal, Corvinul Hunedoara este prima echipă calificată  în finala Cupei României. Hunedorenii au învins în semifinale pe FC Voluntari cu 3-1. Este pentru prima oară cand Corvinul se califică în finala Cupei României. Gazdele au deschis scorul prin Antonio Manolache, care a înscris simplu, din careu, în minutul 20. Oaspeţii au egalat prin Daniel Florea, după o greşeală a apărătorilor hunedoreni. După pauză Alexandru Neacşa a punctat în minutul 61, apoi elevii lui Florin Maxim au făcut 3-1, prin Marius Coman. Adversara celor de la Corvinul în ultimul act va fi stabilită joi, în urma duelului  dintre Oțelul Galați  și ”U” Cluj.

D.D.

0 5

După ce ani de-a rândul, echipa feminină de baschet Olimpia CSU Brașov s-a clasat în partea superioară a ierarhiei echipelor din prima ligă, anul acesta, din cauza opririi finanțării la un moment dat, echipa s-a zbătut în coada clasamentului. Mai mult, destule jucătoare au parasite echipa, în căutarea unei seriozități vis a vis de recompensarea eforturilor lor. Și uite așa, echipa brașoveană s-a luptat să evite ultimul loc al clasamentului, ceea ce a reușit până la urmă.  Drept urmare, Olimpia CSU Brașov a terminat pe locul 7 sezonul în Liga Națională de Baschet Feminin. Brașovencele au câștigat cu 2-0 seria cu CSM Tg. Mureș pentru locurile 7-8, după ce s-au impus, la Brașov, scor 75-66, respectiv la Tg Mureș, scor 61-49. Partida din deplasare a fost dominată de brașovence de la un cap la altul, căpitanul Biljana Pesovic marcând finalul de sezon cu o prestație de excepție cu 23 de puncte și 17 recuperări. Noroc că la reluarea competiției, în toamnă, Olimpia CSU Brașov va evolua în liga națională sub coordonarea celor de la Corona Brașov iar antrenorul Dan Calancea va beneficia de un lot mult mai puternic.

D.D.

0 6

Qatarul este cunoscut ca un stat care își face loc pe piețele europene prin șpăgi și comisioane uriașe, cu un tupeu greu de descris, reușind să mituiască europarlamentari și miniștri europeni. Cazul Evei Kaili, eurodeputată greacă, prinsă cu mita qatareză de 600.000 de euro la purtător, pentru trafic de influență în favoarea Qatar-ului la Parlamentul European, este relevant pentru modalitatea în care fac afaceri șeicii de acolo.
Cum de i-a trăznit prin cortexul prefrontal covrigarului bișnițar din Buzău, aflat la cârma guvernului României, să meargă pentru finanțarea tronsonului Comarnic-Brașov tocmai în Qatar, poate ne lămurește Cristian Bușoi, și el un vizitator interesat al acestui emirat arab.
Curios lucru, deunăzi premierul Greciei împreună cu cel al României anunțau începerea proiectului pentru o uriașă autostradă care să lege Grecia, Bulgaria, România și Ucraina și să ajungă până la Marea Baltică.
Totul, desigur pentru a asigura interconectarea Ucrainei cu sudul Balcanilor, pe unde ar trebui să treacă acele convoaie militare secrete pentru sprijinirea inutilă și prostească a Ucrainei de a continua războiul ei fratricid cu Rusia.
Deci, care va să zică pentru autostrăzi care să favorizeze Ucraina și care să brăzdeze țara de la nord la sud avem bani. Pentru finalizarea Autostrăzii București-Brașov nu. Trebuie să cerșim bani de la qatarezi.

Nu știu ce Fond Suveran qatarez vrea Autostrada Comarnic- Brașov 
Este unul dintre proiectele prezentate de către domnul ministru, am prezentat şi eu în conferinţa de presă cu premierul din Qatar în ceea ce priveşte Comarnic-Braşov. Comarnic-Braşov, din punctul meu de vedere şi al ministrului Transporturilor, nu se poate decât prin parteneriat public-privat cu un fond de investiţii”, a declarat Marcel Ciolacu.
Am avut întâlniri cu Fondul Suveran din Qatar, unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume, şi o întâlnire cu oamenii de afaceri, industriaşi de această dată, şi am prezentat toate oportunităţile de afaceri din România, dar şi din Qatar pentru oamenii de afaceri din România”, a declarat triumfalist Ciolacu, potrivit Știri pe Surse.
Premierul n-a precizat ce șpăgi oferă qatarezii pentru a intra pe piața construcției de autostrăzi din România. Și de ce nu construim autostrăzi rapid și ieftin cu chinezii, de pildă.
Probabil că pe constructorii chinezi nu-i lasă Xi să dea șpăgi, pentru că ar păta bunul renume al comunismului chinez, aspect inacceptabil pentru mandarinii români șpăgari din fruntea guvernului și de la „Transporturi”.

Libiu Mateescu

2 8

Fostul șef al spionajului românesc, gen.SIE.Silviu Predoiu, este prima voce din sistem care avertizează explicit asupra riscului creat de absența unui director al SRI din vara anului trecut, ceea ce a dus la nouă luni de interimat pînă azi. Într-un interviu acordat lui Alexandru Răducan la Canal 33, Predoiu a spus că această situație creează SRI o serie de handicapuri, în special în relațiile cu servicii străine și spune că președintele Iohannis ar trebui să respecte legea și să pună capăt interimatului.
Predoiu, care a fost el însuși director interimar al SIE timp de 4 ani, spune că a solicitat chiar el, în acele perioade, desemnarea de către președinte a unui director civil al serviciului, o desemnare politică:
Nu poți să-ți faci misiunea de apărare a statului prin furnizarea de informații decît dacă te bucuri de încrederea cetățeanului.
Care, în această lume a teoriilor conspirației, nu e încă suficient de convins că poate să aibă încredere în militari. Se face o confuzie, o prelungire istorică a timpurilor pe care le-am depășit, la SRI sunt oameni de bună credință, oameni care la revoluție aveau 10-12 ani, adică nu poti vorbi despre ei ca despre niște ”înghețați”, dar există această percepție, această viziune a poporului.
Ai nevoie de șeful politic, te ajută foarte mult. Te ajută în dialogul cu comisiile, cu Parlamentul, cu celelalte ministere, ține serviciul la un nivel de echivalență. Te ajută în CSAT, unde, ca împuternicit la comandă nu ai drept de vot. SIE nu a avut drept de vot în CSAT în interimatul meu.
Trebuie cineva numit ca titluar pentru că serviciul are o problemă în legătura cu celelalte instituții, dacă nu ești titular, nu ai drept de vot în CSAT și nici măcar nu ești informat despre anumite decizii care se iau acolo și atunci se creează un handicap pentru serviciu, și ca imagine și ca eficiență. Aș fi recomandat numirea unui șef politic
(la SRI n.n.)”.
Predoiu s-a exprimat critic la adresa președintelui Klaus Iohannis, despre care a spus:
Nu poți să le ceri tuturor să respecte legea, uitînd de statutul tău de exemplu, de model pentru nație, cînd tu nu ți-l exerciți. ”Da dom’le, scrie acolo în lege că eu trebuie să desemnez șeful serviciului, dar uite că nu vreau eu să-l desemnez”.”
Predoiu a mai spus că mai ales în relația cu serviciile străine apare un handicap, pentru că șeful unui serviciu care nu e titular se confruntă cu rezerve din partea interlocutorilor.
Generalul a vorbit din experiența proprie, evocînd o întîlnire cu șeful unui serviciu străin important care a avut ezitări, pentru că aflase că în timp ce șeful interimar al SIE era în vizită la el, în țară fusese desemnat un director plin, ceea ce punea sub semnul întrebării angajamentele luate de Predoiu. (B.T.I.)

Sursa: inpolitics.ro