O nouă Europă Liberă??? De cine? De NAȚIUNI?!

O nouă Europă Liberă??? De cine? De NAȚIUNI?!

1 100

Imixtiune strategic-grosolană: în plin an electoral (prezidențial) în România, SUA încep un demers mediatic care favorizează clar candidatul anti-PSD!
Iată s-a petrecut un eveniment ciudat: a fost relansat oficial Radio Europa Liberă, simbol mediatic al defunctului război rece, creat inițial și finanțat de CIA, iar din anii 70 preluat de Congresul SUA. Teoretic…
Tot teoretic, independența editorială a postului este garantată prin chiar decizia forului legislativ american – practic…
Americanii nu finanțează nimic fără să-și urmărească un interes propriu – deși, ipocrit, se spune că demersul e „pentru democrație și statul de drept”.
Culmea e că aceste noțiuni se împiedică de un singur ”obstacol” în România – PSD. Iar rolul Europei Libere este de a îndepărta acest obstacol – ca un buldozer vechi, căruia i s-au pus ceva piese noi.
Dar, de ce ar face americanii asta, în condițiile în care suntem în NATO și UE, dar avem suntem și ”parteneri strategici” cu SUA! SUA are bază militară aici, agenții CIA participă la decizii – conform unor ofițeri de informații – SRI are colaborări deschise cu FBI și CIA, americanii au pus mâna pe Fondul Proprietatea etc.
Dacă mai recunoaștem și că ambasadorul SUA e un fel de guru al politicii românești, cel puțin a unei părți, remarcăm că americanii sunt șefi la noi acasă! Deci, ce mai vor cu Europa Liberă și cu cine se poartă noul ”război rece” de pe-aici?
Hai să analizăm un aspect paralel cu reapariția Radio Europa Liberă – activitatea ambasadorului SUA.

Și uite-l că nu pleacă… O misiune ascunsă a lui Klemm
Anul trecut, presa și politicienii exultau – gata, Trump ne scapă de Hans Klemm, vine un alt ambasador. Am spus de la sosirea sa că Hans Klemm este un profesionist de prim rang, poate cel mai pregătit diplomat pe care SUA l-au trimis în țara noastră – și am afirmat asta după ce i-am studiat temeinic cariera. Hans Klemm nu a venit aici… ca să plece, ci ca să îndeplinească o misiune.
Care este aceea? Desigur, nu putem știi sigur, dar putem observa: de când  a venit la post, Hans Klemm s-a implicat în politica internă românească – și de o singură parte: anti-PSD.
Klemm a avut critici și atacuri originale, dar le-a preluat și pe ale celor din Opoziție, mai ales ale celor din așa zisa opoziție civică, în mare parte conectată la fonduri străine, unele din zona Soros – partener (și finanțator) al unor personaje din administrația care l-a trimis aici – mai ales al lui Hillary Clinton, fosta șefă a lui Klemm în Departamentul de Stat, căreia magnatul i-a finanțat campania electorală – recunoscând asta oficial.
Hans Klemm a susținut-o puternic pe Laura Kovesi, a decorat-o, a susținut manifestațiile anti-PSD. De ce și de unde atât anti-PSD pe agenda diplomatului american? Doar nu vom crede povestea cu „derapajele democratice” și ”întoarcerea în timp” sau alte minuni din astea, în condițiile în care lumea vede toate nebuniile din Justiţie şi Servicii… numai Klemm nu vede?
Nu, preocuparea anti-PSD are un alt substrat – și am încercat să formulez o ipoteză, pornind de la constatare confirmată în cei aproape 30 de ani de la Revoluție: practic, în afara PSD, nu a existat un partid puternic și coerent în România.
Ori, un PSD slăbit înseamnă o supunere totală față de ”partenerul” care, deocamdată, nu face decât să primească bani (rachete, Bechtel etc.), să amplaseze ce vrea în România, să impună României o politică externă contrară intereselor naționale – vezi stricarea relațiilor cu Rusia și nivelul scăzut cu China – ba chiar să-și satisfacă și interesele în privința resurselor României, vezi cazul legii Offshore – Exxon, la care elita PSD a făcut greșeala să se opună.
Deci aceasta ar fi o ipoteză despre misiunea reală a lui Klemm – eliminarea elitei PSD, cu un rezultat imediat – căderea singurului partid important și de sine stătător.
Urmarea – transformarea suprastructurii (politice) românești într-un puzzle de orbani, cioloși, macovei și alți grivei, gata să sară în sus în piața publică – sau să atace România în forurile europene, ori să depună, la comandă, plângeri penale.
Dar, așa cum menționam, Hans Klemm nu e singur, pentru că a apărut, oficial, noua ”binefacere” americană  – Radio Europa Liberă.
REL este o lucrare anti-PSD, citând chiar titluri și pasaje din articole de atunci ale portalului finanțat de Congresul SUA:

Un partid necredibil, condus de o persoană necredibilă, nu poate fi privit cu încredere…” (e vorba de PSD, desigur), ”PSD-ul și agenda sa deturnată de la principiile statului de drept”, ”Dacă Iohannis nu solicită, din partea României, anularea președinției române a Consiliului UE, este imposibil ca tandemul Dragnea-Dăncilă să nu preia sarcina pe 1 ianuarie” etc. etc.

Postul REL din România e condus de Sabina Fati, o altă ”independentă”, cunoscută pentru atitudinea anti-PSD, nu doar jurnalistică.
Încă un detaliu: cum explică oficial șefii Radio Europa Liberă de ce postul revine în România (și Bulgaria)?
Pe 22 august 2018, Nenad Pejici, redactorul-şef al Radio Europa Liberă, declara:
Mulți au considerat că subiectul e încheiat, comunismul e mort, democrația e aici (…) ceea ce s-a întâmplat în regiune în ultimul deceniu nu aș spune neapărat că este un dezastru, dar este foarte, foarte rău”, declara jurnalistul de origine bosniacă.

În România, ”un număr mare de ziare, dacă nu toate, au fost achiziționate de moguli.  Guvernele îi controlează pe moguli, mogulii controlează mass-media”, mai spunea redactorul-şef al REL, transmitea Euractiv.
Interesant este că în România, termenul ”mogul” a fost consacrat de Traian Băsescu, fiind folosit pentru a-l desemna pe fondatorul trustului Intact – dar al cărui principal vector mediatic, Antena 3… este partenerul CNN International!
Culmea, acest partener al CNN este și principalul demascator al prietenilor și partenerilor ”Europei Libere”. Plus că ”postul mogului” e acoperit de premii pentru jurnalism obținute chiar la New York!

Mesajul preafericitului Klaus Werner
Cu ocazia relansării REL, președintele Iohannis a făcut un gest deosebit – a transmis un mesaj oficial, chiar pe site-ul Administrației Prezidențiale. Hai să vedem câteva pasaje:
Tendințe extrem de periculoase pe care le credeam îngropate într-un trecut sumbru au reapărut astăzi, ascunse sub forme subversive, în discursurile populiste și pline de demagogie ale unor politicieni dispuși să sacrifice chiar viitorul unei națiuni în numele unor interese meschine și personale”.
Tare, sau ce?
Sigur, Iohannis se referă aparent la ”pericole” ce amenință întreaga UE, nu doar țara noastră, numai că ulterior subliniază: ”Nu poate fi imaginată o Românie liberă într-o Europă liberă fără cel mai de preț apărător al democrației – presa liberă”.
Sper ca relansarea Radio Europa Liberă (…) să marcheze reafirmarea valorilor care fac profesia de jurnalist una esențială într-o democrație”, încheie Iohannis dezvăluind (implicit, dar clar!) cui va servi, politic, această așa zisă ”presă liberă”.
Deci, e cât se poate de evident, în plin an electoral (prezidențial) în România, SUA încep un demers mediatic care favorizează clar candidatul anti-PSD!
Mai precis, Congresul SUA finanțează un mijloc de (dez)informare în masă cu o orientare clară contra guvernului Coaliției și mai ales contra PSD!

Imixtiune ”strategică”… sau ce?
Adăugați la asta și atitudinea explicită și consecventă a ambasadorului Klemm și avem tabloul clar al unei imixtiuni puternice în treburile interne – o tentativă clară de influențare a opiniei publice și a electoratului în defavoarea unui grup politic – și, implicit, în favoarea adversarului.
Și, nota bene, PSD nu poate fi acuzat de extremism, atitudine anti-NATO sau eurosceptică, mă rog, de alte minuni – ci doar de… ”corupție” și alte povești care, spuse de americani sau de occidentali, devin ridicole!

Dragoș Dumitriu

PS – pentru că tot am amintit de simpaticul Neculai Constantin Munteanu și de buna tradiție a postului, v-ar deranja dacă am numi Radio Europa Liberă – ”Șopârlița liberă” sau ”Radio Șanț”?
Hai, să ne amintim de tinerețe!…
Și să auzim… bine!

Nota::
Romanii nu pot fi Liberi pana nu intra Europa Libera in ei!
Bankerii au declarat un nou razboi rece, sa avem grija sa nu racim.


COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.