O victorie impotriva jafului institutional – Cetățuia Brașovului a trecut pe numele...

O victorie impotriva jafului institutional – Cetățuia Brașovului a trecut pe numele statului

2 108

Cetățuia ar putea fi redeschisă turiștilor, chiar dacă procesul nu s-a încheiat. Monumentul a fost înscris în Cartea Funciară, pe numele Statului Român, din noiembrie, în baza unei hotărâri judecătoreşti emise de Curtea de Apel Braşov

Cetățuia ar putea fi redeschisă turiștilor, chiar dacă procesul nu s-a încheiat. Monumentul a fost înscris în Cartea Funciară, pe numele Statului Român, din noiembrie, în baza unei hotărâri judecătoreşti emise de Curtea de Apel Braşov.
Practic, statul român are drepturi depline asupra imobilului: poate realiza lucrări, poate dispune deschiderea Cetăţuii sau poate transmite dreptul de administrare către municipalitatea braşoveană.
Totuşi, pentru că este vorba despre un imobil cu o valoare care depăşeşte 1 milion de lei, mai este nevoie de o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce fostul proprietar a depus recurs împotriva deciziilor anterioare.
Dacă şi Înalta Curte va menţine deciziile primelor două instanţe, în Cartea Funciară se va putea opera o înscriere definitivă a noului proprietar.
După finalizarea procesului, municipalitatea vrea să negocieze cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi cei ai Ministerului Culturii preluarea monumentului şi reintroducerea acestuia în circuitul turistic, după ce vor fi făcute investiţii.
Deocamdată, la Înalta Curte, nu a fost stabilit un termen de judecată.
Procesul pentru preluarea Cetăţuii a început în anul 2015, după ce, în urma cercetării documentelor din arhive, s-a descoperit că dreptul de proprietate al fostului proprietar era înscris greşit.

Vifor Rotar

COMENTARII

 1. Cat D-zeu se tot negociza povestea asta?
  Pana n-o mai ramanea nimic din dotarea interioara?
  Care putea fi in sine o ‘opera”de arta!

 2. Primarul Scripcaru stie ce are in spinare din fosta „intzelegere” cu seful SIF-ului!!
  …caruia urma sa-i „vireze”vreo 4 milioane de euro drept rascumparare…
  Sau,alta varianta, sa-i trasfere gratis parcarile din jurul complexului ARO !
  La ce mizerie ii dusese capul!!
  Acum sa vedem cand se va redeschide complexul turistic CETATUIA ?