O hartă publicată la Londra în anul 1835 şi denumită „Germania, ...

O hartă publicată la Londra în anul 1835 şi denumită „Germania, Dacia”, prezintă teritoriul Daciei de acum 2.000 de ani

Extrem de interesantă harta de pe contul de Flickr a lui Daniel Siegfriedsohn, care, conform domniei sale ar fi fost publicată la Londra în anul 1835. Primul lucru care îţi atrage atenţia la această hartă îl reprezintă faptul că poartă numele de „Germania Dacia”, ambele nume cât se poate de „româneşti”.
Cel mai curios îl reprezintă folosirea numelui de „Germania”, în loc de englezescul „Germany”; pesemne că editorul hărţii a hotărât să păstreze denumirile originale în limba latină. Acest lucru se observă şi din folosirea numelui latin de „Mare Hadriaticum”, de exemplu, în loc de „Adriatic Sea”, adică „Marea Adriatică”. Si acesta ar fi un argument că harta ar fi posibil să fie o copie după o hartă mult mai veche, probabil una antică.

În al doilea rând, trebuie să aflăm la ce perioadă istorică se referă această hartă. În afară de Germania şi Dacia, vedem teritorii ca Sarmatia (Ucrania/Rusia de astăzi) sau provincii ca Noricum (Austria de azi) sau Illyricum (fosta Iugoslavie din secolul al XX-lea).

Să ne referim puţin la istoria lui Noricum.
Aceasta apare în geografia antică ca fost regat celt în Austria de astăzi, și mai târziu, ca o provincie romană.
Noricum a fost încorporat în Imperiul Roman în 16 î.Hr. O lungă perioadă de timp, locuitorii s-au bucurat de autonomie, sub un conducător propriu, și au făcut comerț cu romanii.
În jurul anului 40 d.Hr., Regatul Noricum a fost, în cele din urmă, încorporat în Imperiul Roman de către împăratul Caligula.

În concluzie, putem spune că harta aceasta reproduce cum arăta Europa acum circa 2.000 de ani, în timpul Imperiului Roman. Precum se vede, atunci Dacia reprezenta un regat foarte puternic în Europa, înainte de a fi transformat în provincie romană ceva mai târziu. El ocupa teritoriul României de azi (mai puţin Dobrogea), la care se adăuga Basarabia, Ungaria de azi şi mici bucăţi din Ucraina şi Serbia de astăzi.

Sunt curios acum ce-o să mai spună adversarilor „dacopaţilor”, aşa-zişii istorici care cred că Dacia a fost un teritoriu neînsemnat în trecut…

COMENTARII

  1. Unificarea Statului Italienilor, (conform termenului originar din italiana, „Risorgimento!”), a fost un lung proces social, politic și administrativ care a avut ca rezultat final unificarea statelor din peninsula italiana într-o singură națiune,Italia! 
    Este relativ  a preciza limitele exacte în timp ale acestui proces, Dar…insa totusi, majoritatea istoricilor seriosi
    sunt de acord că extensia maximă temporală a epocii Risorgimento se situează dupa razboiul franco-prusac din 1871 !
    Se poate vobi insa in  mod real despre finalizarea efectivă a procesului de unificare a Statului italian ,sub denumirea oficiala – Italia –  abia după „victoria”… aliatilor Italiei din Primul razboi mondial ! Cum se face insa ca harta de pe contul Flickr a lui Daniel Siegfriedsohn, care, conform domniei sale, ar fi fost publicată la Londra, în anul 1835. iar fotocopia de mai sus cupride denumirea ITALIA … denumire inexistenta la data respectiva ?!
    Ce sa mai vorbim de „englezul” care a scris Germania …pe romaneste? Cum sa existe asemenea”denumiri” in urma cu doua milenii…pe vremea romanilor , adica ? Cum sa crezi ca limbile romanice au existat inaintea …Limbii Latine in care au fost scrise mari Capodopere ale Culturii Universale?
    In loc sa ne mandrim cu faptul ca DACIA a fost o foarte mare putere militara si economica a antichitatii, ,atunci singura ce a fost capabila sa infrunte de la egal la egal cel mai mare Imperiu al Istorie antice si medievale, ne scarpinam cu teorii „stiintifice” despre… cate cocoase are camila din Dacia!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.