O fi Eugen Teodorovici ministrul care va reforma Finanțele? Ceva semne par...

O fi Eugen Teodorovici ministrul care va reforma Finanțele? Ceva semne par să fie!

0 337

Intr-un lung dialog la Antena 3 și Digi 24 ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a facut o trecere în revistă și a explicat masurile care au fost stabilite sau care urmează să fie promovate în perioada următoare.

Teodorovici susţine că scăderile salariale sunt doar cazuri izolate.
Scăderile salariale din sistemul de sănătate sunt doar situaţii punctuale, nefericite, pe baza cărora nu se poate face o generalizare.
Mai mulţi lideri sindicali din sistemul de sănătate şi-au exprimat nemuţumirea faţă de legea salarizării, susţinând că mai mulţi angajaţi primesc mai puţini bani faţă de luna trecută, şi au organizat mai multe proteste la nivel naţional. Totodată, ei ameninţă cu greva generală, dacă situaţia nu va fi rezolvată.
„Există astfel de situaţii punctuale unde au fost situaţii nefericite. (…) Când discutăm însă de un cadru medical dintr-un anume spital, ar fi bine să vedem toţi angajaţii acelui spital. Nu doar un singur caz, ci toţi angajaţii, doctori, asistente. Atunci vom vedea diferenţele care sunt în creştere (…). Dar nu putem să generalizăm şi să spunem că asta e situaţia, de scădere. Cel mai bine vorbim punctual, pentru fiecare caz în parte”, a afirmat Teodorovici.
Vă reamintim că ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat miercuri că scăderile salariale din domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale din luna februarie sunt normale, în condiţiile în care în februarie au fost virate salariile din luna ianuarie, când au fost 11 zile nelucrătoare.

 

Guvernul a aprobat recent regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.Eugen TeodoroviciMăsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.
Sindicaliştii au anunţat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.

Teodorovici despre Pilonul II: Normal şi de bun simţ este ca statul să ofere alternative
Este normal ca statul să ofere contribuabililor posibilitatea de a alege între Pilonul I de pensii, al statului, şi Pilonul II, administrat privat, iar temerea celor care administreaza privat pensiile este de neînţeles, a mai afirmat la Antena 3 ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, la începutul şedinţei de Guvern, că nicio persoană nu va avea pensia de la stat diminuată dacă va contribui la Pilonul II de pensii, o echipă de specialişti din Guvern urmând să discute cu administratorii de pensii private şi cu asociaţiile de beneficiari, pentru a se realiza un nou cadru legal.
Dăncilă a precizat că îşi propune ca până la sfârşitul trimestrului al doilea, acesta să primească avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a putea fi adoptat în şedinţă de Guvern.
Teodorovici consideră este ca normal ca statul să ofere alternative contribuabililor şi trebuie să existe transparenţă şi pe Pilonul I de pensii, cum este la Pilonul II.
”Normal şi de bun simţ este ca statul să ofere alternative. Cum am făcut în cadrul companiilor cu plafon sub un milion de euro, să opteze pentru una din cele două variante, impozit pe profit sau pe cifra de afaceri, aşa şi aici. Avem doi piloni: Pilonul I, al statului, şi cel privat. Lasă-l pe om să opteze. Dacă eu, ca stat, îi ofer o opţiune, în sensul că Pilonul I va deveni mai atractiv şi omul decide (…) de ce să nu o facă? Nu înţeleg care e temerea celor care sunt în zona Pilonului II. Ei vor putea să opteze între I sau II. (…) Am spus foarte clar că trebuie să existe transparenţă şi pe pilonul I de pensii, exact cum este la privat. Adică omul să ştie cu cât a contribuit, cât i s-a acumulat şi pe ce se bazează”, a spus Teodorovici, la Antena 3.
În cel mai recent raport de ţară privind evoluţia economică a României, Comisia Europeană (CE) a criticat reducerea contribuţiei virate Pilonului II de pensii administrate privat, avertizând că această măsură va pune probleme suplimentare sistemului de pensii, a anunţat recent Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
În acelaşi timp, pieţele financiare, mai ales Bursa de la Bucureşti (BVB), vor avea de suferit de pe urma afectării Pilonului II, care este printre cei mai mari investitori instituţionali de pe piaţa locală de capital,

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că dorește să creeze „concurență în zona de pensii” și „să oferim randamente poate mai bune decât o face zona privată„, astfel încât oamenii să poate alege între Pilonul I de pensii, cel de stat, si Pilonul II.
Acesta a argumentat că este „normal” ca oamenii să poată „opta în piață pentru cât mai multe variante”, adaugând că dorim să „creăm concurență în zona de pensii, noi ca stat”, astfel încât „omul să poată să aleagă”.Eugen TeodoroviciTeodorovici a vorbit despre un proces „total transparent” în care statul să dea toate „informațiile, cât a acumulat” un om și „să oferim randamente poate mai bune decât o face zona privată”. „Provocând la concurență în final va avea de câștigat contribuabilul”, a pledat ministrul Finanțelor.
„Dacă ne uităm la ce a fost în trecut nu înseamnă că trebuie să închidem complet ușa la zona publică. Orice structură publică trebuie să fie gândită, condusă în același spirit pro-business”, a replicat Eugen Teodorovici.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, inflația se va tempera începând cu a doua parte a anului și „media va fi aproape” de estimarea bugetară de 3,1%.
Teodorovici a recunoscut că este „ingrijorat” de inflația care a ajuns în martie la 5%, cel mai mare nivel din iunie 2013, dar este optimist că în final se va „apropia ca medie pe an de anticiparea de 3,1%„ estimată în bugetul pentru 2018.
„Părerea mea că media va fi aproape de ceea ce noi am estimat”, a subliniat Teodorovici, care a vorbit despre o „tendință de scădere spre finalul anului”.
Întrebat cum comentează declarația făcută miercuri de Valentin Lazea, Teodorovici s-a întrebat dacă a fost făcută în calitate de economist șef al BNR sau „pe persoană fizică”.
Vă reamintim că Lazea avertizase în urmă cu o zi că România are doilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană, după Marea Britanie, iar după ieşirea acesteia din UE va avea cel mai mare deficit raportat la PIB, urmând să fie cel mai expus stat european în cazul declanşării unei crize internaţionale.

„Declarațiile pe persoană fizică trebuie făcute în afara BNR”, a subliniat Teodorovici, care a respins un risc foarte mare pentru Romania legat de o nouă criză internațională.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.