„Oua incondeiate din Tara Fagarasului si Tara Barsei”

„Oua incondeiate din Tara Fagarasului si Tara Barsei”

0 705
Incondeietorii de oua din zona noastra manuiesc condeiul altfel decat o fac artizanii din restul tarii. Este doar unul din secretele dezvaluite in cartea „Oua incondeiate din Tara Fagarasului si Tara Barsei”, lansata la Muzeul de Etnografie. Volumul este un studiu comparativ rezultat din cercetarile de teren incepute inca in 1997 de invatatoarea Silvia Tatu, impreuna cu copiii Asociatiei „Fluierasul”.
Ouale incondeiate din Tara Fagarasului si Tara Barsei au pastrat cateva caracteristici pe care cele din Bucovina le-au pierdut. Motivele precrestine folosite la incondeierea oualor din cele doua zone etnografice ale judetului nu se mai regasesc in cele din Bucovina, mai ales dupa ce au fost comercializate la scara mare. Pana si felul in care se tine condeiul difera in zonele Fagaras si Tara Barsei de restul tarii, spune invatatoarea Silvia Tatu.
Copiii Asociatiei „Fluierasul” de la Scoala Generala nr. 23 din Brasov au facut de-a lungul timpului cercetare de teren in localitatile Cuciulata, Dumbravita Barsei, Poiana Marului, Vladeni, Bran si in Tara Oltului. Astfel, elevii au strans informatii pretioase despre motivele cu care sunt inchistrate ouale in judetul nostru, despre culori, compozitii, uneltele folosite si tehnici, care, in unele situatii, difera de cele utilizate in alte zone etnografice.
Volumul are meritul de a educa noua generatie in spiritul respectului pentru frumos si traditie.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.