„Oraşul umed” a fost tema Zilei Zonelor Umede din acest an

„Oraşul umed” a fost tema Zilei Zonelor Umede din acest an

Chiar dacă în Braşov nu sunt lacuri sau mari ape curgătoare, există „Delta din Carpaţi”, la numai câţiva kilometri, ceea ce aproape o include în zona urbană

Chiar dacă în Braşov nu sunt lacuri sau mari ape curgătoare, există „Delta din Carpaţi”, la numai câţiva kilometri, ceea ce aproape o include în zona urbană.

Pe 2 februarie 1971 a fost semnată Convenţia Ramsar, actul internaţional care stabileşte reguli de protecţie a zonelor umede. Vieţile a peste jumătate de miliard dintre locuitorii planetei depind de pescuit şi acvacultură. Aceste ecosisteme adăpostesc forme de viaţă foarte diverse, protejează litoralurile şi stochează dioxidul de carbon pentru a regla schimbările climatice.

În ultimul secol, peste jumătate dintre zonele umede au dispărut, iar restul sunt adesea degradate. La ora actuală, peste 2.224 situri din lume sunt înregistrate în Convenția Ramsar. România deţine 19 zone umede întinse pe 1,16 milioane hectare.

Delta Dunării a fost prima înscrisă pe listă, în 1991, după care au urmat alte 21 de ecosisteme, printre care şi Complexul piscicol Dumbrăviţa.

Vifor Rotar

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.