O ploșniță provoacă Boala Chagas. Nu e glumă! Luaţi lucrurile în serios!

O ploșniță provoacă Boala Chagas. Nu e glumă! Luaţi lucrurile în serios!

1 1362

În regiunea Tolna (Ungaria) deja au fost văzute asemenea insecte. Din păcate, odată cu schimbările climatice, mai apar şi asemenea „migranţi”, şi nu numai la casele cu grădini.
E bine să ştim dacă ne apar în case astfel de insecte, deosebit de periculoase.
Dacă vedeţi vreuna, părăsiţi imediat zona!
Cum poate să apară în multe locuri, e bine să ştim că nu e vorba despre o insectă oarecare, ci de una incredibil de periculoasă,care poate fi chiar mortală,menţionează paginile din revistele agrare. Vă vom spune în continuare la ce trebuie să fiţi atenţi.
Aceste ploşniţe se hrănesc cu sânge.
În engleză, ele se numesc „gândaci pupăcioşi”, (Triatominae). Este plosnita ucigasa. Au primit acest nume pentru că îşi atacă victimele cel mai des seara şi le rănesc în jurul gurii sau a ochilor. După aceasta, în rană îşi golesc flegma, împreună cu care ajung în organism paraziţii. Insecta introduce în corpul oamenilor sau al animalelor Boala Chagas, care poate fi letală. La cei infectaţi, probabilitatea de-a face boli cardiace sau vasculare creşte de 17 ori.
După înţepătura insectei, pot să apară următoarele simptome:
– febră mare
– oboseală
– erupţii cutanate
– diaree
– umflături ale extremităţilor.

Boala poate rămâne latentă timp de ani de zile în organism,iar simptomele pot fi confundate cu cele ale unei răceli sau ale altei boli obişnuite. De aceea,dacă apar asemenea simptome după înţepătura unei insecte,cel mai bine e să vă prezetaţi la medic cât mai rapid.
Deşi numele sună inofensiv, răspândirea acestor paraziţi poate fi mortală,atât la oameni,cât şi la animale. Nu e de mirare că se numeşte ploşniţă ucigaşă. Iar partea cea mai de temut abia urmează : deşi pe vremuri acest tip de ploşniţă se întâlnea destul de rar,în zilele noastre ea se înmulţeşte foarte repede.În America de Sud şi în Statele Unite a infestat mii de oameni. Doar în Statele Unite a infestat mai mult de 300 000 de oameni,iar în statul Texas şi circa 400 de câini,care au murit din cauza infecţiei.
Insecta arată astfel :

Aceste ploşniţe se hrănesc cu sânge. Atacă oamenii şi animalele în timp ce dorm,înţepându-le mai ales în jurul gurii şi al ochilor. Şi în fecale pot ajunge astfel de paraziţi mortali. Problema principală e că ei se înmulţesc şi se dezvoltă uşor,astfel încât prin fecalele câinilor se pot infecta şi alte animale. Primele simptome sunt greu de recunoscut,de aceea gândacul este numit şi „ucigaşul mut”. E foarte important să cunoaştem aceste simptome posibile:
-slăbiciune
-scădere în greutate
-spasme puternice,tremurături
-diaree
-bătăi rapide ale inimii
-balonare
-lipsă de poftă de mâncare
-depresie.
E adevărat că aceste simptome sunt des întâlnite şi în cazul altor boli,dar dacă ele apar în mod neaşteptat,atunci trebuie avute în vedere şi investigate.
De asemenea, e bine de ştiut ce măsuri se pot lua preventiv :
* animalele de casă să fie ţinute seara în loc sigur, pentru că ploşniţele apar mai ales pe întuneric
* să se îndepărteze de casă materialul lemnos şi pietrele
* cuşca câinelui să fie întreţinută conform regulilor de igienă şi să fie înălţată faţă de pământ
* să se plaseze mai departe de casă câteva lămpi solare,care atrag insectele, îndepărtându-le de locuinţă
* să fie menţinute curate atât casa, cât şi curtea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.