Pădurile din România vor fi certificate pe banii elveţienilor

Pădurile din România vor fi certificate pe banii elveţienilor

Din 2018 proprietarii de păduri din România îşi vor putea certifica pădurile print-un nou sistem. Printr-un proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei, cei peste 800.000 de proprietari de păduri din România îşi vor putea certifica fondul forestier cu cel mai răspândit mod de certificare de pe glob

Din 2018 proprietarii de păduri din România îşi vor putea certifica pădurile print-un nou sistem. Printr-un proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei, cei peste 800.000 de proprietari de păduri din România îşi vor putea certifica fondul forestier cu cel mai răspândit mod de certificare de pe glob.
Certificarea pădurilor este un sistem voluntar de inspecţie şi de urmărire a lemnului şi a altor produse forestiere exploatate sau recoltate conform unui set strict de reglementări. Certificarea nu se reduce doar la arborii care se taie. Procedura ia în considerare şi bunăstarea socială şi economică a angajaţilor din domeniul forestier, precum şi a comunităților locale. Printr-un proiect al programului de cooperare elvieţiano-român asociaţiile de proprietari de pădure sunt susţinute pentru a face un management forestier durabil. Aula Sergiu Chiriacescu din Braşov a găzduit discuţii oportunitatea certificării forestiere precum şi priorităţile în politicile şi strategiile silvice.
Excelenţa Sa Urs Herren, Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, a declarat ieri la Braşov că motivul pentru care a fost introdusă această certificare este ca atunci când cumpărătorul achită un produs din lemn să vadă că produsul provine dintr-o pădure care este gestionată sustenabil.
Proiectul s-a adresat şi micilor proprietari adică cei care au venituri din administrarea pădurilor însă care şi ei trebuie învăţaţi să gestioneze corect acest fond.
Potrivit lui Thomas Egger, directorul Centrului Elveţian pentru Regiunile Montane, certificarea îi va proteja pe proprietarii de păduri, expuşi tăierilor ilegale de pădure şi abuzurilor din partea companiilor străine.
Certificarea PEFC presupune crearea şi adoptarea de standarde specifice adaptate particularităţilor fiecărei ţări.Spre deosebire de FSC, care se bazează pe standarde internaţionale, în noul sistem standardele sunt elaborate şi adoptate mai întâi pe plan naţional, după care se auditează şi se aprobă la nivel internaţional. Din 2018 şi în România se vor putea emite astfel de certificări.
Certificarea pădurilor a fost lansată după Conferinţa de la Rio din 1992 pentru a proteja pădurile de practici de exploatare distructive ce duc la dispariţia acestora. În lume există peste 50 de sisteme diferite de certificare forestieră în lume. Cu aproximativ două treimi din suprafaţa certificată totală, PEFC este cea mai mare schemă de certificare, în ceea ce priveşte suprafaţa de pădure.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.