Pas cu pas către ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT

Pas cu pas către ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT

0 799
Tudor Arghezi a scris „Cu bastonul prin Bucuresti”. Eu am citit …pas cu pas, dar pe nerasuflate Programul de guvernare  al PNL, ca de altfel – sunt sigur – intreaga populatie, constienta de nevoia unei schimbari radicale a societatii romanesti, a reconstructiei guvernarii, a Reconstrucției țării, pas cu pas către România lucrului bine făcut.
Nu intentionez sa intru acum  in analiza amplului program (129 pagini). Poate voi reveni in zilele urmatoare. Azi vreau sa marturisesc doar ca mi-a placut mult-mult capitolul rezervat Educatiei , in care se reafirma obiectivul… proclamat de toate guvernele de pana acum: alocarea „progresiva” a resurselor pana la atingerea a 6% din PIB .
Tinta justificata, printre altele, prin  reducerea abandonului scolar, intrucat pentru fiecare an de studii individuale se obţin beneficii sociale evidente care pot fi exprimate prin sintagma „3 x 8%”: cresc veniturile salariale cu 8-9%, se reduce riscul şomajului cu 8% precum şi cel de apariţie a unor probleme grave de sănătate cu 8,2%. Beton !
Obiectiv nobil, avand in vedere ca studiile şi statisticile indică existenţa unui mare număr de”out-of-school-children”, precum si a unui numar tot atat de mare de tineri care nu sunt angajaţi şi care nu urmează programe de educaţie sau formare profesională… (”not in employment, education and training” – NEET). De aceea, programul prevede corelarea educației formale cu educația non-formală; stimularea antreprenoriatului în segmentului de educaţie non-formală pentru a implementa conceptul de „life-long education”; acordarea de stimulente fiscale acordate companiilor care angajează tineri șomeri (programe „Welfare to Work); Si mai beton! Mai departe, ce citim:
Se preconizeaza sprijin pentru familiile în situaţie de sărăcie extremă, condiţionat de participarea şcolară a copiilor (”conditional cash transfers),  in paralel cu promovarea conceptului ”child friendly school” . In acest scop se va avea invedere redefinirea sistemului de răspundere publică individuală şi instituţională (“accountability”) între nivelurile sistemului de învăţământ pe baza principiilor ”bunei Guvernări” (governance) şi subsidiarităţii. Ce tare!
Bineinteles, nu este uitata nici cercetarea, avandu-se in vedere promovarea infrastructurilor de cercetare world class, preum si  promovarea mobilității cercetătorilor, pe modelul brain circulation. Ca sa nu mai vorbesc de inițierea simetrică a unui Program de „smart cities” (Orașe inteligente), care să transforme vechi orașe monoindustriale în orașe ale inovației contemporane; abia astept sa vizitez peste 10 ani (pe un deceniu este elaborat programul de guvernare in discutie!), de ex. Mizilul, ca sa nu mai vorbesc de Petrila, Lupeni, Vulcan si …ar fi prea lunga lista!!
  • Ar mai fi ceva de semnalat in Programul de guvernare: atentia deosebita acordata romanilor de peste hotare, preconizandu-se infiintarea unui Minister al Romanilor de peste hotare” care ar avea ca obiectiv pana la alegerile din 2016;
  • creșterea cu peste 50% a satisfacției românilor din afara țării față de prestația statului român la adresa lor (nivelul T=0 poate fi măsurat simplu și gratuit online);
  • creșterea cu minimum 15% a dorinței de implicare a românilor din străinatate în comunitățile din România;
  • mai bună gestionare a nevoilor membrilor familiilor rămase în țară, rezultând în creșterea satisfacției în acest domeniu cu minimum 10%; (dar de ce asa putzin…)
  • creșterea planurilor antreprenoriale (în România) și de comerț a românilor din afara țării cu 5% (e.g. creșterea exporturilor de produse românești din industria alimentară, a lemnului, IT, etc)
  • creșterea cu minimum 3% a intenției lor de a face investiții directe (FDI) sau de portofoliu în România.
Nu am gasit, insa, care este nivelul actual al indicilor avuti in vedere sa creasca procentual. Poate il stiti dvs!
Eu unul, imi propun sa urmaresc PAS CU PAS implementarea Programului liberal atunci cand (nu se indica data si ora!!) initiatorii vor veni la guvernare.
De ce „pas cu pas”? Pentru ca m-am molipsit de folosirea –  in preambululul programului – de cinci ori a sintagmei „pas cu pas” care, pare-mi-se, este titul unei carti  ce a atins cel mai mare tiraj din Romania contemporana!
In finalul programului m-am lamurit si de obiectivul esential al Programului PNL: „Ca tactică, prioritățile trebuie ierarhizate astfel încât primele roade să apară pe termen foarte scurt (înaintea alegerilor parlamentare trebuie culese faimoasele “low hanging fruits”). Citatul este exact, autorii considerand ca ultima sintagma in engleza nici nu mai trebuie tradusa, ea fiind familiara si alegatorilor de la Patarlagele si celor din Schei, unde a candidat Petre Roman si celor din… Codlea, unde urmeaza sa-si stabileasca domiciliul vreo 4-5 ani, eternul Aristotel Cancescu…  
P.S. limbajul „elevat” si excesul de „englezisme” din textul de mai sus nu mi-l imputati mie: eu nu am facut altceva decat sa reproduc fidel pasaje din„Program”!!
Ion Holban-Jianu
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.