Orice bărbat este obligat să facă armată… Nimeni nu poate refuza serviciul...

Orice bărbat este obligat să facă armată…
Nimeni nu poate refuza serviciul militar!

În această țară armata și poporul sunt indivizibile. Nu, aceasta nu  este SUA, Rusia, Israel sau Coreea de NordImaginează-ți o țară în care aproape fiecare bărbat este și soldat. O țară în care statul îți dă un pistol gratuit după ce împlinești 50 de ani. O țară care aproape te roaga să cumperi o armă oarecare și îți oferă și o reducere pentru ea. O țară în stare mobilizeze în 4 ore o armată de 650 mii de soldați, iar în 2 zile – o armată de 1.7 milioane de soldați.

Pentru comparație, SUA poate mobiliza doar 1.3 milioane de soldați… 

Această țară este amplasată pe un relief foarte muntos. Munții au fost pentru ea ca zidurile unei cetăți. În stânci sunt săpate nenumărate tuneluri care permit comunicarea cu orice colț al țării fără, a fi interceptat de cineva. Acest stat puternic, judicios militarizat, se află acolo unde niciodată nu te-ai fi putut aștepta, exact în inima Europei. Este vorba de Elveția!

Orice bărbat elvețian este obligat să facă armata.

Aceasta durează doar 3 luni, în regim intensiv, dar in acest timp este suficient pentru a transforma un tânăr …teoretic petrecăreț, într-un bărbat responsabil. După aceasta  tânărul primește o armă, o conservă și uniformă militară, pe care le ia acasă. Periodic bărbații elvețieni sunt, firesc, rechemați în armată, pentru a nu uita cunoștințele și abilitățile militare acumulate.


Până la 32 de ani un bărbat elvețian este rechemat în armată de 7 ori, unde trebuie să stea câte 3 săptămâni.

În următorii 10 ani el va mai fi rechemat încă de 3 ori pentru 2 săptămâni, iar încă peste 10 ani – o dată pentru 2 săptămâni. Când elvețianul împlinește 51 de ani, el este eliberat oficial de serviciul militar și este obligat să întoarcă statului arma și uniforma. La fel și conserva…de supravietuire!

Nimeni nu poate refuza serviciul militar, nici măcar milionarii ori bancherii. 

De fapt, armata este o bună ocazie de a-ți face cunoștințe noi și utile…Intre camarazi de lupta se incheaga cele mai trainice prietenii! Deși are doar 300 km în lungime, Elveția are un buget militar de 7.5 miliarde de dolari!  Elvetia dispune de 800 de tancuri și blindate moderne, dar  și de 350 avioane militare!

Colocvial, putem spune ca populația civilă este înarmată până în dinți. Astfel, s-a calculat că elvețienii dețin absolut legal acasă la ei 1.5 milioane de arme semi-automate și 2 milioane de pistoale.
În Elveția numărul tir-urilor militare este egal cu numărul cafenelelor… si unele si altele fiind la fel de necesare. Si de aceea cetatenia elvetiana se obtine asa de greu… Intamplarea a facut, ..cu ani in urma, sa asist ocazional, efectiv cu… gura cascata, la un exercitiu militar mixt intr-o zona de munte specifica din Elvetia, unde
avioane de lupta apareau si isi luau zborul efectiv din …munte, iar transportoarele blindate adevarate (dar …de ultima generatie!) se strecurau cu o usurintza uimitoare pe un „teren accidentat” adevarat! Cum in tinerete am facut armata (2 ani!) la arma „Vanatorii de munte”, știu ceva mai bine despre ce vorbesc… Si nu s-a „bashicat” nimeni ca niste turisti oarecare oprisera pe dreapta masinile  si admirau uimiti exercitii militare, tot adevarate!

Intrebarea este, de ce in Romania armata rezervistilor, in zilele noastre asteapta sa fie macar bine recenzata si, firesc, instruita ca atare! Ca traditie avem!

La sfarsitul anilor ’80, Garzile Patriotice erau organizate in companii si plutoane in fiecare judet, municipiu, oras, sat si intreprindere industriala sau agricola. Sub comanda prim-secretarului judetean P.C.R. aceste subunitati de rezervisti efectuau lunar instructie de baza si perfectionare in manuirea armamentului usor, a mortierelor si lansatoarelor de rachete antitanc,a mijloacelor tehnice de  demolare si mai ales insusirea tacticilor de gherila. In vreme de razboi ele erau responsabile chiar pentru apararea antiaeriana locala, avertizand de timpuriu impotriva atacurilor aeriene, protejand centrele populate , elementele importante ale infrastructurii nationale, si efectuand lucrarile de inginerie civila necesare pentru restabilirea productiei esentiale de razboi dupa un atac militar.
Subunitatile Garzilor Patriotice mai aveau si alte roluri: efectuarea de recunoasteri, atacarea flancurilor si ariergardei inamicului, a unitatilor aeropurtate si fortelor speciale inamice care ar penetra in Romania, precum si inchegarea rezistentei impotriva fortelor de ocupatie.
In conformitate cu imaginea lor de trupe de gherila, garzile patriotice purtau uniforme simple, fara insemne sau epoleti. Oficial era vorba de 700.000 luptatori pe timp de pace si circa 3 milioane pe timp de razboi !
Iar in timpul verii fierbinti de… invadare a Cehoslovaciei din1968, la granitele romanesti se aflau  „niste” divizii de infanterie sovietice si bulgare  sustinute de zeci si sute de tancuri si transportoare…In Romania, aceste „fortze” teribile (care deja intrasera in Praga!) erau asteptate la granitza,s-a spus mai tarziu, de aproape 5 milioane de luptatori din Garzile patriotice !! Ar fi fost oconfruntare efectiv teribila de aparare, „a intregului popor” – cum cerea Ceausescu!-impotriva „prietenilor” sovietici. Dar Brejnev n-a indraznit …S-ar fi dus dracului de tot fratia armatelor …fratesti! 
Prin Decretul nr. 61  privind regimul de paza a frontierei de stat, Consiliul de Stat al R.S.R. a introdus capitolul 2.1, prin care trupelor de graniceri li se alaturau ca grupe de sprijin „subunitati ale garzilor patriotice special destinate si pregatite in acest scop, precum si grupe de sprijin ale granicerilor constituite din detasamente de pregatire a tineretului pentru apararea patriei”.Utilizarea Garzilor Patriotice in sprijinul pazei frontierei de stat trebuia sa fie facuta  „conform planurilor de cooperare elaborate de statele majore judetene ale garzilor patriotice si comandantii unitatilor de graniceri”.
Prin acelasi decret se stipula ca luptatorii Garzilor Patriotice care se evidentiau in executarea sarcinilor de sprijin ale granicerilor puteau fi recompensati cu premii in bani sau de alta natura de catre Comandamentul Trupelor de Graniceri. Pentru merite sau fapte deosebite acestia puteau chiar primi distinctii de stat ale Republicii Socialiste Romania.
In decret se preciza ca membrii Garzilor Patriotice puteau fi scosi din productie doar in mod exceptional pentru a participa la misiunile de asigurare a pazei frontierei de stat, iar in acest caz ei trebuiau sa fie in continuare retribuiti de „unitatile socialiste unde sunt incadrati”.
De asemenea, in cazul pierderii capacitatii de munca, survenita ca urmare a participarii la acest fel de misiuni, luptatorii Garzilor Patriotice beneficiau de „asistenta medicala, medicamente, spitalizare si pensie, dupa caz”.(ddr)

 

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

 1. Aceasta capacitate de autoaparare, fost doar o „nebunie’ a lui Ceausescu?
  Dar Elvetia de cine se teme? Nu se teme de nimeni (luati-o cum vreti!…)
  dar la o asemenea capacitate reactiva de riposta,(ca si Ro. pe vremea lui Ceausescu !)
  cine indraznea sa o atace,in conditiile cand ,in mai putin de o saptamana.
  putea avea sub arme aproape 10 milioane de oameni?!
  Pai sa nu iti duci banii in Elvetia,care poate riposta letal oricarui atac,cu o
  dotare militara …super, la nivel cibernetic fara egal?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.