Patru jandarmi montani braşoveni au cucerit Mont Blanc!

Patru jandarmi montani braşoveni au cucerit Mont Blanc!

Alături de drapelul României, pe cel mai înalt vârf din Alpi flutură de acum şi însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov

Alături de drapelul României, pe cel mai înalt vârf din Alpi flutură de acum şi însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov.
Iniţiativa de a urca Mont Blanc-ul a pornit de la plt. adj. Blajiu Marian şi Bârligă Marian. În anul 2014, aceştia au fost provocaţi de către colegul lor – plt. adj. Trufăşilă Gheorghe, din nefericire decedat în primăvara anului 2014, care le-a spus că pot mai mult decât au dovedit-o în România şi pot cuceri cei mai înalţi munţi din lume.

Ce doi jandarmi de la postul din Zărneşti au lansat provocarea şi către plt. ad. şef Gârniţă Constantin şi lt. col. în rezervă Marian Măluşelu.
Astfel, cei patru jandarmi, după aproximativ 2 luni de pregătire intensă şi bazându-se pe experienţa şi cunoştinţele acumulate pe parcursul stagiilor de pregătire în domeniul montan pe care le-au urmat de-a lungul carierei militare au putut spune „Misiune Îndeplinită”.

Escalada pe Mont Blanc nu a fost deloc uşoară spun jandarmii braşoveni care au ani grei de experienţă pe munte.
Altitudinea de 4810 m la care este situat vârful dar şi faptul că mare parte din traseu este situat pe gheţar le-a făcut misiunea una deloc uşoară.

Au fost nevoiţi să care fiecare în spate rucsacuri de aproape 70 de kilograme iar sus, vremea nu le-a fost deloc prielnică. Vântul a bătut cu putere pe creste iar acest lucru a încurcat planurile şi altor căţărători.
Momentul cucerii vârfului a fost unul extrem de emoţionant mărturisesc jandarmii. În amintirea fostului coleg de breaslă au dus cu ei şi fotografia acestuia.

Şi, pentru că ziua de 5 septembrie a coincis cu aniversarea de 11 ani a fetiţei plt. maj Bârligă Marian cucerirea vârfului a fost şi mai specială.
Reuşita jandarmilor montani braşoveni demonstrează buna pregătire pe care aceştia au dobândit-o pe parcursul anilor, majoritatea jandarmilor montani parcurgând diverse cursuri la Centrul Montan Sinaia dar şi altele în afara ţării.
Jandarmii montani au planuri şi mai mari pentru viitor: vor să cucerească cel mai înalt punct de pe Pământ, Everestul.

Vifor Rotar

 

COMENTARII